Следва

Мира Бояджиева скъса с бонбонения имидж

През седмицата ще видим... Или най-интересното в афиша на града - 18 - 24 март

За пръв път в маймунската история две издания на любимата ни платформа "ПроТекст" се пресрещат във времето: успоредно с пролетния щурм в САМСИ с "ПроТекст 6: НОВО НАЧАЛО"...

Events преди 11 години

"ПроТекст 5: НАВРЕМЕ" – прожекция на видеото...
Кога: 18 март
Къде: Център за култура и дебат "Червената къща"

За пръв път в маймунската история две издания на любимата ни платформа "ПроТекст" се пресрещат във времето: успоредно с пролетния щурм в САМСИ с "ПроТекст 6: НОВО НАЧАЛО" (вижте подробности на: http://www.36monkeys.blogspot.com) можете да изгледате и видеото "ПроТекст 5: НАВРЕМЕ"!

През ноември 2012 г., четирима режисьори, завършили четири различни европейски школи, Мортен К. Роесен (Награда ring.award.off 2011, Грац), Василена Радева (Икар 2011 за спектакъл на годината, "Нордост"), Гергана Димитрова (Икар 2012 за режисура, "Праехидно"), Петко Стоянов (дебют), събраха творчески екипи и създадоха авторски миниатюри в различни жанрове и отделни пространства в Централна минерална баня. Нелеката работа по визуалната среда беше поверена на Елена Шопова и Никола Налбантов, чиито усилия не останаха незабелязани и бяха номинирани за "ИКАР" 2013.

И тъй като "ПроТекст 5: НАВРЕМЕ" няма как отново да се случи в Банята по ред причини, можем поне да изгледаме видеото, заснето от Иван Николов, да поговорим за театъра и живота, за това къде, защо и как се случва. Водеща тема отново ще бъде времето. Нашето време.

"Идеята - полетът на една Душа" от Мариян Иванов - Мано
Кога:
от 19 март до 24 април
Къде: 
Сохо (София, ул. Искър 4)



"Това е живот от багри и линии върху плоскост. Този живот няма сянка, така че Божественото, съвършеното е непостижимо.", казва автора. "Всичко е въпрос на идея. Тя идва от невидимото, от духовното, проявлява се във физическия свят, отлежава и накрая дава плод. От тук нататък Божа работа."

Мано работи в областта на живописта от над 40 години.

Негови творби са излагани нееднократно в различни галерии в София. Картините му се притежават от частни колекционери от цял свят.

След 20 годишна пауза Мано е готов да покаже плодовете на таланта си.

Изложба "...от един дневник"
Кога:
от 19 март до 31 март
Къде:
Културен център 20:19 (ул. „Шандор Петьофи“ 55, София)



Едно пътешествие между редовете, за да откриеш изгревите на Гудевица.

"Намерих на върха на бор пейка
Покатерих се без страх
Седнах
И ме обзе страх тогава
Имах чувството , че никога повече
не бих слязла от тук
Докосвах върха на игличките му,
а пред мен илюзия...
хоризонтали и вертикали в едно
Отворих широко очи отново,
но илюзията си беше там
още
недокосната
Нямаше време,
Нямаше място,
Нямаше мен,
Нямаше...
Бях по-близо до небето,
но забравих къде е
земята...
Мъничка пред
неимоверната илюзия от цветове
Илюзия ли?
Когато поставих въпросителна в ума си...
Заплаках
Случва се дори и на мен..."

Благотворителна изложба в подкрепа на "Училище сред природата"- дарителска кампания за реконструкция на обучителен център в с. Гудевица, Родопи.

ТАНЦ И ДРЕВНИ ПАМЕТНИЦИ - фотографии на НЕЛИ

Кога: от 19 до 30 март
Къде: Галерия "Академия" на НХА




Ели Суюлдзоглу – Серайдари (1899-1998), известна под името НЕЛИ е сред най-добрите фотографи в Гърция през 20-те и 30-те години на двадесети век. Родена е в Айдън, Мала Азия и е завършила фотография в Дрезден, Германия при изтъкнатите преподаватели Уго Ерфурт и Франц Фидлер. Дипломира се с отличие през 1923 г. През 1924 г. се установява в Атина, където открива собствено фотографско студио на улица „Ерму“. Първоначално се занимава с портретна фотография и заснемане на класическите паметници в Атина. От 1927 г. започва да фотографира древни паметници в цяла Гърция в рамките на официалното й сътрудничество с Министерството на туризма. „Снимах ги за да ги има. Никой не ме е задължавал да ги снимам. Направих го със собствена цел. Хареса ми да ги гледам и снимах онези, които ми харесваха повече“. Тази нейна изповед през 1996 г. пред нейния сътрудник от фотографския архив госпожа Ирини Будури показва любовта и чистотата, с които е извършила това начинание. Образите, които заснема се смятат за авангардни както за възрастта й, така и за начина, по който е избрала да композира кадъра.

През 1927 г., решавайки да обедини двете си най-любими теми, поема инициативата да покани и фотографира танцьорката Мона Пайва, първоначално в студиото си, а след това и на свещената скала на Акропола. Две години по-късно, през 1929 г., запознавайки се с нейните картини, унгарската танцьорка Николска при посещението си в Атина иска от Нели да я заснеме на Партенона. В същия дух, където историческото минало съжителства с настоящето, през 1927 г. проследява възраждането на делфийските празници. През 1930 г. Ева и Ангелос Сикелианос й възлагат изключителните права да снима Вторите делфийски празници.

През 1939 г. заминава за Ню Йорк, за да украси с нейни фотографии гръцкия щанд на Международното изложение, като остава в Америка поради избухването на Втората световна война. Първоначално тя се занимава с представяне на изложби на нейни фотографски творби на тема гръцки древни паметници. По-късно, след като установява връзки с гръцката общност в Ню Йорк и с нюйоркската общественост, се ориентира към рекламната и цветна фотография. Тя живее в Ню Йорк до 1965 г., когато се завръща в Гърция и преустановява професионалната си дейност. През 1985 г. дарява творбите си на фотографския архив на Музея „Бенаки“. Оттогава нейните фотографии се представят на изложби в Гърция и в чужбина, като се включват във фотографски издания.

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 1 ден

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?