Следва

Ден на La Prairie в София

Пролетен must have - руж на бузите

Възможните руж-нюанси са страшно много, но основното правило е просто - ако имате хладен тип кожа, избирате...

Hair преди 11 години

Съвсем видно в края на зимата е, че и последните остатъци от прелестен летен загар, носталгия към лятото, са се изгубили безвъзвратно и че тенът ни ако не смъртно блед, то поне е идея по-малко здравословен от желаното. И ако в големите студове или покачени на ските, все пак зачервявахме бузи, то на прага на пролетта, т.е. със затоплянето, това никак не е така.

Бледата кожа не е добър аксесоар в началото на топлото време, независимо, че е израз на любимия ни аристократизъм. Но при толкова голям набор аристократични средства за нейното освежаване, които са и темата ни в категорията красота днес ни се струва глупаво да упорстваме и да не нанесем щрих свежест върху лицата си, при това луксозна, ароматна, великолепна като качество и в най-огромното разнообразие от нюанси, съществувало някога. С всички необходими правила за употребата им в добавка.

Грамотно сложеният руж е просто задължителен през март и април, а и през повечето от останалите месеци в годината, защото не само завършва перфектно макияжа, но и помага да коригираме формата на лицето.

Първата и най-важна крачка по този задължителен път е да изберем подходящия за себе си руж. Две са важните условя тук - текстура и оттенък. Ружовете могат да са сухи /като пудра/, кремообразни или гелови.



По посока на часовниковата стрелка: Clinique Blushing Blush Powder, 63 лв., Estee Lauder Pure Colour Blush, 84 лв., палитра за лице Clarins Palette Éclat Poudre, 71 лв. Sisley Phyto-Blush Eclat, 120 лв. 

Сухите ружове
са по-универсални и удобни за поставяне /особено, ако са компактни, просто защото са по-удобни за носене в чантата/. Те са много подходящи за мазните кожи, защото попиват излишъка себум и имат чудесен матиращ ефект.


Крем руж YSL, 77 лв., Sephora стик Color Adapt Blush, 29 лв. 

Кремообразните ружове /в тубичка или като стик - молив/ повече подхождат на жените със суха кожа, защото обикновено съдържат подходящи овлажняващи агенти и масла.

Гелообразните не съдържат масла, но се препоръчват на момичета, които искат дълготраен резултат. Тези ружове по правило издържат цял ден, а единственият им минус е, че след нанасяне моментално изсъхват, затова нанасянето и дозирането им трябва да са абсолютно прецизни.

Възможните руж-нюанси са страшно много, но основното правило е просто - ако имате хладен тип кожа, избирате руж от хладната гама, например светлорозов. На "топлокожите" им отиват златисти и оранжевикави оттенъци. Универсален цвят, който отива на всички, също има - кайсиевият. Колкото по-светла е кожата ви, толкова по-светъл трябва да е ружът. Блондинките трябва да се придържат към нежните нюанси, брюнетките - към ярките и наситени. На жените с рижа коса страшно много им отиват оранжеви цветове.

За ежедневния грим по-добри са матовите цветове, докато вечер руж с блестящи частици е прекрасна идея.


Roberto Cavalli пролет-лято 2013

Много важно умение при употребата на руж е нанасянето му. Най-важното е да се отчете формата на лицето. Ружът е способен да корегира зрително едно лице като го направи перфектно или пък като го развали.

Има простички правила, които важат при всички лица. Ако искате да омекотите и окръглите чертите, нанасяте ружа на изпъкналата част на скулите /откриваме я като се усмихнем и намерим най-издадената напред част от лицето/, а ако идеята е да се издължи лицето и да се подчертаят скулите, ружът се нанася леко косо и по-тънко по дължината под скулите /за да не сбъркаме, леко всмукваме бузите навътре и "рисуваме"от скулите по вдлъбнатото към устата отгоре надолу/.


Типове лица и нансянето на руж - Продълговато, триъгълно, крушовидно


Типове лица и нансянето на руж - овално, кръгло, квадратно

При коригирането на лицето с помощта на руж е важно да се запомни едно: недостатъците затъмняваме, а това, което искаме да подчертаем - изсветляваме.

За визуалното "издължаване" на кръглото лице, нанасяме ружа по дължината от почти края на очите до почти началото на устните.

Тънкото и тясно лице окръгляваме като нанасяме ружа хоризонтално под скулите. Подчертаваме най-издадените участъци на скулите.

Ружът при сърцевидните лица се поставя на бузите и се разнася в посока към ушите. В този случай скулите трябва да се подчертаят.

Ако искате да смекчите и закръглите квадратното лице, сложете ружа от веждите към носа.

Най-облагодетелствани са мацките с овални лица, при тях нанасянето на ружа е въпрос на лично моментно предпочитание всеки път.

И едно финално правило - ружът се слага в края на гримирането, при напълно изравнен тон на кожата. Ако ружът е сух, лицето трябва да е добре и равно напудрено, съответно при крем-руж - не. Количеството при всички случай е умерено, за ружа наистина е много важно да стои естествено на лицето.
 

More Hair