Следва

Боядисвай смело

Софийски потайности - В градинката на шахматистите

В градината пред театър "Иван Вазов" има свободна пейка.
Това е малко вероятно, освен ако...

All About Life преди 15 години

В градината пред театър "Иван Вазов" има свободна пейка.
Това е малко вероятно, освен ако не е нощ. Сутрин след 9ч. там е толкова зелено, чисто, свежо и слънчево, че е просто абсурд да не купиш макиато от близкото Costa Coffee и да не забавиш леко крачката на път към офиса.

От чара на същото място се възползват всекидневно и едни други хора.Те вече не ходят на работа и единственото им занимание е да играят шах.





На няколко мраморни маси в парка, върху които са изобразени шахматни табла, се събират около 30 мъже, а около тях се усеща еуфоричното им настроение, продиктувано от „играта”. Шахът е древна игра, чиито корени се свързват с Китай през далечната 203 г. пр. Хр. Възникнал именно там, шахът е игра на ума и духа. Изисква се постоянство, отдаденост и хармония.

По-късно Карл Велики предлагал на своите противници да решават споровете си на партия шах, вместо да проливат кръв - интелектуален начин за „сражение”.





Хилядолетия по-късно, към дата Април 2008 година в град София, в градинката пред театъра, един приятен възрастен господин, дългогодишен любител на този вид занимание, разказа няколко думи за житейския урок по шах. Защото това е съчетание на наука и талант, които помагат на човек да се бори. „Учиш се да анализираш и да релаксираш. Трябва да имаш стратегия, за да го практикуваш.”





Изказва своето съжаление на 70-годишен играч, че животът в пешки, който днес се счита за игра, неулавя интереса на младото поколение така, както игри с карти и хазарт - там, където се печелят пари.

V.S. От къде се снабдихте с тези шах маси?
"По време на световния турнир Мтел Мастарс 2007 миналата година през май, когато участваше Веселин Топалов, Мтел дари тези маси, които вече са изпочупени. Няма къде да се съхраняват през зимата."

V.S. А когато времето не е подходящо, къде играете шах?
"В едно много приятно, уютно и подходящо място – Onda срещу руската църква.
За да отидеш в парка и да се включиш към симпатичната компания и играта на открито, е необходимо просто да си носиш фигури или да си наемеш на място. Хората там са различни по занимание и интереси, но ги свързва страстта към шаха. Шахът тук за някои е възможност за препитание, релаксация или социализация."





Така и днес, под приятните слънчеви лъчи в парка, уроци на честта ще се преподават над шахматните табли. Ако ти се иска, мини, научи някой житейски урок на партия шах!

More from View Sofia

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: Денят на Земята е 22 април

All About Life преди 23 часа

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Tanqueray с нов продукт в България

All About Life преди 3 дни

Световноизвестната марка джин Tanqueray пуска нов продукт на българския пазар. Продуктът е изненада за мнозина, тъй като е безалкохолната алтернатива на Tanqueray London Dry и е създаден за безалкохолни коктейли със същия, неустоим вкус. Идеята на бранда е, че всеки може да се наслади на Tanqueray 0.0 без да прави компромис с вкуса.

Може ли чешмяната вода да съсипе кожата и косата ни

All About Life преди 1 седмица

В обществото битува схващането, че някои видове чешмяна вода могат да повлияят негативно на кожата и косата ни, но преди да навлезем в дълбочината на въпроса, нека първо се попитаме къде се корени проблемът.