Следва

Б като Библия, Б като Блог

Един ден от живота на абитуриент преди бала на 2013-та. С модела Христина Вескова

Решихме да потърсим такива или поне да се доближим максимално до случванията на една абитуриентка, която...

 

All fashion преди 10 години

Не е лесно да си абитуриент в днешно време. През последните месеци чухме и видяхме такива неща около подготовката за събитията, че се зачудихме дали нашата представа за бал не е коренно различна и дали изобщо знаем какви са трепетите и вълненията на един млад човек пред прага на новото начало. Дали проблемът е в това, че не разбираме защо, заключени сред толкова предрасъдъци и схващания за това как трябва да премине бала, подрастващите не могат да изживеят глътката свобода, която им се дава, по най-незабравимия начин. Или проблемът всъщност ни е в разбирането, което имаме за красиво, елегантно, адекватно и т.н.?

Изобщо, какво ли си мислим, че знаем, когато повечето от нас, макар и отхвърлящи балния ритуал, принадлежащ на месец май, преди няколко години също чинно сме изпълнявали. Имаме ли право да казваме как е щяло да бъде по-добре, като самите ние също сме ставали част от всичко това и сме напълно наясно, че няма как да се избяга от общия знаменател, под който всички те слагат.

Както тогава, когато ние сме били на 18, така и сега; както тук, така и навсякъде, има хора, които просто рязко влизат със своя кич, посредственост и абсолютно неадекватен на времето дизайн в противовес с всичко нормално и други такива, които, лишени от всякакви брокати, леопарди, зебри, електрикови цветове, бижута на килограм, литри фон дьо тен, метри изкуствени коси, нокти и мигли и букети в косите, биха изглеждали блестящо и напълно в синхрон с възрастта, на която са и която е най-голямото им богатство.

Решихме да потърсим такива или поне да се доближим максимално до случванията на една абитуриентка, която има изразен афинитет към модата. За целта решихме да проследим как го прави Хриси – Христина Вескова, един от добрите модели на Ivet Fashion, на "цели" 18 години, която завършва 14 СОУ "Асен Златаров" само след десет дни. Тя ни взе със себе си по време на своята подготовка, показа ни каквото трябваше, за да сме сигурни, че ще е красива и ни разказа за всичко, което я вълнува в момента, три седмици преди големия ден!



Срещнахме се с Хриси в ателието на Борче Ристовски, човекът който шие мечтаната от нея бална рокля. Дизайнерът, който почти е на финалната права с тоалета й, я беше извикал на проби, а ние малко нахално си издействахме пропуск за този решаващ момент.

"Красива е!" си помислихме, след което поздравихме...

V.S. Здравей, Христина, много си хубава. Роклята ти стои перфектно, как се спря на нея?
Х: Като модел имам предимството да съм обличала стотици рокли по време на ревютата, на които съм дефилирала през годините и честно казано, за разлика от съученичките ми, които са полудели от вълнение покрай този бал, аз приемам нещата по-спокойно. За повечето ми приятелки това е моментът, в който ще бъдат принцеси, а аз няма как да я имам тази тръпка, защото съм била многократно в тази роля.

Иначе роклята избрах лесно. Исках да ми е много удобна, да мога да се движа спокойно с нея и в същото време да е елегантна. Знам предимствата и недостатъците на модела, защото съм дефилирала с подобен, затова ми допадна най-много. Отговори на представите ми.

Споделих идеята си на Борче, той я разви и така се получиха нещата.

V.S. Виждаме, че вече си имаш обувки, те също са много красиви. От къде са?
Х: Този чифт си го взех от Милано. Giuseppe Zanotti са и доста си ги харесвам.

V.S. Колко струват?
Х: Цената им е 1250 евро.

V.S. А каква е цената на роклята?
Х: 4500 лева.



V.S. А имаш ли представа какви ще са роклите на твоите съученички?
Х: Ох, да. Някой от тях наистина не ми харесват. Огромни рокли - торти с всевъзможни аксесоари, ръкавици и тем подобни простотии. Но щом те са си избрали да бъдат облечени така...

V.S. Имат ли си цвят абитуриентските балове през 2013-та?
Х: Розов.

