Следва

През седмицата ще видим... Или най-интересното в афиша на града - 29 април - 5 май

"Американски лекции" от Итало Калвино

Ако искаш да подариш тази книга на свой близък, влез във Facebook страницата на ViewSofia, за да разбереш как да го направиш...

Books преди 10 години

През юни 1984 г. Итало Калвино е официално поканен от Харвардския университет за лекционната поредица "Чарлс Елиът Нортън“. Става въпрос за цикъл от шест лекции, които се изнасят в рамките на една академична година (за Калвино това трябва да бъде 1985–1986) в Харвард. Традицията на Нортъновите лекции започва от 1926 г. и преди Калвино за тях са канени творци от ранга на Т. С. Елиът, Игор Стравински, Хорхе Луис Борхес, Нортръп Фрай, Октавио Пас.

За първи път се предлага участие на италиански писател и идеята е той да представи заниманията си по възможно най-концентрирания и красноречив начин пред студентите.

Калвино се заема да пише "шест предложения за следващото хилядолетие": "някои достойнства, качества или характерни черти на литературата, които са ми особено скъпи, в перспективата на новото хилядолетие".

Умира от инсулт през септемри 1985 г., точно преди гостуването си в Харвард и преди да е написал шестата лекция, "Съдържателност". Италианското заглавие е поставено от жена му, Естер Калвино, а петте готови лекции – "Лекота", "Бързина", "Точност", "Нагледност" и "Множественост", – събрани в това томче, са издадени посмъртно през 1988-а и представляват една от най-талантливите, прочувствени и аргументирани защити на художествената литература.
 



Ако искаш да подариш тази книга на свой близък, влез във Facebook страницата на ViewSofia, за да разбереш как да го направиш. Инициативата "Сподели книга с приятел" продължава и можеш да се включиш от тук!

 

More from View Sofia

More Books