Следва

Офис обяд експрес - Dunkin Donuts

Гурме изкуството на Козунака

Food преди 15 години

Асоциациите за Великден са шарени яйца и вкусен, мек и пухкав разкошен козунак. И въпреки че козунаци има цяла година, дни преди Великден желанието за топлия им вкус става неудържимо.

И така, в пристъп на силно желание, екипът на ViewSofia се втурна за козунаци – класически, със стафиди, с бадеми, с орехи и карамел...
След час и двадесет минути в намиране на козунак по централните магазини, баничарници и супермаркети в центъра на София, номинираният за акцията колега реши, че ще е по-лесно да се забърка един офис козунак, отколкото пак да тръгне на подобна мисия.

Ако и на теб ти минава мисълта за home made козунак, намерихме една рецепта. Не е лесно, но е приятно...май:
Нужни са 6 яйца (за предпочитане да бъдат био), 1 кг брашно, 200 гр захар, 250 гр масло, 300 гр прясно мляко, някъде 30-40 гр кубче мая, сокът и настърганата кора на 1 лимон. Тези продукти са ти необходими само за тестото. Освен това добро желание и пожелание.

Слагаш малко сол в брашното и го пресяваш няколко пъти, за да стане после козунакът по-пухкав. Натрошаваш маята, към нея прибавяш захар и затоплено прясно мляко, докато не получиш рядка каша. След това добавяш и брашното със солта, но без маслото. То се слага в процеса на месене. След получаването на тестото го поръсваш с брашно, покриваш го и го оставяш на топло да втаса. През това време накисваш стафиди в ром, които ще сложиш непосредствено преди печенето. В момента, в който тестото стане двойно и се напука около брашното, значи вече е втасало. Прибавяш леко затоплено мляко, разбитите яйца, сока и кората на лимона, сол и захар, след това малко разтопено масло.

Започнат ли да излизат мехурчета, докато бъркаш, значи е време за стафидите.

Размесваш пак тестото заедно с малко брашно, след което преди да го сложиш във фурната, си правиш каквито искаш форми – традиционни плитки, кръгъл, дълъг и каквото ти роди още фантазията. Или просто го разделяш на две нееднакви части. По-малката направи на дълга лента, тип змия, с която да обиколиш намазаната с масло тава.

Другата част раздели на няколко равни топчета, с които да правиш малки змии, усукали се една в друга. Оставяш го на топло още известно време и го намазваш с разбит жълтък. Отначало козунаците се пекат в силна фурна, а се допичат на по-ниски градуси.

Внимавай само да не го препечеш - все пак трябва да е пухкав!

Хайе, хубав Великден!

More from View Sofia

More Food