Следва

"Когато се появи детето" от Франсоаз Долто

Изход

Усилието да бъдеш себе си или нуждата от едно фенерче, голямо колкото една малка светулка...

Events преди 10 години

Усилието да бъдеш себе си или нуждата от едно фенерче, голямо колкото една малка светулка...

Слав Бакалов е енергичен, остроумен, неспокоен, шеметен дух, обсебен от идеи, визии, невероятности – той рисува, пише, дразни се, сглобява, извайва, дере, млати, стреля, плаче, стене, пак рисува, моделира... Създава дървени пластики, в платната му цъкат часовници с механичен механизъм, в еврейската му кръв кипи и българска руйна течност, патриот и космополит, душа готова да създава, душа готова да руши...

Луд бе и лупингът, чрез който този майстор на анимацията, увековечен с наградата „Златна палма” от Кан, се превъртя и кацна завинаги в майсторията на живописта, на пастела, на протобългарския терен от козли и голи баири големи като цици...

Но и на Слав му прилича понякога да стои стаен в градското здрачаване или да съзерцава с часове пламъците на селското слънце. Той няма заблуди, нито спрямо разстреляния Христос, нито към възкръсналия Дявол. Затова тази изложба Слав Бакалов е нарекъл Изход. Защо ли? Защото вече знае къде е Изхода...

При толкова излишна енергия Слав не може отново да не посегне към забранения плод. Към еретичното. Той самият е ерес, несъгласие и протест. Той самият е носач на своята тежка непоносимост към посредствеността, сред която продължава диша, защото тя е изпълнила околната ни среда. Но Слав не само не се предава, но и в новите си картини продължава да упорства в усилието си да бъде себе си.

Продължавай, приятелю, продължавай да осветяваш светостта на дарбата си, за която не ти трябва прожектор, а само едно фенерче, голямо колкото една малка светулка.
Бъди!
Румен Леонидов

Галерия „Ракурси“ ще участва за първи път тази година в Европейската нощ на музеите с презентацията „Лицата на Слав Бакалов“. На 18 май от 12 до 22 ч. в галерията ще има представяне на негови живописни платна и скулптури, прожекция на селектирани анимационни филми, а също и откъси от книгите му - различните лица на артиста Слав Бакалов.

Независимо от средствата, които използва, неговият типаж е характерен и лесно се разпознава – екпресивен, колоритен, носещ хумор, достигащ до гротеска.



Биография:

Роден:

1945 в София.

Образование:

1964 – Художествена гимназия, София.
1975 – Университет по Кинематография в Москва, специалност “Живопис на анимационни филми”.

Избрани самостоятелни изложби:

Има над 30 самостоятелни изложби в България и чужбина.

1991 – “La Chaux de Founds”, Швейцария
1991, 1992, 2002 – Галерия 88, Люксембург
1993 – Галерия “Ата-Рай”, София
1994, 1995 – Еврейски културен център, Франкфурт на Майн
1996, 1997 - “Ата-Рай”, “Арт 36”, “Арена”, “Натали” - София
1998, 1999, 2000, 2001 – Галерия “Ведарт”, София
2000 – Галерия “Едеса”, Гърция
2004, 2005, 2006, 2007, 2009, 2010, 2012 – Галерия “Ракурси”, София

Слав Бакалов работи като художник, скулптор, режисьор и сценарист на анимационни филми. Има четири издадени книги.

От 1975 г. до 1989 г. създава повече от 50 анимационни филма, един от които пълнометражен и четири документални. За анимационните си филми е носител на много международни награди - Първа награда за анимация в Анеси, “Златна плоча”- Атина, “Сребърен дракон”- Краков, Награда за постижения в анимацията - Отава и най-престижната между тях- “Златна палма” от филмовия фестивал в Кан през 1985г.
През 2008 режисира пиесата на Дейвид Мамет "Ноември" в Сатиричен театър “Алеко Константинов”.

Изложба “ИЗХОД“

СЛАВ БАКАЛОВ
живопис

8 –25 май 2013


 

More from View Sofia

More Events

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?