Следва

17 април, сряда - Соланж Ноулс

Храна за щастие. Или какво да ядем, за да сме в настроение за пролетта

Винаги, когато не се чувстваме добре в тялото си, не харесваме кожата си, косата и ноктите си и сме на ръба на...

Health преди 10 години

Винаги, когато не се чувстваме добре в тялото си, не харесваме кожата си, косата и ноктите си и сме на ръба на изтощение, първо поглеждаме какво ядем. В храната, по-точно в начина на хранене чрез баланс на необходими вещества, е цялата истина за състоянието на организма, особено важно е какво ядем, когато сме раздразнителни и в лошо настроение. Тялото ни се нуждае от протеини, витамини, минерали и други хранителни вещества, осигуряващи неговите жизнени функции. Правилното хранене е ключът към доброто здраве, добрия тонус и доброто настроение. Факт!

Така че, за да се справиш с лошо настроение, ще ти помогнат следните съвети:

Храни, богати на фибри

Помисли дали твоята раздразнителност не се явява следствие от натрупаните в тялото токсини. Консумирай зеле, моркови, цвекло, ябълки, сушени плодове - грубите влакна на суровите зеленчуци и плодове стимулират дейността на червата. Обърни внимание на витамините В1, В6, В12 и калций. Не се отказвай от кашата с елда, използвай в менюто си пилешки или говежди черен дроб. Не забравяй киселото мляко и сиренето.

Серотонин - източник на добро настроение

Чувстваш се депресиран. Струва ти се, че светът е несправедлив към теб. Може би ти липсва серотонин - "хормона на щастието". За неговото производство допринасят въглехидратите. Затова се опитай да ядеш повече пълнозърнест хляб. Може да се поглезиш и с нещо вкусно като ягоди, банани или блокче шоколад. В борбата с депресията помагат мазнините, съдържащи се в мазната риба. Помощници в борбата с депресията са и витамините С и В6. Така че консумирай повече касис, лук и отвара от шипки.

Витамините от група В повишават работоспособността

Чувстваш се уморен с понижена работоспособност. Когато влагаш много усилия в работа или учене, организмът изпитва хроничен стрес. Стресът, от своя страна, влошава усвояването на витамин В12 и магнезий, което неизбежно води до намаляване на паметта и способността за концентрация. Употребявай повече храни, съдържащи витамини от група B (постно месо, зърнени храни, черен дроб, фурми, банани) - и мозъкът отново ще заработи с пълен капацитет.

Правилно и редовно хранене

Причина за честите пристъпи на мигрена може да стане тежка диета или нередовно хранене. Главоболието в тези случаи е провокирано от падане на кръвната захар под нормата. Добри помощници в този случай са зелен чай с мед, шоколад, банани или киви. Сведи до минимум полуфабрикатите с високо съдържание на сол и мазнини, както и пържените в мазнина продукти!

Безсъние

Ако страдаш от безсъние, помисли дали не е следствие от умствено пренапрежение. В такова състояние, организмът унищожава резервите си от витамините С и В, от калций и магнезий, а това води до увеличаване на тревожността, която пречи на съня. Отлично средство преди лягане е мляко с мед и сушени сини сливи. А през втората половина на деня е по-добре да не консумираш храни, действащи възбуждащо на нервната система като цитрусови плодове, кока кола и кафе.

Избягвай еднообразната храна

Вместо да се стремиш към бързо насищане направи диетата си по-балансирана. Не пести нито време, нито усилия - и твоето здраве и настроение веднага ще се подобрят.

 

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 2 седмици

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.