Следва

18 март, понеделник - Дженюъри Джоунс

Един weekend време - къде да отидем, за малко под и малко над 110 евро

Неизразимо близък, и също толкова цветен и зареждащ... 

All About Life преди 11 години

Лондон

Защото никога не дотяга, защото все още е зимно и сравнително ненатоварено туристически. Защото е много модерна тема напоследък, и защото винаги може да се пазарува добре.

Хотел W14 е едно добро предложение за weekend trip - ситуиран в сравнително по-малко скъп район на английската столица, в сърцето на Кенсингтън, на две крачки от метростанция.

Представлява симпатична смесица от викторианска архитектура /4 близко разположени къщи/ и британско гостоприемство. Bed&Breakfast за 112 Евро на човек за 3 дни/ 2 нощувки.

Рим

Кой не обича суматохата на този толкова различен от всичко град? Едно пътуване до Рим, колкото и кратко да е, сякаш кара кръвта във вените да тече по-бързо и отваря апетита за живот и спомени както нищо друго.

Март е един от най-ненатоварените в туристическо отношение месеци, което никак не е за подценяване в случая с италианската столица. Но не отменя вкуса на просекото, аромата на ригана върху пицата или чувството, че вселенското изкуство е създадено само и единствено за теб . да му се насладиш, бавно обикаляйки Вечния град.



На две крачки от Колизеума се намира един типичен и много интересен римски хотел - Kolbe Hotel Rome - 4-звездно съкровище в сграда от 15-и век. Мястото е прекрасно, истинско бижу, за което допринася и градината му, чиято сила не е през февруари, но все едно.

Цената е 226 евро на човек за 3 дни/2 нощувки със закуска.

Брюксел

Заради модата и разпродажбите, или поне каквото е останало от тях. Разходката па площад Света Катерина, или порцията палачинки с масло и захар си струват всеки миг организация.



Хотел Le Royal Windsor е на крачка от Grand-Place и е любим на Джони Холидей. Баните са мраморни, а стаите - незабравимо шик. Цените са от 150 евро нагоре за двама на нощ, но често може да се оцели промоция за уикенда, още повече в момента, все още зимен сезон.

Москва

Далечна, но прекрасна през зимата. Москва е като скъпо и прескъпо съкровище, което омагьосва освен с мащаб, и с уникалност. Червеният площад, Кремъл, църквите, стария ГУМ, превърнат днес в уникален с лукса са мултибранд бутик. 

Една водка в Москва е по-сладка от навсякъде другаде, а гореща супа с гъби и пирожки е задължителното небце-изживяване.



В уикенда спокойно освен вкуса на града, може да се почувства и този на голямото изкуство - една балетна постановка в Балшой буквално спира дъха, още повече, че Театъра току що отвори врати отново след 6 години ремонт.
Трудно е да се намери поносим като цена хотел в самия исторически център на столицата.

И все пак, сравнително приличен за стандарта в Москва, е отдалеченият само на 100 метра от Червения площад Асамблея Никитская, 4-звездна класика с цени от около 400 евро за двама при две нощувки със закуска.

Истанбул

Неизразимо близък, и също толкова цветен и зареждащ, огромният Истанбул е на по-малко от час със самолет от София и на няколко часа път с автобуса или собствения автомобил. Изключителен шопинг магнит, богат на история и страшно гостоприемен. 



Наскоро харесахме един чуден хотел в непосредствена близост до Топкапъ, категория 4 звезди - Gulhane Park Hotel, в който широка и удобна стая с двойно легло в комбинация с вкусна закуска за 2 вечери ще струва 94 евро в този период от годината.

Солун

Друга близка и любима дестинация, на около 300 километра от София. Знайно защо интересна и мила чисто исторически, но още - със специфичния си мирис на море, вкусна храна и особената сладост на узо-то на някоя покрита тераса с поглед към кротката вода.



Le Palace е хотел, сравнително непознат за често пътуващите към Солун българи. Има 53 стаи, намира се във великолепно здание от началото на миналия век и примамва с характерен почерк, което прави и препоръчването му съвсем оправдано.

Иначе като цени варира според сезона, като в зимните месеци може да се пренощува за 55 евро на вечер.

Барселона

Защо я обичаме - Неизменно красив, нетрадиционен град. Дали заради Гауди, или хората, или Лас Рамблас с лампите и уличните артисти под тях или просто заради каталунския морски въздух, но като това бижу няма друго.

Задължителните тапас и паеля са чудесни по слънчевите тераси на испанския град, но нищо не отнема от очарованието им и през месеца, предхождащ пролетта, както възприемаме март ние.



Малкият хотел, който препоръчваме, е сравнително далеч от суматохата на центъра - намира се в жилищния район L'Eixample, непосредствено до спирка на метрото.

U 232 е името му, а цената е повече от добра за уикенд с 2 нощувки - 85 евро за стандартна стая, при това с осигурен преференциален достъп до 7 ключови арт-точки в града.

Хелзинки

В Хелзинки отиваме през пролетта, защото много му отива. И заради дизайна, заради атмосферата, заради щипещия носовете студ, пълен с влага и обещание за вкусна храна, хубави гледки, убийствен шопинг.



Glo art е хотелът, който открихме и който си струва вниманието. Сравнително нов, но ситуиран в старовремско здание от 1900 година, наподобяващо средновековен замък. Фантастични стаи и привлекателни цени - 188 евро със закуска за двама.  

More All About Life