Следва

Bloom Bazar

"Грешката ми беше, че не излязох от образа на Сесил навреме!" - Водещата 13 години след "Нощен магазин"

Здравейте, палавници! Аз съм Вашата Сесил, а вие сте с рубриката „Видеоекстаз”. Мили момичета и момчета, помните ли тази култова реплика...

People of art преди 10 години

„Здравейте, палавници! Аз съм Вашата Сесил, а вие сте с рубриката „Видеоекстаз”. Мили момичета и момчета, помните ли тази култова реплика, казвана с много жар и плам в очите от една дама с огненочервена коса в късните доби на денонощието в края на 90-те години? Това бяха думите на Светлана Терзиева, по-известна под псевдонима Сесил, в единственото за онова време еротично нощно предаване „Нощен магазин”, на което тя бе водеща.

А знаете ли кое е общото между изпепеляващо русата певица и актриса от БНТ-продукцията „Под прикритие” Миленита, мъжът, който иска да стане богат Ники Кънчев, латинопартизанина Искрен Пецов и босоногата телевизионна водеща и тв-актриса от сериала „Забранена любов” Диана Любенова? Отново същото предаване. Диана, Искрен и Ники също заставаха зад микрофона като водещи на „Нощен магазин”, а Миленита бе първият РR на нощното шоу.

Решихме да потърсим лицето на „Нощен магазин” Сесил, за да се поразровим малко в скрина на нейните спомени от онова време. Тя има рожден ден идната седмица и се запитахме какви ли са последните 365 дни, които прибавя в своя живот – на мъдрост или дяволитост, как през нейните палави очи вижда живота и света тогава и сега, какво научи като тв-водеща, жена и майка.

И като вземем предвид факта, че Сесил не е давала интервюта през последните няколко години, сме подготвени, че има много какво да разкаже на читателите на ViewSofia.


Сесил с екипа на "Нощен магазин" - Дени Желязков, Белла, Ани, Дядо Стефчо

Ето още малко за нея в подробна визитка, преди да започнем същинския разговор с ексцентричната водеща: Светлана Терзиева – Сесил, родила се под знака на Телеца, обича да тича с тежести на глезените си, защото е привързана към земята и винаги избира трудният начин на живот. Признава, че е била разочарована от прекалените си амбиции, а това й се случвало често - да губи пътя, заслепена от силното желание да постигне Целта. Но вече е убедена, че човек трябва да постигне някакъв вид Успех, за да разбере, че съществува и друго. А това е смелостта в Любовта, която е не по-малко важна от куража да предизвикаш промяна в Обществото. Вярва, че онова което действително търси човек е усещането, че е жив. Така че житейските преживявания, в чисто физически план, да намерят съзвучие с най-дълбоката човешка същност и реалност. „Въпреки, че човек е крехко същество и оживява изковавайки слабостите си в сабя!”, допълва Сесил.

V. S. Откъде се появи Сесил в ефира на България?
Сесил:
Както съм се появила, така и вече от години не съм там. Моята история е доста дълга и интересна. В годината, в която за първи път се появих на ТВ-екран – м. май 1998-ма, вече бях студентка по „Кинознание и драматургия” в НАТФИЗ в класа на проф. Вера Найденова. Гордея се със себе си заради това, че и през петте години на висшето ми образование, бях в топ 5 на студентите с най-висок успех, сред които бяха тогава и Любо Нейков и Албена Михова, и взимах стипендия от американската фондация ”Отворено общество”. Усърдно се занимавах с кинокритика, киноведство, драматургия, но винаги съм искала да застана пред камера и да се снимам. Бях участвала във филма на Андрей Слабаков “Вагнер”, в курсови работи на колеги-режисьори, но в общи линии – толкова.
И един ден най-добрият ми приятел, режисорът Радослав Илиев, ме свърза с една дама, която търсеше човек за телевизионно шоу. Оказа се, че става въпрос за единственото по това време еротично предаване “Нощен магазин”. Жената “ми се оплака”, че трябвало да измисли еротична рубрика и била изгледала десетки порно-филми, но така и не й идвала идея какво точно да направи. Аз реших, че се майтапи, но скоро тя наистина ме потърси и ме привика да отида в студиото да импровизирам, а се оказа, че записът е след два часа! Трябваше да представям по атрактивен, закачлив и еротичен начин конкретна рубрика. Разгледах порно-касетите, видях заглавията на филмите и се съгласих да й помогна само еднократно, защото за мен беше нещо различно. Дори си спомням, че тогава си помислих колко несериозно и странно е това.



