Следва

Победителят в играта на Zepter и ViewSofia. Кой спечели красивия съд за спагети

Греховете на модерната жена - 10 отговора на въпроса за какво най-често се чувстват виновни жените

Съвсем спонтанно, по време на редовна оперативка в редакцията на ViewSofia, в преимуществено дамска...

All About Life преди 10 години

Съвсем спонтанно, по време на работна оперативка в редакцията на ViewSofia, в преимуществено дамска обстановка, се случи интересен женски разговор за това колко виновни се чувстваме като работещи и мислещи за индивидуални успехи и семейство жени пред мъжете, децата и работата си и в какво всъщност се изразяват най-големите ни грехове към тях. 

Оказа се, че подобно усещане на вина спрямо личния живот и кариерата имат, според американско проучване, цели 92 процента от жените, и то всекидневно, и почти 0 процента от мъжете. Има много причини чувството на виновност за нещо, което сме направили по неправилен начин или НЕ сме направили за важните неща в живота си, да е присъщо само на дамите, поради вродения майчински инстинкт и безпокойство, поради по-силно развитата интуиция и следователно по-чувствителната женска натура, но като оставим тази тема за анализиране на предмета психология въпросът каква вина има модерната градска жена със семейство, деца и стабилна работа много ни заинтригува.

За да не навлизаме в дебрите на вероятностите и предположенията, попитахме директно 10 жени на различна възраст за какво смятат, че са виновни те ежедневно в личен план. За някои чувстово на вина е труден за преживяване момент, за други е чудесен коректив да се съсредоточат в някоя важна област, но е истина, че всяка от тях крие своите малки дразнещи я провинения.

За какво най-често са виновни жените, четем надолу в текста, а който иска да сподели факти и настроения от своя личен опит, е добре дошъл на коментарната форма: 

Диди, 
53 години, брокер на недвижими имоти,
Омъжена, с две деца

„Единствената вина, която чувствам е, че не съм родила повече от две деца. Нямах лека бременност и съответно раждания и това ме отказа за трето дете, но сега съжалявам. Вина чувствам, защото съпругът ми искаше още поне две.”

Галя Иванова, 43, управител на ресторант
Разведена, с две деца

"И до ден днешен чувствам вина за това, че децата ми сами се отгледаха. Отдадена на работата си, с която исках да им осигуря по-добро бъдеще, те неусетно пораснаха. Но да си самотен родител е колкото трудно, толкова и удовлетворяващо, така че някой ден сигурно ще си простя... или пък просто ще им помогна те да отгледат своите деца и да не чувстват същото чувство на вина!"

Велизара, 42, работи в банка
Омъжена, с две деца

"Нямам вина, която да ме мъчи директно. Но на подсъзнателно равнище чувствам много малки и досадни вини - че не се грижа по-внимателно за здравето и тонуса си, че не прилагам по-строги правила в храненето на децата. Също че не обръщам внимание на залезите и изгревите, както го заслужават. И че зарязах френския език, който толкова обичам."

Мария, 36, продавач в магазин за дрехи
Омъжена, с едно дете
"Това, което усещам като вина, е, че не обръщам достатъчно внимание на сина си."

Ася, 43 годишна, собственик на малка консултантска компания по управление и развитие на човешките ресурси
Разведена, с едно дете

"Модерната жена е готина. Аз я харесвам и си мисля, че съм такава. Именно модерната жена може да се справи с работа, деца, мъж, къща и още много неща накуп. И понеже има всичко това на главата си, модерната жена няма време да обхване всички ангажименти едновременно и затова понякога се чувства виновна. Поне при мен е така. Най-често ме гложде съвестта, че отдавам приоритет на работата и не мога да обърна необходимото внимание на детето си. Друг път се чувствам виновна, че поради някой от битовите ми ангажименти не съм успяла да свърша планираната работа. В друг случай пък се чувствам виновна спрямо родителите си, затова, че в забързаното ежедневие, пропускам да им се обадя да ги чуя как са. Случва се да негодувам, че пак нямам време да си купя нещо за къщата, да подредя, да поразместя мебелите, просто така, да ми е приятно и уютно. Особено виновна се чувствам спрямо самата себе си, защото много често нямам време да се погледна в огледалото. Лошото е, че от това въобще не ми "пука", а трябва. Модерната жена трябва да държи на себе си (това го правя) и на външния си вид (това го правя само от време на време). Не се чувствам виновна, че рядко остава време, да помисля дори, да отида на театър или кино, но пък винаги имам време за среща с приятели - планирано и спонтанно. И още, винаги, планирано успявам да покарам ски, какво удоволствие! Страхотно е да си модерна жена."

