Следва

Салата от спанак и сирене манури

7 основни грешки, които правим по време на работа

Кои са най-често срещаните грешки, които правим по време на работа? Кои са грешките, които...

All About Life преди 10 години

Кои са най-често срещаните грешки, които правим по време на работа? Кои са грешките, които пречат на нормалната работа и кариерата?

1. Вечно закъсняваме

Във всеки колектив има хора, които закъсняват - не веднъж в месеца, а систематично. Промърморвайки обичайното "съжалявам", на следващия ден повтарят същата грешка. Закъснелите винаги дразнят околните. Човек, неспособен да спазва и най-простите правила, не изглежда много адекватно в очите на другите.

Изход: да превърнем в правило ходенето на работа преди началото на работния ден. Така ще получим уважението на колегите и висшестоящите.

2. Спим с шефа "в името на кариерата"

Много жени не разчитат на собствената си компетентност и прибягват до по-древен способ за придобиване на власт над мъжете. А именно - спят с тях. Нищо необичайно, но статистиката показва, че висшестоящите ценят повече добрите специалисти, отколкото любовниците си.

Изход: ако имаме намерение да постигнем нещо в работата си, по-добре е да обогатим своите знания и умения, а не интимния си живот.

3. Смятаме, че да говорим за повишение е нескромно

Шефовете често използват скромността на своите служители. Време е за повишение на заплатата на добрия служител Иван Иванов, но той самият не го е поискал, изглежда не си знае цената и за негова сметка правят икономии.

Изход: нужно е да разберем колко получават в други офиси специалисти от нашия клас. Ако се притесняваме да попитаме директно, може да споделим с шефа получената информация. Следващата стъпка е да се поинтересуваме кога планира да повиши заплатата ни.

4. Работим за другите

Когато в колектива има ”товарно магаре”, то е удобно за всички - и за шефа, и за колегите. И няма за какво да съжаляват, когато наоколо има човек, винаги готов да работи не само за себе си, но и за "другите" - и всичко това само за една заплата. Ако забележим, че веднага след като ни остане свободна минутка незабавно към нас се обръщат колеги с молба да им помогнем, ако се налага да оставаме след работа - може да се окаже, че ние сме този, който работи и за другите.

Изход: трябва да се научим да казваме "не" и да престанем да решаваме проблемите на всеки.

5. Очакваме обич от своите началници и колеги

Приятно е, когато хората се отнасят добре с нас и го демонстрират. Но човек, стремящ се да спечели обичта на колегите и началниците си, избягва всичко, което може да предизвика тяхното недоволство - включително и инициативността.

Изход: да се стремим да запазим неутрално отношение, особено в женски колектив. Ако ни харесват - прекрасно, но трябва да умеем да работим и с тези, които не ни харесват, и с тези, които ние не харесваме.

6. Смесваме служебното с личното време

Постоянната липса на време води до това, че използваме работното време, за да решаваме лични проблеми. Случва се работата да е малко и да разполагаме с време - защо да не се възползваме? Четем книга, пазаруваме, правим си маникюр ... Именно в такива моменти често възникват конфликти с шефа, на който по обясними причини не му харесва, когато неговите подчинени демонстративно не правят нищо.

Изход: предварително трябва да уговорим с шефа с какво можем да се занимаваме, ако възникне пауза. Най-много ще му харесва, ако запълним времето с четене на литература, свързана с работата.

7. Създаваме коалиции

Някои хора ни харесват, други не съвсем и това е напълно нормално. С първите ни се иска да се сприятелим. Ако в работата има такъв човек, ние рядко се лишаваме от удоволствието да поговорим с него насаме. Но! “Шушу-мушу къща разваля” - една поговорка, която не трябва да забравяме.

Когато на работното място шепнем по ъглите, това създава напрежение в целия колектив. Някои започват да усещат, че говорим зад гърба им, други любопитстват да узнаят за какво става въпрос, трети най-елементарно завиждат на възникналото приятелство, а интригантите решават, че заговорничим срещу някого.

Изход: ако с някого от колегите създадем приятелски отношения, най-добре е да общуваме извън работа. Лични разговори по време на работа трябва да се избягват.
 

More All About Life