Следва

Кан 2013: Бляскавата поява на Никол Кидман на откриването на филмовия фестивал в Кан

Светлана Терзиева-Сесил - "Единственият голям успех за мен, това е дъщеря ми!"

Не балансирам все още. Надявам се в бъдеще и това да се случи, но в момента или си почивам дълго...

People of art преди 10 години

Решихме да потърсим лицето на „Нощен магазин” Сесил, за да се поразровим малко в скрина на нейните спомени от онова време. Тя има рожден ден идната седмица и се запитахме какви ли са последните 365 дни, които прибавя в своя живот – на мъдрост или дяволитост, как през нейните палави очи вижда живота и света тогава и сега, какво научи като тв-водеща, жена и майка.

Разделихме интервюто, или по-скоро пълноценния ни разговор с тази удивително интересна и смела жена, на няколко части, за да му насладим напълно. И там където миналия петък завърши разговора ни, продължава тук в и свършва с оптимизъм:

Виж тук предходната част на част на интервюто>>
...Сесил: Не балансирам все още. Надявам се в бъдеще и това да се случи, но в момента или си почивам дълго време, или се забавлявам като за последно на 100%. В момента съм в период, в който не ходя по купони, не пия, не пуша, ходя на фитнес, на Витоша. Дори считам, че затова съм качила килограми – от спокойствие. Преди “купонът” беше почти денонощен – живеех на не знам колко оборота, ходех по разни медии, снимах се, давах интервюта. И постоянно някакви хора ме търсеха, искаха да си говорят с мен, дразнеха ме с поведението и прищевките си... Всичко това в един момент изтощава. Сега не правя така и това изобщо не ми липсва. Знаеш ли, че не съм давала интервю повече от няколко години, аз даже нямам профил във Фейсбук. И не искам да се занимавам с подобни неща!

V. S. Какво може да те подразни в един човек?
Сесил:
Хора, които ме натоварват с проблемите, с нахалството си, също и ситуациите, в които изпадам заради тях, биха ме подразнили. Особено когато се опитвам да им обясня нещо неведнъж, а те си знаят тяхното. И пак да спомена тоя Фейсбук – има едни т. нар. “медийни хора”, хора, които и там си живеят, които разчитат на това виртуално пространство и рекламират живота си в него. Те непрестанно те обсебват със себе си и не знам защо го правят. Между другото, понякога припознавам мен самата в такива хора и си казвам: “Ето, явно аз с енергията си от преди съм привлякла сега подобни персони в живота си!”.

Най-вероятно трябва и този урок да изпитам – да се науча как да ги игнорирам, а не да ги търпя, както най-вероятно други преди години и мен са търпели. Това са неуморими хора с огромно его, изпиващи енергията, които не желая  да ме ограбват! Вече не желая да съм част от това, да бъда “там”, и не искам никой да ме занимава с подобни “профили”! Малко са добрите и позитивни хора. Както аз не карам никого да влиза в моя сайт и не го товаря с проблемите си, така очаквам същото и от другите. Границата ми на търпимост вече си има лимит, който ако премина, не правя компромиси и не се връщам назад. Все още не се получава така, както искам и си го обяснявам с факта, че очевидно изкупувам кармата от миналото си - очевидно и аз съм натоварвала много хора преди.



V. S. Какви бижута имаш?
Сесил:
Най-обикновени! Имам торби с украшения, но не са нищо особено. По-скоро са сценични. И даже като гледам снимките си от онези години, се потрисам и се срамувам от себе си и от тогавашния ми стил, ако изобщо може така да се нарече! То е нещо страшно – циганска работа, ужас! Всъщност, който иска, може да влезе на www.sesil.org; и да разгледа.

V. S. Предполагам, че за някаква част от аудиторията ни ще бъде интересно да го разгледа, тъй като е била в детска възраст по това време.
Сесил:
Ами възможно е, но аз в момента изобщо не съм актуална, разбираш ли?!

V. S. Може да вдъхновиш някого!
Сесил:
Не искам никого да вдъхновявам вече да ти кажа, и да давам каквито и да било идеи. Нека девойки като Николета Лозанова, например, вдъхновява другите (с ирония - б. а.). Аз приключих с това. Оказа се, че има достатъчно интелигентни хора, които...

V. S. Къде са?
Сесил:
Има ги тук все още. Бях се отчаяла по едно време. Ето, моята дъщеря например!


Сесил /в ролята на любовницата Жана/ и Силвия Въргова в кадър от филма-дебют „Вагнер” на реж. Андрей Слабаков - 1995-1998 г.

