Следва

Да обиколиш света за 365 дни: необятният Транс Сибир ни разкрива тайните си

Истинска италианска рецепта за пица

С домашно приготвено тесто, с моцарела, шунка и риган, точно както я обожават в Италия...

Food преди 11 години

С домашно приготвено тесто, с моцарела, шунка и риган, точно както я обожават в Италия. 

За тестото:
1 кг брашно
1 кубче мая(малко повече от половината)
топло мляко (топло,не горещо)
зехтин 60-70мл
топла вода
сол

За гарниране:

доматен сок
моцарела (или кашкавал)
шунка
риган

Стъпки за приготвяне:

Брашното се меси със зехтина. Добавя се маята, разтворена в малко топла вода и щипка сол. Добавя се млякото(не повече от 200 мл) и се меси. Прибавя се водата по малко на око, да стане МЕКО ТЕСТО /като гума да не е лепкаво, но да не е и твърдо/. И не забравяйте да добавите сол на вкус.

Оставя се да втаса час- два НА ТОПЛО, докато не се удвои на обем.

След това тестото се разстила в тава върху хартия за печене без да се намазнява! Тази доза е за две тави квадратни (впрочем малко знаят, че домашната пица в Италия е квадратна, кръгла е само в ресторантите) 25/35 см. Преценете сами според тавите, да не е много тънка, но да не е и като тутманик дебела. Гарнира се с доматен сос, риган, моцарела, шунка.

Пробвайте с консерва риба тон и лук! Помнете - КАШКАВАЛЪТ ИЛИ МОЦАРЕЛАТА трябва ВИНАГИ да са НАЙ-ОТДОЛУ! Отгоре всичко останало! Пече се в много добре загрята фурна на 220°. Поставя се на най-долния реотан, но не директно върху него, а на първия ред на фурната, докато леко се зачерви отдолу. Ако видите, че отгоре започва да прегаря въпреки че е далече от реотана, покрийте я с фолио докато стане отдолу.

Buon apetito!
 

More Food