Следва

Раждането на Олена

Пътят на Мури

През деветдесетте години на миналия век младият котарак Мури бяга от бомбардирано селце в Босна и няколко...

Books преди 15 години

През деветдесетте години на миналия век младият котарак Мури бяга от бомбардирано селце в Босна и няколко години скита из Европа.

Той се движи устремено и упорито, а целта му е ясна: да си върне принадлежащите му по право купичка мляко, одеялце и двунога прислуга.

Понякога го съпровождат войници, които отиват на смърт, духът на повалено дърво, евреи, напуснали Сараево и поведени неизвестно накъде от своя предводител Яков, арабски шейх, възнамеряващ да направи околосветско пътешествие с частния си самолет...

Пътищата на романа са пренаселени от хора и животни, въздухът бушува от стихии, световният океан се вълнува, белият кит Моби за петдесети път се отправя на север, есетрата неумолимо плува към родните места, философски настроен пес мислено пътешества по безкрайна плетеница от пътища. Всички следват своя път и много скоро самата дума „път” придобива смисъла на „дао”.

За да се определи с точност писаел като Иля Бояшов Лао-дзъ срещу Томас Мор, Швейк срещу Моби Дик, Зюскинд срещу Мулдашев... Дяволита, забавна, магична книга, жизнена и свежа, остроумна, неочаквана и абсурдна. Тази занимателна притча е за даото на Мури, а автора спокойно можем да определим като Кустурица в проза.

Издателство Colibri

More from View Sofia

More Books