Следва

Мис 2008г.

Два пъти вино от рози, моля

Ако ти се ще да опиташ манджичка, датирана от IX до I век пр.н.е, отскочи в периода 17-ти – 31-ви Mай до Болоня. В тамошния...

All About Life преди 15 години

Ако ти се ще да опиташ манджичка, датирана от IX до I век пр.н.е, отскочи в периода 17-ти – 31-ви Mай до Болоня. В тамошния Археологически музей в следващите 2 седмици посетителите ще могат да се нахранят с ястия, направени по древни рецепти.

В менюто, на разположение на гостите на музея, са включени древноримски и етруски рецепти. Специалитети са зелевата чорба, качамакът от бакла, сиренето, маслините, специфичният хляб moretum, направен от брашно, чесън и лук.

Като питие се предлага вино, смесено с борова смола.

Всички ястия са изготвени на базата на писанията на Плиний, на молекулярните анализи на съдържанието в амфорите, както и на рисунките, оставени при погребенията на Етруските.

Що се отнася до рецептите в древноримската кухня, те идват от De agri cultura на Катон. Писанието се смята за истинска Библия на кухнята. „В него може да се открият от съвети за рязане на нокти до такива за приготвяне на сладкиш“, казва Клаудио Кавалоти, организатор на гастрономическата изложба.

На 31 май ще бъде и „галавечерята“, приготвена по рецепти на Апиций, древният бирник, известен с кулинарните си способности.

В менюто са включени супа от целина, консервирано в мяхове месо с горчица, вино от рози, меки „топчици“, или брашнени топчета, потопени в мед и пипер с ванилия.

Ако все пак не успееш да стигнеш до Болоня, у нас на 17 Май те очаква подобна нощ, без обаче да броим вечерята. "Нощта на музеите" ще се случи за трети път в София, когато до полунощ на 17-ти ще можеш да посетиш избрани музеи безплатно.

В инициативата ще участват Археологическият музей, Националният литературен музей, Музеят на армията, Националната художествена галерия, Градската художествена галерия, Националната галерия за чуждестранно изкуство, галерията към Художествената академия, Националният център за музика „Борис Христов" и Паркът със скулптурите в МВнР.

За удобството на културните хищници при обиколката на разположение ще бъдат два специални автобуса, а посетителите ще бъдат посрещани с голям син килим и прожектори.

И това звучи вълнуващо!

More from View Sofia

More All About Life