Следва

Технически обезпечен звук

Американски пасторал - Филип Рот

Най-награждавания американски автор Филип Рот получава всеобщо признание, когато през 90-те години на миналия...

Books преди 15 години

За Автора:


Най-награждавания американски автор Филип Рот получава всеобщо признание, когато през 90-те години на миналия век печели последователно четирите най-престижни литературни отличия: Националната награда на критиците за “Наследство” (1991), наградата ПЕН/Фолкнър за "Операция лихвар" (1993), Националната награда за художествена литература за "Театър Сабат" (1995) и наградата „Пулицър” за художествена литература за първия роман от бъдеща трилогия "Американски пасторал" (1997).

Следва дългата върволица, пак през същия период, с Националния медал за изкуство в Белия дом; Наградата на англоговорещата общност за “Омъжих се за комунист” (1998) – продължение на “Американски пасторал”. Преди това вече е спечелил Националната награда за художествена литература за “Контраживот” (1986) и Националната награда за художествена литература за първата си книга "Сбогом, Колумб" (1959).

През 2000 г. публикува романа "Петното" – трета част на трилогията, за който получава втората си награда ПЕН/Фолкнър, британската награда У. Х. Смит за най-добра книга на годината и френската Медиси. През 2001 г. е удостоен и с най-високото отличие на Американската академия за изкуство и литература – Златният медал, присъждан на всеки шест години за цялостно творчество. През 2006 година получава ПЕН/Набоков за цялостно творчество и трета ПЕН/Фолкнър за “Един от многото”. През 2007 г. издава “Духът излиза” и е отличен с наградата ПЕН/Сол Белоу за принос към американската литература. Филип Рот е многократно номиниран и за Нобелова награда за литература.

Сюжетът накратко:
Симор Левов по прякор Шведа – главният герой на Филип Рот – е легендарен спортист от гимназията на Нюарк, който израства в следвоенните години на разцвет, за да се ожени за бивша Мис Ню Джързи, да наследи ръкавичарската фабрика на баща си и да се пренесе в каменна къща в идиличното селце Олд Римрок.

И тогава, през 1968 г., за един ден красивата американска мечта за благоденствие, граждански ред и домашно щастие завинаги изоставя Шведа. Мери, неговата обична дъщеря, се превръща от любящо, будно момиче в труден и изпълнен с враждебност и фанатизъм тийнейджър, способен на немислима жестокост.

За една нощ Шведа е изтръгнат от лелеяния американски пасторал и захвърлен в безумието на американската действителност. Завладяващо четиво, пропито със скръб, гняв и дълбоко състрадание към героите – един от шедьоврите на Рот.

More from View Sofia

More Books