Следва

Гурме изкуството на Козунака

З като Загреб

За отдих, за разходка и за приказно преживяване все повече туристи избират именно страната на островите. Той има...

All About Life преди 15 години

Има градове, които от няколко години са толкова неустоими, че да тропнеш с крак и да кажеш „Там и никъде другаде!”. И Загреб е един от тях. Столицата на Хърватска е точно такова място.

За отдих, за разходка и за приказно преживяване все повече туристи избират именно страната на островите. Той има собствен дух, различен, уникален, който можеш да усетиш само там. Построен между два средновековни града, Загреб притежава страшно много паркове и исторически паметници, Загреб е цар на спокойствието. Ето една основателна причина да дариш отпуската си именно там.
 


Официалният сайт на хърватската столица е www.zagreb.hr. Въпреки че интернетът там е по-скъп от другите източноевропейски държави, все пак е доста бърз и ще ти свърши чудесна работа докато си там.

Широки, чисти, подредени улици, разкошни сгради, „сблъсък” на файтон и Ferrari – на всичко това се наслаждаваш в Загреб. Огромният избор в света на дрехи, обувки, чанти и какви ли не още аксесоари определено задължават дълга разходка по моловете.
 


През седмицата магазините работят от 8.00 до 20.00 часа. Съобщаваме ти тази информация, за да се наспиш спокойно и след това да излезеш на един shopping тур. Ако случайно ти свършат куните, отбий се в най-близката банка (те работят само в делнични дни от 9.00 до 17.00) и реши проблема. Хората, които те заобикалят, типичните хървати са високи, светли и адски мили. Някои от тях отглеждат салати като радичио, рукола и пр. в малки дворчета. Така че там можеш да се наядеш на био салати.

Не е нужно да тръгваш със стек минерална вода, защото обикновената вода в Загреб е дори по-добра от нашата изворна. На обяд можеш да изпиеш чаша червено вино, миксирано с вода (както си го пият хърватите) и порция свинско. Този вид месо е най-предпочитана традиционна храна. След дълги разходки в парковете, страхотни гледки на готически църкви, епископския дворец (13-19 в.), барокови и ренесансови дворци.
 


Разходка из Загреб е истинско вълшебство и почивка. Използвай свободните си дни, за да и оползотвориш наистина, а не да ги пропилееш. Цените не са високи, но мястото е скъпо в смисъл на прекрасни сгради, приятна атмосфера и страхотни преживявания. Заслужава си! Отиди!

Ето още полезна информация:

Sheraton Hotel Zagreb
Kneza Borne 2
[email protected]

Hotel Palace
Strossmayerov trg 10
10 000 ZAGREB

Hotel Panorama

Hotel International
Miramarska 24
10 000 ZAGREB
mailto:[email protected]


Часова зона: UTC +1
Надморска височина: 120м
Код на страната: 385, а за Загреб – 1
Телефон на аерогарата в Загреб: ++385 1 456 22 58
Спешни телефони: Полиция – 92; Пожарна – 93; Бърза помощ – 94;
Парична единица: хърватска куна (1 HRK = 2,70 BGN)
Население: 1 млн. жители;
Средна температура: най-подходящо за разходка в Загреб е в периода Април – Септември. Тогава температурите са около 20 градуса, докато през зимата всичко замръзва.

Как да стигнеш?

С Air France можеш да летиш всеки ден директно от летище София до летище Загреб.

Гарантирано е, че ще ти хареса. Ние бяхме там и не ни се връщаше.

Приятен път!

More from View Sofia

More All About Life

Takeaway.com отличи 17-те най-добри ресторанта в България

All About Life преди 10 часа

Кои са най-добрите ресторанти в България? Takeaway.com знае отговора! Победителите от Takeaway.com Awards 2023 година, избрани с гласове на потребителите, вече са ясни. Кой получи наградите в различните категории на регионално и национално ниво, разберете от следващите редове.

Мхм, Micro-cheating и какво е това

All About Life преди 2 седмици

Откакто започнахме сегашната си връзки, с гордост можем да кажем, че не сме преживявали лично феномена „микро-изневяра“. Какво означава това? Къде вирее? И всичко ли е само… BS (bullshit)? Следва пълното обяснение на термина по-долу.