Следва

Стил урок на седмицата - Елегантният прочит на пуловера и скъсаните джинси

Паулина Палин

null

преди 11 години

Зелена, екологична, устойчива, отговорна...

За какво говорим ли?
За Мода!

Най-после нещо започна да се движи в модната индустрия и вече не са никак малко дизайнерите, които използват еко-приятелски подход, за да творят и правят дрехите си.

В последните години актуалната тема за глобалното затопляне постави и въпроса за начина, по който се проектират, шият и употребяват те. Както всички знаем, основни виновници за влошеното състояние на околната среда сме ние, консуматорското общество, което се характеризира със свръх използването на електричество и безотговорното разхищение на ресурсите. И няма начин да се спре това влошаването на състоянието на околната среда, която се отразява на Земята, ако сегашната тенденция на глобализирания индустриализъм продължава по този начин.

Mоделът на съвременното капиталистическо общество с основен фокус върху производството и печалбите, е твърде ориентиран към кратки времеви рамки, което означава по-малко устойчивост в системата, което води до нестабилност. Именно това има тази разрушителна сила върху природата.

Единственият отговор, за да се спре този процес изглежда е да се "бунтува" срещу модела, да се създаде "съпротивително движение" и това започва да се случва. Много хора не се побират в рамките на капиталистическата култура и имат определен набор от знания и култура, които не им позволяват да разсъждават така.

Едно малко съпротивително движение започна и в модата, тъй като някои дизайнери и стилисти вече са приели зелената политика като своя рамка. Те са решили да се доверят на използването на устойчиви материали, като например органичен памук, органична коприна или бамбук, като намаляват влиянието на замърсяването на планетата (тъй като няма инсектицид, участващи в тези култури).

Производството на органичен текстил не е в голям мащаб, тъй като е по-трудно да се получи, но този традиционен метод предлага големи икономии по отношение на пари и очевидно ползи за околната среда. Освен това бавният ритъм,с който се случват нещата, говори и за внимание към детайлите. Други устойчиви методи в производството на модата са използването на рециклируеми текстил и естествени цветове без използване на химикали за багрене на текстила, които се освобождават отново в отпадните води на страните, където е производството, или пък чрез прането.

Паулина е полски дизайнер, със седалище в Лондон, която през 2010 г. създава колекцията, Blue Inzo, от рециклирани и повторно използвани деним и памук.

Колекцията Blue Inzo беше избрана наскоро от кураторът на Научния музей в Лондон и дрехите от нея ще бъдат изложени в музея "Еко бъдеще" в Абу Даби.

Паулина винаги се е възмущавала на т.нар. "бърза мода" – модни дрехи с кратък живот, които не се носят дълго и се изхвърлят след това. Тя осъзна сериозността на въпроса и отрицателното въздействие на масовото производство върху околната среда.

Планета не разполага с неограничени ресурси и именно това е причината, поради която тя смята че не трябва да има отпадъци по отношение на материала. На всеки етап от обработката на материала, той може да се използва в производството и да донесе нов живот.


Кога се появи страстта Ви към модата?

Бях на 20 и вече учех икономика в един от университетите в Полша и като всеки студент непрекъснато се борех с бюджета си. Именно така събудих заспалата креативност в мен. Трябваше да преправям дрехите си, за да създам нещо, което би могло да отразява актуалните тенденции, но да е различно от всичко останало.

Разбира се, имам щастието да имам майка, която от малка ме е учила и винаги е знаела какви ще са модните тенденции, още преди те да излязат на пазара, така че още от детството ми отдавам специално внимание на това, което бих носила.

Какво Ви вдъхновява?

Ако кажа, че всичко ме вдъхновява, това не би било вярно, но със сигурност има много неща, които ме мотивират.
Мисля, че основните ми вдъхновения са хората, особено жените. Силни, независими, красиви жени с тяхната смелост, с всичките им мечти, амбиции и цели.

Също така обичам фолк. Полският фолклор с богатата си традиция, но също така и южноамерикански и азиатски.
Вдъхновявам се от технологии, джаджи и съвременен дизайн, но в същото време искам да изследвам и историята на изкуството; дава различен поглед. Нося особена любов към всичко, което ме заобикаля: микро и макро космоса, с красивите си цветове и форми, всъщност аз съм огромен фен на природата!

Така че, както можете да видите, има много вдъхновяващи неща в живота ми!

Какво очертава стила дрехи, който създавате?

