Следва

3+3 въпроса към едно градско момиче: Елена от "Плисе"

Маргарет Тачър - големият политик и силна жена - почина на 87-годишна възраст

Като внушителна фигура в световната политическа история в годините 1979 до 1990 г, в които е начело на...

Други преди 11 години

Дамата, която наричаха „Желязната Лейди”, прозвище, дадено й от съветската преса, първият и единствен министър-председател жена на Великобритания и дългогодишен лидер на Консервативната партия, почина на 87 години на 8 април, днес, съобщават от CNN. Причината за смъртта е инсулт.

Като внушителна фигура в световната политическа история в годините 1979 до 1990 г, в които е начело на британското правителство, Тачър е личност, която е колкото ненавиждана, толкова и обичана заради консерваторските си възгледи и думи като "Ако правите нещо, за да ви харесат, нищо няма да постигнете”.

Движи една от най-могъщите страни по време на Студената война и без страх критикува Съветския съюз. Съратник по отношение на възгледите й и неин близък приятел е президентът Роналд Рейгън, който е начело на САЩ в годините 1981-1989-та година.





По време на управлението си Тачър набляга на морализма, национализма и отговорността на индивида за състоянието на държавата. Въпреки че подкрепя влизането на Великобритания в Европейския съюз, си остава скептик относно идеята за Обединена Европа и особено възнегодува срещу Икономическия и валутен съюз (еврозоната).



След падането си от власт през 90-та година заради политиката й спрямо местните данъци и такси Тачър продължава да е важна политическа фигура, макар и популярността й да претърпява значителен спад.

Окончателно се оттегля от обществения живот през 2002 година след серия от инсулти, а през 2012-та дори претърпява операция по премахване на тумор на пикочния мехур.

Маргарет Тачър е титулувана баронеса Кествен в графство Линкълншир две години след като вече не е министър-председател и е приета в Камарата на лордовете. Със съпруга си Денис Тачър, който е прочут бизнесмен, влюбен в нея и идеите й до смъртта си, имат две деца - близнаците Карол и Марк Тачър.



В стилистично отношение Тачър ще запомним с емблематичната прическа, строгите костюми, отговарящи напълно на непоколебимостта й като политик и жена, и бижута като перлените обеци и герданите и брошките.



Образът на Маргарет Тачър е увековечен и в киното с лентата на британската режисьорка Филида Лойд „Желязната лейди”, в която значимият политик е изиграна от великолепната актриса Мерил Стрийп. Филмът, също като музата му, е едновременно отричан и харесван от критиката. Сегашният премиер и лидер на Консервативната партия Дейвид Камерън също се изказа остро за филма преди време, като според него продукцията „разказва повече за старостта и старческото слабоумие, отколкото за великолепния премиер".

Погребението на Маргарет Тачър ще бъде в катедралата Сейнт Пол с пълни военни почести и с присъствието на Кралица Елизабет II и премиера Камерън.

Поклон пред паметта на Голямата жена и политик! 
 

More from View Sofia

Новата Маргарет Тачър: 15 факта за Лиз Тръс, вероятният нов премиер на Великобритания

Celebrities преди 1 година

Лиз вече получи прозвището новата Маргарет Тачър. Какво паралелно между двете силни жени от Острова намират англичаните, какво ги кара да мислят, че 47-годишната лъвица ще се окаже панацеята на политическия небосклон в Кралството и какво още знаем за Тръс, освен че е фен на Тейлър Суифт и обожава бурито?  

More Други