V. S. Но тя не е в България!
Сесил:
Да, но ще се върне скоро пак.

V. S. За колко? За седмица-две и пак ще замине за чужбина.
Сесил:
Да, надявам се! Защото докато се опитваше тук да си намери работа, се беше отчаяла и много страдаше. Навсякъде всички бяха с връзки, независимо от компетентността им, и все деца на милионери и важни клечки. Същото беше с мен, докато кандидатствах във ВИТИЗ – всички бяха децата на еди кого си актьор, режисьор...

V. S. Ти, обаче, не си се отказала!
Сесил:
Да, но да опитваш толкова много години, звучи отчайващо дори и в днешно време. Сигурно тогава всички са мислели, че не притежавам нужните качества. Просто в България няма нужните условия и покритие на нещата. Казах на дъщеря ми, че щом така става с нея, значи така трябва да бъде. Също както и при мен се развиха обстоятелствата с моето учене, с “Нощен магазин”, и т.н. Разбрах, че Вселената е хармонична и подрежда всичко по най-добрия начин. И когато има действие, има и противодействие. Независимо колко време трябва да се чака, всичко се подрежда. Особено, когато се стараеш и полагаш усилия да се развиваш, да учиш.


Сесил с екипа водещи на "Нощен магазин"

V. S. Като говорим за “такива неща” – кое смяташ, че е най-хубавото нещо, което до този момент от живота ти се е случило, и кое си извоювала с борба?
Сесил:
Разбирам въпроса, но няма да отговоря това, което очакваш.

V. S. Аз нищо не очаквам!
Сесил:
Единственият голям успех за мен, това е дъщеря ми! Ама наистина единственият! И аз го осъзнах доста късно, но, слава Богу, не толкова, за да е невъзвратимо. И всеки ден благодаря на Господ, че намерих дъщеря си, че се държа като нормална майка, че я обичам като нормална дъщеря и се гордея с нея.

V. S. “Намерих дъщеря си” може би означава “преоткрих”?
Сесил:
Ами да, защото въпреки че е била до мен през всичките й 25 години, аз в 22 от тях не съм била до нея. И съм била толкова забързана и вглъбена да правя онова, което съм правила, че не съм я виждала, не съм я търсила.

V. S. Тя сърдила ли ти се е за това?
Сесил:
Страдала е, да. Но смятам, че това, което е тя в момента, го е постигнала благодарение на онова, което е или не е било преди. Искала е през цялото време да привлече вниманието ми, да ми покаже как един млад човек може сам да постигне всички тези неща и, предполагам, го е правила подсъзнателно.

V. S. Значи ти несъзнателно си я направила силна и борбена?
Сесил:
Предполагам! Но въпреки всичко, тя има своята много чувствителна страна от характера си и отново благодаря на Господ, че това й качество не е фатално за нея. Затова тя наистина е единственият ми успех, а всичко останало е пътят ми към нея.



V. S. Какво е общото и различното в хората и заобикалящият те свят сега и докато беше Сесил?
Сесил:
Променили са се възможностите, чисто технически. Като предавания, интернет, изобщо – комуникациите. В същото време същите тези т. нар. възможности по някакъв начин изгубват хората по пътя към тях самите. Убедена съм просто, че и тогава е имало безмозъчни същества, които не са имали критерии за живота си и не са четели книги, слушали са чалга и са щракали с пръсти. Били са елементарни и убедени, че ако се намажат и изглеждат като някоя “чалга-звезда”, ще се много интересни. Сега материята е по-различна и те изпъкват още по-ярко и по-страшно, особено сред себеподобните си.

Затова “различните”, истински интелигентните, по-нормалните от гореспоменатите, не трябва да страдат, че има други хора, а да се радват и да са щастливи, че има други същества. Защото в битката на противоположностите изпъкват по-качествените хора. И тези, които са истински интелигентни и задълбочени, не бива да се притесняват от тази въображаема “битка” между хората! Дори трябва да са щастливи! Защото – не, няма “всички са тръгнали натам”! Има различни ценностни системи и възпитание и новите технологии по никакъв начин не биха могли да променят твоето светоусещане за хубавата книга, например, или прекрасния филм.

Виж предишните две части от интервюто: 
Светлана Терзиева-Сесил - "Продължавам да си знам цената и цената на онова, за което трябва да платя"
"Грешката ми беше, че не излязох от образа на Сесил навреме!" - Водещата 13 години след "Нощен магазин"
 

More from View Sofia

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 7 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра