Следва

Who is she: 10 любими факта за Илиана Раева

Новият папа на Римокатолическата църква се нарече Франциск I

Белият дим от комина на Сикстинската капела във Ватикана снощи сигнализира за това, че е избран нов Римски...

Други преди 11 години

Белият дим от комина на Сикстинската капела във Ватикана снощи сигнализира за това, че е избран нов Римски папа. Честито на католическия свят и малко време, за да се запознаем отблизо с него.

И така, 266-и папа от снощи е 76-годишният Хорхе Марио Берголио, който избра да се нарича Франциск I.

"Първи" не е само приставка към името на кардинала. Той е първият не европейски Папа от повече от 1 000 години и първият понтифик, който идва от Латинска Америка. Освен това Франциск е и първият папа от Ордена на Йезуитите, дейността на които е насочена към активен живот и комуникация, а не към стоицизъм и съзерцание.

По-голямата част от живота си бъдещият Папа прекарва в Аржентина. За шест години той става от обикновен свещеник архиепископ на Буенос-Айрес, а след това и кардинал. Израства от семейство на италиански имигранти от средната класа и почти става папа по време на последния конклав през 2005 година, когато бе избран Папа Бенедикт XVI, като се твърди, че е бил втори по вот.


Семейството на новия Папа





Берголио е известен със скромността и консервативността си. Говорят също, че възгледите му за църквата са достатъчно съвременни.

След снощното приветствие на новия Папа към множеството на площад Свети Петър, стана ясно още, че той е повече от харизматичен, диалогичен и в известна степен забавен, което му гарантира симпатията на хората, както вероятно и лекотата в общуването както с колегите му, така и с всички останали.












В Аржентина празнуват избора на новия папа 



More Други