Следва

Променливо време

Тънка диетична линия

Епохата на моделите - икони от 90-те отмина. Тогава дизайнерите смятаха ревюто си за успешно, стига тяхна дреха да...

Fashion преди 17 години

Епохата на моделите - икони от 90-те отмина. Тогава дизайнерите смятаха ревюто си за успешно, стига тяхна дреха да е представена дори от една от ТЯХ. Клаудия, Синди, Кристи, Линда - само първото им име беше достатъчно, за да предизвика асоциация за женственост, завършеност, зряла красота.

После възрастта на търсените за подиума момичета започна рязко да спада, заедно с килограмите им. Моделите на 17-18 вече с 4-годишна кариера зад гърба си и започваха да се амортизират. Дрехите се шиеха за телата на манекенките и закачалките в магазините.

Кокалестите момичета, с по-скоро мъжки силует вече бяха мода, промотирани от списания, телевизии, ревюта.

 

Изследване на лекари по това време сочи, че за разлика от нормалната здрава жена, която има около 22% мазнини в строежа на тялото си, повечето от тези момичета са с под 10%. В стремежа си да достигнат и поддържат вече наложения
идеал за красота, те се подлагат на опасен за здравето “режим на нехранене” и
постоянни диети, които на тази лабилна възраст, в която тялото се оформя, представлява не само физическа, но и психическа заплаха.

Широко се разпространяват случаите на хранителни разтройства като булимия и анорексия - болести, тясно обвързани с фиксидеята за стройна фигура. Физически се проявяват с драстични диети, предизвикано повръщане на храна и употреба на силни лаксативи и диуретици, пълно отвращение и отказ от храна. Страдащите от тежка анорексия се чувстват дебели и непривлекателни с тегло далеч под допустимия минимум.


Зачестяват здравослословните проблеми сред манекенките, незакъсняват и смъртните случаи. Бразилският модел Ана Каролина Рестън (на втората снимка) умира на 21г в резултат на анорексия, тежи само 40 кг. Трагедията е отразена от медиите, но алармата не е достатъчна.


Фактът, че тя продължава да дефилира почти до края, във вид на ходещ скелет, въздейства повече като реклама, отколкото обратното. Предшестват я и я следват редица случаи сред богатите и известните, и не само жени. Самият  “Крал на Рока” - Елвис е страдал от смущения в храненето, тежка депресия и проблем с наркотиците, писателят  Франц Кафка - анорексия, Елтън Джон - булимия, наркотици. Идеалът за красота и изящство за миналия век Одри Хепбърн се е борила години наред с анорексия. Списъкът продължава с Опра Уинфри - булимия, Уитни Хюстън - хранителни разстройства и наркотици, Джейн Фонда, Джанет Джаксън, “Posh spice” - Виктория Бекъм, Пола Абдул и още, и още “звездни” случаи.

Богатите и известните също плачат. Те, обаче,
са модел на подражание.



Проблемът е изключително сериозен, особено сред тийнейджърите като най-податливи на влияние от модерното. Внимание почти не се обръща, основно заради схващането, че жените и диетите са неразривно свързани.


Разликата е, че смущенията в храненето започват още в юношеска възраст и дълбоко зад тях стоят недооцененост, липса на внимание, проблеми в семейството, които прерастват в по-тежки депресивни саморазрушителни състояния.


Битката е трудна и продължителна и задължително започва с признаване на проблема и откритото му обсъждане. Ако имате основание да се притеснявате за ваш близък, не го притискайте - има нужда от подкрепа и професионална помощ.


Следващият четвъртък (8 Март)  очаквай продължението на темата :
Модели на изчезване ...

 

More from View Sofia

More Fashion