Следва

Editors' choice - Имуностимулаторът ми

В пети клас ли си или не си

Опитай да отговориш на въпроса "Кое от изреченията е подбудително по цел на общуване?" при зададени следните...

преди 15 години

Опитай да отговориш на въпроса "Кое от изреченията е подбудително по цел на общуване?" при зададени следните отговори:

1. Днес е най-хубавият ми ден!
2. Не ме гледай така учудено!
3. Колко ми е приятно с вас! и
4. Мамо, мамо, аз съм тук
!,
и освен, че ще се почувстваш тъпо, направо ще изтръпнеш, ако детето ти точно вчера е имало тест по български и литература за 5 клас.

Всъщност верният отговор е "Не ме гледай така учудено!", от днес да си знаеш!
След като това е втора поредна годишна проверка за 4-ти клас и първа година за тестване на 5-ти е очевидно, че децата отсега нататък ги чакат тестове до скъсване и в това няма нищо лошо. Единственото важно условие е да има кой да им предаде добре и смислено материала.

Резултатите от вчерашното задължително външно оценяване, проведено от образователното министерство, за всичките 127 345 дечица в 4-и и 5-и клас на пръв прочит показва две неща.

Първо, децата не се плашат от подобни изпити, дори напротив, радват им се, мобилизират се и ги предпочитат пред дългите диктовки и съчинения. И второ, системата сякаш започва да се напасва, отговаря на
собствените си задачи и то по начин, който ясно формулира малките и големи пробиви в самата нея. Целта е преодоляването им, защото от тях сме зависими всички.

Ако искаш да си доставиш храна на мозъка и деликатен удар по самочувствието, иди на www.mon.bg и поотговаряй малко, да ти дойде акълът в главата.

More from View Sofia

More