Ако трябвад а бъда честна, всичките ми колекции са толкова различни една от друга. Правила съм цветни колекции, вдъхновени от фолка и текущите улични модни тенденции, но също и колекции висша от вечерни рокли, изработени от коприна и атлаз. Често използват рециклирани материи, или остатъци от скъпи материали, така че материята не е това, което очертава моя стил. Какво тогава? Надявам се, дрехите ми да имат общ знаменател: стил Palian, уверен и чувствен комфорт.

Харесва ми да мисля за себе си като художник, който може да изрази себе си чрез платове и шевна машина. Моите творби са отражения на това, което е важно за мен. Аз все още се уча, затова може би може да се каже, че все още търся моя стил.

Обичам да работя с различни художници. На 24 февруари представих последното си артистично сътрудничество с френската съвременна художничка Ewa Bathelier. Това е серия от 10 рокли, които направих, а Ева ги използва като платна. Проекът носи името "Анна".



Имате ли любим цвят?

Той се променя поради текущото настроение или сезона. Обичам всички "fire'ish" цветове. За мен най-атрактивните от тях са дълбоки нюанси на червено, лилаво, оранжево. Обичам да играя с бяло и черно. В момента, в личния си живот и в моя дизайн, любимият ми цвят е Амарант, цвят: # E52B50.

А плат?

Мисля, че харесвам много, но определено деним и трико са тези, които обичам да нося и с които да работят.

Какво мислите за съюза модата и екологията?

Екология в модата е много важно ..
Ние имаме само една планета и трябва да се грижим за нея повече, ако искаме да сме част от бъдещето й.

Какво можем да направим? По мое мнение, първо да разберем, че масовото производство на дрехи е голям проблем в западните култури. Според мен уличните магазини трябва да плащат данъци или санкции за голямо количество евтини дрехи, които продават и че замърсяват нашата планета. Компании като Primark произвеждат много лошо качествена "мода", която хората предпочитат да изхвърлите вместо да изперат!
Мисля, че това е огромен проблем. И това, което съм научила като дете и в което все още вярвам е, че което е евтино е скъпо.
Имаше времена, когато хората правеха продукти с високо качество и по-скоро предпочитаха да ги поправят, отколкото да ги изхвърлите. Това се отнася не само за модата, но и за всяка индустрия в днешно време. Ние не уважаваме продуктите, тъй като те са евтини и предпочитаме да ги изхвърим, но помислете два пъти... Те къде отиват? Хората не мислят за това. Ето защо аз обожавам да се създавам и да пресъздавам повторно дрехи от добри и качествени платове.

Наскоро дори една от моите еко-приятелски колекции "Blue Inzo" беше избрана от кураторът на Научния музей в Лондон, за да бъде изложена в Абу Даби музей като част от изложбата "Еко бъдеще".



Кое от вашите творения има особено значение за вас?

Всяко едно от тях има специално значение за мен. Моите дрехи са това, което аз съм. Всяко нещо, което правя е снимка на живота ми и има своята история. Помня кога и къде съм го проектирала и тъй като всичко е ръчно изработено, е необходимода прекарвам известно време с творенията си, докато ги създам. Така те се превръщат нещо като мои приятели и нищо не ми доставя по-голяма радост от намирането на нов собственик, който ще оцени тяхната същност и моето творчество.

Какво ти харесва най-много за работата си?

Обичам да работя като дизайнер, тъй като работата ми се променя всеки ден, а също така ми позволява да изразя себе си и творчеството. Работата как дизайнер ме среща с нови креативни хора, което е много вълнуващо и никога не е скучно. Работата в креативната индустрия в Лондон е чиста благословия, този град ми дава възможност да работят в мултикултурна среда, показва ми красотата на хора и на различните култури.

Какъв е Вашият съвет за тези, които искат да започне кариера в тази област?

Моят съвет ... С много страст и труд може да се постигне повече от това, което мислиш. И не се обезкуражавайте твърде лесно! Ако го направите, това значи не е за вас.

Спомням си дипломирането и първата ми колекция, която изобщо не беше забелязана. Бях толкова разстроена, че си мислех да я изгоря. Два месеца по-късно тя беше показана по полската национална телевизия, а години след това беше представена в сърцето на Лондон, Piccadilly Circus. Това беше чудо!



Земята е наша голяма къща.
Да се ​​научим как да я уважаваме и да се надяваме, че все повече ще са хората, които ще включат бизнеса си на екологичен режим.

























 

More from View Sofia

More