Кремена, 32, редактор в интернет издание
Омъжена, няма деца

"Виновна съм за много неща в личния ми живот и в работата, но най-голямата вина, която си признавам, е, че не успях да имам деца преди 30-те си години. Нито станах по-богата, нито кариерата ми е на върха, просто добри оправдания. Абсолютно виновна ще бъда, ако някога, когато все пак имам дете, не ми остане време за второ, виновна ще бъда, ако съм прекалено изтощена за игрите му и прекалено отдалечена от проблемите му, заради тези в работата ми. Извън това, виновна съм днес и за начина, по който изглеждам, или по-точно не изглеждам. Виновна съм, че не си лакирам ноктите от години и не ми пука, виновна съм, че не се храня здравословно, че не пия достатъчно вода, че не се разхождам, че чета рядко, и всеки ден все по-малко обръщам внимание на всички тези неща и съпруга ми, защото така е по-лесно."



Таня, 42 години, 
С едно дете

"Виновността се е превърнала във вътрешно нашепване: "Детето ти има нужда от внимание, а не от нови играчки. Трябва да си секси, гримирай уморената си физиономия и мисли позитивно. Космите отново не растат на предпочитаното място, а именно - скалпа на главата, направи нещо по въпроса веднага! Ожуленият лак е дамгата на слугинажа вечер, не допускай да го види някой. Как можа да си сложиш неподходящо бельо, а ако възникне спонтанна ситуация? Втори ден без упражнения и шоколад в добавка на това безобразно отношение към храма на душата?! Не купувай повече замразени зеленчуци, намери време да приготвиш пресни. Информирай се преди да направиш избор, чети, интересувай се, остави развлекателните четива за годините, когато ще си пенсионерка. Работи с ентусиазъм за трима ако искаш да си успешна колкото посредствения мъжки индивид в екипа.

Изпълнението на всички заръки на моята вина ме правят онази, за която казват, че била справяща се. Аз я познавам като жената, на която е трудно да усети какво всъщност иска тя самата, какво я прави щастлива, от какво сърцето й изпълва се с вълшебство."

Флора, 26 години, работи в нотариална кантора
Омъжена, с две деца

"Аз по-скоро вина не чувствам, или, казано по друг начин, не се чувствам виновна. Опитвам се да смогна с всичко, но то не винаги се получава. Искам да имам повече време за развлечения (като кино, игра на карти и т.н.), но графикът не ми го позволява. Вечер, като се прибера трябва да обърна внимание на децата, къщата, да се приготви нещо за ядене и ако ми остане време да изгледам някой сериал - ако това се приема за вид вина, аз не го определям така. Може би вината е спрямо мен самата, че нямам достатъчно време за себе си, да се поглезя, като маникюр, педикюр и други подобни, но при добра организация и с това се справям. Може би не съм подходящия тип за отговори на тези въпроси, аз съм си намерила баланса."

Анелия, 28 години, счетоводител
Неомъжена, няма деца

"За какво съм виновна ли? Майка ми на моите години е имала две деца и хубава работа и помня, че всеки ден имаше готвена храна на масата, първо, второ и десерт, а на почти 29 аз нямам дори сериозна връзка. Само работа, но не чак такава, която да ме прави финансово независима и готина, като например четирите героини в „Сексът и градът”. Аз сама съм си виновна, че нямам личен живот, че тотално съм го игнорирала от графика ми за сметка на удобството да ставам сутрин рано и спокойно, без да мисля за другиго, да си направя кафе, да го изпия блажено и самотно и да се прибера когато си пожелая от работа, защото нямам ангажимент да прибирам деца от детската градина или да сменям бавачки."

Ралица, 37 години, собственик на малък семеен бизнес
Омъжена, с две деца
"Смея да кажа, че имах късмета да завърша университет, да намеря чудесен мъж и да родя две добри и здрави деца като междувременно се гордея с работа, с която да изхранвам семейството си. Имам време за всички, готвя, занимавам се с децата и се опитвам да се справям с домакинство и работа, защото не съм от типа заети жени от 9 до 5, което ми дава известна свобода. Може би съм виновна за това, че стресът често ме изкарва извън контрол, нервнича, карам се, а децата ми го понасят. Често пътувам и то в почивните дни, когато би трябвало да съм с двамата ми синове на детската площадка, да ги водя на пикник или разходки в парка, и ги лишавам от нормален режим на прекарване на време с родителите. И може би съм виновна за това, че им позволявам повече от необходимото, за да се чувствам по-малко виновна."
 

More All About Life

Tanqueray с нов продукт в България

All About Life преди 1 ден

Световноизвестната марка джин Tanqueray пуска нов продукт на българския пазар. Продуктът е изненада за мнозина, тъй като е безалкохолната алтернатива на Tanqueray London Dry и е създаден за безалкохолни коктейли със същия, неустоим вкус. Идеята на бранда е, че всеки може да се наслади на Tanqueray 0.0 без да прави компромис с вкуса.

Може ли чешмяната вода да съсипе кожата и косата ни

All About Life преди 5 дни

В обществото битува схващането, че някои видове чешмяна вода могат да повлияят негативно на кожата и косата ни, но преди да навлезем в дълбочината на въпроса, нека първо се попитаме къде се корени проблемът.