V.S. Леле, ние си мислехме, че вече никой не ходи с огромни рокли-торти в розово...
Х: Объркали сте се!



V.S. Каква ще е прическата ти в големия ден?
Х: Мисля си да е пусната небрежно както сега, с леки ретро къдрици в края. Искам да изглежда естествено.

V.S. А грима?
Х: Не много силен грим с акцент на очите. Колебая се все още дали да имам очна линия или не.

V.S. Маникюра...
Х: Ще е или френски или черен. Май ще заложа на френския!

V.S. До къде си стигнала с избора на аксесоари тогава?

Х: Имам четири чанти между които се колебая. Ще ви ги покажа и четирите. Въпреки че има две, на които симпатизирам повече. Не съм ги купувала специално за случая имам си ги и си ги харесвам и реших да ползвам някоя от тях.





V.S. С такива чанти ли ходиш на училище?
Х: Не.

V.S. Спазваш ли някакъв етикет на обличане тогава?
Х: Разбира се! Има дрехи, които просто са неподходящи, за да се ходи с тях в училище. Въпреки че по коридорите често виждам да се разхождат момичета, покачени на 10-15 сантиметрови токчета. За мен те изглеждат смешно, не само защото обувките им са неподходящи, а и защото не могат да ходят на тях.

Аз лично предпочитам спортно-елегантния стил, а високи обувки обувам на други места и по друго предназначение.

V.S. А как се чувстваш на прага на новия живот, след който няма да трябва да се съобразяваш вече с училищния дрескод?
Х:
Добре се чувствам. Малко съм разколебана относно бъдещето си, но и това ще го реша. Ще ми лиспват някои от училищните ми приятели.

V.S. Разколебана си за това какво искаш да учиш или...?
Х: По-скоро се чудя дали да не изчакам малко преди да вляза да уча някъде. В момента в професионален план нещата ми се развиват много добре и мисля, че искам да попътувам първо малко. Може би 1-2 години да се отдам на моделството, а след това ще се върна към образованието. Искам да уча право един ден.

V.S. Как приемат родителите ти тази идея?

Х: Не много добре! Те искат да ме приемат още тази година.

V.S. Замисляла ли си се как ще изглежда живота ти след 10 години?
Х: Ако все още съм модел, след 10 години си се представям като ангел на Victoria's Secret. Ако не, може би с мъж до себе си и поне едно дете.

V.S. В този ред на мисли, сега имаш ли си приятел?
Х: Ами... да!

V.S. Какво момче може да те спечели?
Х: Задължително по-голямо от мен. Момчетата на моята възраст са ми леко скучни, а интересите им определено не са подобни на моите.


* Магазин Bijou Brigitte от

V.S. Спортуваш ли? Как поддържаш тялото си?
Х: Рядко спортувам. Ходя понякога на фитнес и на тенис. Гледам да се храня здравословно, но не се ограничавам.

V.S. А какви грижи полгаш за лицето?
Х: Обичайните. Почиствам го с тоник и нанасям подходящ крем. Рядко ходя на козметик.

V.S. На кого искаш да приличаш? Имаш ли модна икона, на която подражаваш?
Х: Харесвам ангелите на Victoria's Secret, но най-много се кефя на Виктория Бекъм. И ако трябва да отговоря с едно име на въпроса ви, то това ще бъде нейното.

Обожавам изчистения и елегантен стил, който има. Тя е перфектна!


* Магазин Bijou Brigitte от

V.S. Така както е тръгнало, май няма да си намериш подходящи обеци за роклята...
Х: Накрая ще бъда без. Така или иначе, няма да се виждат от косата ми.

V.S. Пък и може да ги загубиш сред салфетките в дискотеката...
Х: Всъщност аз май не искам да ходя в някой от чалга клубовете, в които традиционно се ходи по баловете, но ще видим... защото всички искат.


* Магазин Scarabey от

V.S. Пожелаваме ти да отидеш там, където ще се чувстваш най-добре, както на бала си, така и във всички останали моменти в живота, в които ще имаш избор! Успех!

Х:
Благодаря ви!





 

More from View Sofia

More All fashion