Следва

Резидентите на гръцкия Reworks Festival идват у нас

Шок, ужас или скулптура - невероятната изложба на Рон Мюек за Foundation Cartier в Париж

 Последното шоу, представено на Foundation Cartier в Париж е едно невероятно преживяване с апел към...

Events преди 10 години

Винаги се впечатляваме от красивото и новата изложба скулптури на Рон Мюек не прави изключение. Последното шоу, представено на Foundation Cartier в Париж е едно невероятно преживяване с апел към чувствата. За първи път през последните 5 години, неуловимия и недостижим скулптор Рон показва букет от забележителни работи, които спират дъха и поразяват с истинността си.

Рон Мюек, по народност австралиец, започва работа като кукловод и усъвършенства занаята си на скулптор, като прави модели на хора, а през 1966 година се появява по телевизията с проекта си „Мъртъв баща” и точно тук получава и първото си признание от публиката. Мигновено Рон насочва кариерата си към съвременното изкуство.



Работите на Мюек съдържат специално чувство за интимност не само заради постигнатите до съвършенство детайли, но и заради самата идея, която пресъздават. Те са извън светското, профанското, заученото. Привлечени от невероятно изваяните човешки фигури се замисляме за тази нежност и близост, за която ни разказват моделите на Мюек. Дълбоки, смислени, истински- те са хората по улицата, онези, които виждаме в магазините или тези, с които се разминахме днес в трамвая. Уморени, щастливи, понякога самотни, човешките фигури на Рон ни разказват толкова много, дори когато мълчат.



Една от последните му скулптури е на млада двойка, представена в умален вариант. Мъж и жена привидно спокойно са застанали един до друг, но ставаме свидетели на силен диалог между „младата двойка”, каквато е и темата. Работата на Рон задава редица въпроси. Питаме се дали са щастливи, за какво говорят и дали тя е обърнала главата си настрани, за да чува събеседника си по-добре или защото не може да го погледне в очите и да му признае извършен грях. В крайна сметка отговорите можем да получим от самите себе си, тъй като личностното усещане е много силно при сблъсъка с подобна изложба, която е дело на абсолютен гений.



Виждаме и друга двойка, която обаче е възрастна и придобила чудовищни размери. Двойката под чадъра е изключително поразителна, тъй като размерите й ни подканват да навлезем в интимната обстановка между двама души и да бъдем техните неканени гости. Всеки детайл е съвършен - от гънките на всяка бръчица до косъмчетата по телата им. Истинско произведение на изкуството и все пак леко обезпокоително заради поразителната прилика с живия, истински човек. Ето защо можем да наречем Мюек гений: той е почти съвършен в работата си, което няма нищо общо с факта, че плаши с искреността си.





Интересен е 20-минутния документален филм на френския режисьор Готие Деблонд, който следва скулптура в рамките на 18 месеца. Французинът посещава студиото в Лондон всеки ден и заснема Рон, докато прави три произведения за Foundation Cartier.

Изложбата може да се видим до 29 септември в Париж.

 

More Events

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?