V. S.Ти как се вписа в тази картинка?
Сесил:
Моя близка приятелка-стюардеса Миглена Алексиева ми беше донесла от Дубай огненочервена перука и непрекъснато ходех с нея навсякъде. Бях лудичка, имах няколко татуировки, а беше 1994 година още. Всички в училище още от 7-ми клас ми казваха Сеси, което идваше от „секси”, а това го измисли Мартин Захариев – също мой съученик. Изобщо - бях доста атрактивна. Та на въпросният кастинг без много подготовка ми дойде на ум да кажа: „Здравейте, палавници! Аз съм Вашата Сесил, а вие сте с рубриката „Видеоекстаз”. Сега ще видите „Сладките мамчета…”, и т.н. Направих всичко като куклен театър, но в същото време бях и предизвикателна, различна, освободена, непретенциозна. Режисьорът не спря да се превива от смях и не можеше да повярва, че не уча актьорско майсторство, както и не разбра тогава, че всичко бях подготвила сама – от анонсите до режисурата. Не след дълго получих предложение да остана в шоуто и да водя рубриката. Тогава си казах „Абсурд! Това няма как да стане!”.

V. S. Но ето, че се е получило!
Сесил:
Да, но ми струваше много. В последствие разбрах, че колежка от НАТФИЗ е отишла при курсовата ми ръководителка и й е казала, че ме е гледала в порно предаване. Тогава професорката ме обвини в морална проституция и ме заплаши, че ако продължа да се снимам, ще ме изключи от НАТФИЗ. А дори не знаеше, че аз нито съм приела да работя, нито съм се обвързала с това предаване. Това естествено оказа влияние на отличния ми успех и само тя ми писа 5-ца, дори и дипломирането ми беше под въпрос. Но имаше и по-широкоскроени хора, като проф. Станислав Семерджиев и проф. Владислав Икономов, доц. Спаска Зафирова, които застанаха зад мен и ме посъветваха да говоря с тогавашният ректор Христо Руков. Цялата тази ситуация по-скоро ме амбицира и аз се обадих в предаването да потвърдя желанието си за участие в него.


Татуировката на китката на Сесил

V. S. А идеите за дрехи, прически, грим твои ли бяха?
Сесил: Всичко сама съм правила в началото. Тогава не разполагахме с екстри, като фризьор или гримьор, дрехите бяха от собствения ми гардероб, а аз имах мно-о-го дрехи. Но трябва да ти кажа, че така, както се обличах за ролите си, така изглеждах и в реалния ми живот. И аз наистина бях по-различна от всички, не само в НАТФИЗ, и предполагам, че затова толкова дълго време не са ме приемали – кандидатствах 9 поредни години - всички специалности, които може да си представиш! Ми те хората като видят един луд, ексцентричен човек с червена перука и татуировка на баба Яга на рамото (а всъщност това е Маргарита от „Майстора и Маргарита” на Булгаков, ама както аз я виждам!), кой знае какво са си мислели.

V. S. А ти през това време беше ли вече омъжена?
Сесил:
Аз съм омъжена от 19-годишна, но това няма никакво значение за работата и кандидатстването ми в НАТФИЗ.


Сесил с Белла и Ани

V. S. Има до толкова, до колкото фактът, че очевидно съпругът ти не е имал против това как изглеждаш и с какво се занимаваш, според мен.
Сесил:
Ние с него сме се разбрали от много отдавна кой какво иска и може да прави, а и аз честно казано не съм се допитвала до него. Дори дъщеря ни беше на 7 годинки, когато ме приеха в НАТФИЗ. Винаги съм си мислела, че там влизат най-интересните, невероятните, различните, прекрасните хора. Предишният ректор ми е казвал, че аз самата съм такава. Не съм приемала думите му като кой знае какъв комплимент, естествено, но е факт, че никой не ме взимаше насериозно, точно защото бях ексцентрична, луда, скандална, ненормална…Но се оказа, че този ВУЗ е пълен с комплексари.

V. S. 
И как се справяше?
Сесил:
Всички си въобразяваха, че от предаването взимам много пари, и много ми завиждаха. А на фона на тогавашната средна заплата от 170 лв., фондация „Отворено общество” ми даваше 250. Взимах 90 лв. за отличен успех от училище и още 40 заради семейното си положение. И всъщност парите идваха при мен само от стипендиите и благодарение на добрия ми успех, съумях през втората година на висшето си образование да се прехвърля от платено в държавно обучение, което също беше много трудно...


Сесил с Дим Дуков

V. S. Преборила си се, значи?!
Сесил: 
Мм, какво значи „преборила”? Намерих начин да се прехвърля - аз съм си аз и на никого нищо не се е налагало да доказвам, за да се преборвам!

V. S. През периода, в който си била в предаването, кое е най-безумното нещо, което си чула или прочела за себе си?...

Интервюто със Сесил продължава утре, когато ексцентричната водеща ще ни разкаже още за личния си живот и "проклятието" "Нощен магазин".

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 7 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра