Следва

Започна продажбата на промоционални билети 4+1 за EXIT фестивал

Проект от София Мийтингс 2012 и румънски режисьор отива в Кан

Десет пълнометражни филма участват в „Седмицата на критиката”, като шест от тях са... 

Events преди 10 години

20 режисьора, 20 филма – дръзки, изпълнени с емоция
и доставящи удоволствие!


„Седмицата на критиката” в Кан е една от най-авторитетните фестивални секции, която през 2013 година има своето 52-ро издание. Селекцията на програмата й беше обявена от артистичния директор Шарл Тесон и една от специалните прожекции е световната премиера на дебютния филм на Ян Гонзалес „You and The Night”, представен като проект на София Мийтингс 2012.

Десет пълнометражни филма участват в „Седмицата на критиката”, като шест от тях са дебюти, а четири – втори филми, а в конкурса се състезават седем творби. Селекционната комисия е направила своя избор от 1209 филма, а броя късометражни творби, кандидатствали да представяне в секцията, е 1724.

Три са специалните прожекции в програмата. Дебютът на Ян Гонзалес, представен на София Мийтингс 2012, бе определен от артистичния директор на „Седмицата на критиката” като странен, забавен и поетичен филм. Изненадващи срещи ще провокират интереса на публиката, която ще бъде в компанията на бившата футболна звезда Ерик Кантона, Беатрис Дал, Ален Фабиен Делон (19-годишния син на легендарния френски актьор), Фабиен Бабе, Никола Мори и „музата” на режисьора – Кейт Моран.

Филмът на откриването е „Suzanne” на младата режисьорка Кател Каливери, в който актьорите Франсоа Дамиен, Адел Хенел и Сара Форестиер създават впечатляващи персонажи. „Ain’t Them Bodies Saints” е втори филм на американския режисьор Дейвид Лоуъри, който проследява красива любовна история с трагичен финал, поверена на Кейси Афлек, Руни Мара, Бен Фостър и Кийт Карадайн.

52-то издание на „Седмицата на критиката” демонстрира дързост и освободеност – най-вече от страна на френското кино, което представя богатство в разнообразието. Селекцията обръща внимание и на нова вълна в италианското кино. Зрителите имат възможност да „избягат” в света на киното чрез майсторски творби, облекли идеите си във визия през жанрови филмови кодове. Президент на журито е португалският режисьор Мигел Гомес, чиито най-нов филм „Табу” беше един от трите творби, селектирани през 2012 година за Наградата LUX на Европейския парламент.

„Седмицата на критиката” остава вярна на мисията си – да разкрива впечатляващи таланти и да предлага нови начини за нарушаване на правилата.

Още един добър приятел на София Филм Фест, румънският режисьор Раду Жуде, ще представи следващия си късометражен филм в Кан. „O umbra de nor” е включен в селекцията на „Петнайсетдневката на режисьорите” и това ще бъде неговата световна премиера. Раду Жуде е представял свои проекти в няколко издания на София Мийтингс, като най-новия му филм „Всички мои роднини” бе включен в програмата на 17-ия СФФ. С този проект Жуде спечели наградата за най-добър пичинг на София Мийтингс през 2009, като в същата година спечели и наградата на ФИПРЕСИ със своя филм „Най-щастливото момиче на света”, представен на 13-ия София Филм Фест. 

 

More from View Sofia

More Events

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?