Следва

Кои са най-богатите хора в модната индустрия в класацията на Forbes

PFW: Дефилетата - Isabel Marant, Chalayan, Margiela, Viktor & Rolf, Jean Paul Gaultier - 3-ти и 4-ти ден от Седмицата на модата в Париж

От френската бохема очаквахме много по-дива и етно колекция, с мотиви я от каубойски времена, я от...

All fashion преди 11 години

Ден 3 и 4 от Седмицата на модата в Париж, или дните 1 и 2-ри март, бяха сякаш посветени на ексцентричните французи, в които видяхме шоутата на силни парижки дизайнери като Isabel Marant, Margiela, Jean Paul Gaultier, Chalayan и Viktor & Rolf.

Isabel Marant

От френската бохема очаквахме много по-дива и етно колекция, с мотиви я от каубойски времена, я от африканските племена, я от Хаваи, но тя ни изненада с доста умерена концепция, с един-два провокативни елемента в шоуто.

Тъмносиньо, черно и кремаво бяло са цветовете на Маран следващата есен, като основно се забелязваха капсите като стабилни и емблематични детайли, каквито са характерни за французойката. Това се хареса на критиците, в частност на Емили Холт от Vogue.com, която казва по повод тази колекция, че не е нужно да си облечен готино, за да си готин. „Достатъчна ми е една обикновена тениска, която да съчетая с кецове на Isabel Marant”, твърди още Холт, с което оправдава липсата на ярък акцент в дефилето.










Усещането от моделите на Маран са за спорт и релакс с клиновете, обемните палта, трикотажните блузи и ботите с лепки, които страшни харесахме.

Chalayan











„Създаването на колекции е като разказването – формат, включващ различни теми, които могат да бъдат развити. Могат да бъдат такива, които да се развиват постепенно в моето съзнание. Шоутата са създадени така, че да представят пред публиката едно културно изживяване, разделено на части, всяка от които може да бъде прочетена като отделна глава от книга.”, каза преди време в интервю за ViewSofia дизайнерът Юсеин Чалаян.

А историите, които съчинява този сезон дизайнерът са минималистично прекрасни с градски сюжет и интелигентен сценарий.

Кройките на моделите му са сложно мислени в геометрична хармония, цветовете му са ярки и пъстри само на места, като цяло преобладават тъмните тоново, както при голям процент от ревютата този моден сезон.

В градските истории на Чалаян най-ярките образи са байкър якето като част от костюм с пола, панталонът с маншети, бялата чиста риза със столче яка.

Maison Martin Margiela











Силно присъствие на мъжки елементи виждаме в колекцията на Маржела есен-зима 2013. Белгиецът използва типичните мъжки кройки на ризите, пижамите, саката и панталоните и ги превръща в нещо авангардно така както само той го умее - с малко напластяване, с повече детайли, с доза шантавост.

Viktor & Rolf











В четвъртия ден на Парижката седмицата на модата първи сред най-добрите бяха Виктор и Ролф - поредното супер добро творческо дуо.

От Style.com определиха шоуто като перфектно за събуждане, а черно-бялата палитра, използвана за моделите, нарекоха истинско психологическо изпитание на Роршах.

Холандците са царе на авангардните детайли, това го знаем, но ние сме ги виждали и по-смели, и смятаме колекцията за доста романтична и женствена.

Преобладават сетовете от две части с блузи и поли, тук там и панталони.

Jean Paul Gaultier











Моделите на Готие приличаха на младия Дейвид Бауи - с коса до раменете и филиран бретон, заедно с цялата предна част на косата, някои в блузи и рокли с остри широки рамене, други в цветни палта, тип домашни халати или рокли с психеделични щампи. Забелязваше се един стремеж към авангарда с кожените бодита като тяло на Франкенщан, заради който от Style.com нарекоха колекцията на френския ексцентрик "повече от разочароваща", а журналистката от Ню Йорк Таймс Кати Хорин я определи като "слаба" и "много непривлекателна".

Истината е, че Готие изглежда да е бил изтощен и невдъхновен за следващия есенно-зимен сезон, което не го отдаваме на мрачните прогнози за края на света през 2012-та, а по-скоро на истинска творческа умора след една силна пролетна и две още по-добри от котюр колекции (есен и пролет) с този етикет.

В четвъртия ден от Седмицата на модата в Париж показа колекциите си Acne и Vivienne Westwood, които по-рано представихме в пълнота.

Виж още: 
PFW: H&M есен-зима 2013/14 - Шоуто
PFW: Пълната колекция на Vivienne Westood
PFW: Дефилетата - Rochas, Gareth Pugh и...
PFW: Париж обича смелите -...
PFW: Дефилетата - Сarven, Lanvin, Balenciaga, Balmain, Dior. Ден 2-ри от Седмицата на модата в Париж

More All fashion