Следва

Неиздавана сесия на 16-годишната Анджелина Джоли

Ейли II ще участва в Dancing Stars

Ейли II, първият афроамерикански балетен театър, който пристига у нас, за да изпълни два спектакъла в рамките на...

Events преди 10 години

Ейли II, първият афроамерикански балетен театър, който пристига у нас, за да изпълни два спектакъла в рамките на Американски балет за България, ще участва в телевизионното шоу Dancing Stars по Нова телевизия. Култовата танцова трупа ще се качи на сцената на Dancing Stars на 22-ри април, понеделник, а на 24-ти и 25-ти, съответно сряда и четвъртък, ще излезе пред публиката в Зала 1 със заключителните спектакли от тазгодишното си европейско турне.

“Цялата трупа изглежда фантастично. Няма никакво съмнение, че бъдещето им принадлежи” - пише The New York Times за Ейли II и действително - за почти 40-годишното си съществуване (трупата е основана през 1974 г.), младите танцьори на най-популярния смесен танцов театър в САЩ, Alvin Ailey Dance Theater, успяват да получат признание в цял свят.

През април Eйли II ще приключат своето европейско турне в България с два спектакъла в зала 1 на НДК. Спектаклите ще бъдат различни - на 24 април Ейли II играят балетите “Отзвуци”, “Зовът”, “Преследване” и “Откровения”, а на 25 април - “Ръждив”, “Досконджо”, “Един забравен миг” и отново “Откровения”.

Две вечери преди първия си спектакъл, на 22-ри април, понеделник, Ейли II ще се появят ексклузивно във внушителен танцувален формат Dancing Stars, който този сезон се излъчва с изключителен успех по Нова телевизия. Своят първи танц балетистите от Ейли II ще изпълнят пред участнците на Dancing Stars и пред зрителите на Нова телевизия в цяла България. На сцената на шоуто ще се качат 12 от танцьорите на афроамериканската балетна трупа.

Какво ще танцуват Ailey II в НДК?

Общо седем балета на две дати - 24 и 25 април. Първата вечер Ейли II ще играят “Отзвуци” - балет на виетнамски хореограф за спомените от живота във Виетнам и преселването му в Америка, “Зовът” - под звуците на завладяваща хорова музика на сцената стои жена, чиято дълга пола изпълва пространството, “Преследване” - изключително атлетична хореография с гръмовен перкусионен саундтрак, която препуска от арената на модерните спортове до гладиаторските ритуали.

И разбира се - “Откровения”, може би най-известната хореография на самия Алвин Ейли, която в ритъма на религиозни песнопения, госпел и блус пренася своята публика в истинско трансцедентално изживяване. С това класическо свое произведение хореографът се покланя на традицията на своя народ. И макар че балетът е роден от “паметта на кръвта”, той обикаля земното кълбо вече половин век, прескачайки бариерата на религия и националност и превръщайки се в емблема на модерния танц.

На 25 април Ейли II ще приключат своя спектакъл в НДК отново с “Откровения”, но преди това ще играят “Ръждив” - балет на френски хореограф, “Досконджо” - соло по две от действията на “Соната за виолончело и пиано” на Шопен, и “Един забравен миг” на млад американски хореограф по оригиналната музика на Деймън Уайт. 

 

More from View Sofia

More Events

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 4 дни

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 5 дни

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?