Следва

29 април, понеделник - Джакета Уилър

Разточителна съботно-неделна рецепта - агнешки гърди с горчичена коричка

През дните около Великден обичаме да приготвяме храна заради удоволствието от готвенето...

Food преди 10 години

През дните около Великден обичаме да приготвяме храна заради удоволствието от готвенето. Нещо под капак на бавен огън, чиито аромат се усеща от километри, нещо за което разполагаме с достатъчно време, но и сдостатъчно приятели и близки, които да го оценят.

Разбира се, какво друго бихме препоръчали, ако не прекрасна рецепта за агнешко. За нея трябват два дни. Така по-лесно ще извадим костите, а и ще можем да отстраним излишната мазнина от соса. Ето за какво ти говорим...

Необходими продукти:

1 с.л. олио
2 моркова, накълцани
2 глави лук, накълцани
1 глава чесън, срязана през средата
малка връзка мащерка
2 дафинови листа
2 бр. агнешки гърди, без кожата
1 бутилка евтино бяло вино
4 с.л. горчица
100 г. хлебни трохи
1 с.л. зехтин
сварени картофи и зелена салата за поднасяне

Начин на приготвяне:

Загрей фурната на 180 градуса. В метален или стъклокерамичен съд за фурна запържи морковите, лука, чесъна в олиото за 5 минути до златисто. Добави мащерката и дафиновите листа, а отгоре сложи агнешкото. Залей с виното и с 350 мл. вода, посоли и покрии с плътно фолио. Сложи ястието във фурната за 2.30 часа, след което го извади от фурната и го остави леко да се охлади. Внимателно извади ребрата.

Пресипи соса и зеленчуците в друг съд и ги охлади добре. До този етап можеш да го приготвиш 2 дни по-рано и да го съхраниш в хладилника.

Усили фурната на 200 градуса. Сложи агнешкото в плитка тава с външната страна нагоре и го намажи обилно с горчица. Поръси го с хлебните трохи и зехтина и го изпечи за 30 минути до получаване на хрупкава коричка.

Междувременно отстрани втвърдилата се мазнина от повърхността на соса и го притопли отново. Поднеси агнешкото нарязано върху дъска и поднеси със соса и зеленчуците в купички, със зелена салата и варени картофи.

 

More from View Sofia

More Food