Следва

AYO за първи път в България

"Великият Гетсби" - актьорите, костюмите Prada и още красиви причини да гледаме премиерата днес

Далеч преди днешната премиера на филма на Баз Лурман, Гетсби обсесията придружаваше дългото очакване на...

Movies & TV преди 10 години

Далеч преди днешната премиера на филма на Баз Лурман, Гетсби обсесията придружаваше дългото очакване на фантастичната екранизация по класическата творба на Франсис Скот Фицджералд не само заради главната роля на роклите Prada във визуализацията, но и заради големите надежди точно този актьорски състав и точно този режисьор да превърнат кино лентата в шедьовър.

А тези, които вече ся я гледали, твърдят, че чакането си е заслужавало.

Накратко за сюжета, който добре познаваме: Историята на филма разказва Ник Карауей (Тоби Макгуайър), който пристига в Ню Йорк през 1922 година с една-едничка цел - достигане на американската мечта. Само че неосъщественият писател попада в изключително опасното общество на разпад, лъжи и интриги. Ник се оказва в съседство с мистериозен милионер, наречен Джей Гетсби (Леонардо Ди Каприо), който е завидно известен с пищните си партита и безумно скъпи развлечения, случващи се всяка нощ в огромното му имение. Никой обаче не знае кой е той! Образът му е изваян от легенди, носещи се от уста на уста в лицемерните кръгове на разкошно живеещите в Лонг Айлънд. От другата страна на залива живее братовчедката на Ник, Дейзи (Кери Мълиган), омъжена за  категоричен женкар и мръсник, но пък със синя кръв, Том Бюканън (Джоел Еджъртън).



Гетсби няма нищо против да живее в тайнственост, наблюдавайки в изолация пълните с шампанско и джаз музика за негова сметка екстравагантни партита, но, като всеки човек, има едно непреодолимо слабо място, което бързо разбулва мистерията - Дейзи Бюканън. Някога между двамата е имало страст и обич, която е изгубена в напразните обещания на Дейзи да дочака своя любим, омъжвайки се за неверния Том.

Като основната свързваща нишка между Дейзи и Гетсби, около чиято възродена връзка се гради фабулата, скромният Ник е приласкан от завладяващия свят на богаташите и става свидетел на безпощадния цикъл на илюзии, лъжи, секс и измами в това общество, които действат вдъхновяващо на Фитцджералд, детайлно сравнени и в книгата като развратния и упадъчен живот на умрелите мечти.



Цялата история около филма е изключителна! Баз Лурман, сценарист и режисьор, буквално се сблъсква с идеята да екранизира книгата на Скот Фитцджералд. Той никога няма да забрави 1974 година, когато за първи път гледа филма на Джак Клейтън и Франсис Форд Копола в киносалон в родината му Австралия.


Робърт Редфорд и Миа Фароу в екранизацията на "Великият Гетсби" от 74-та

Тогава вижда Миа Фароу и Робърт Редфорд на екран и преживява минутите с тях като магия, която се развива пред очите му. Но втората среща с книгата е по-важната, тази, която го стимулира да направи филма „Великият Гетсби”. Лурман осъществява щурата си мечта да се качи на Транс-сибирския експрес от Пекин и така до Париж, където се намират съпругата му и новородената му дъщеря Лили. Някъде между Пекин и Русия, след няколко бутилки бяло вино, той получава нещо като видение за цялостна картина на филма. Всичко преминава като на лента. В него се избистря силно желание да направи нова екранизация. И го прави, но съвсем не с лека ръка. По пътя за правата на филма се сблъсква с много заключени врати, но това никак не го отказва, а напротив. Свързва се с продуцентите Уик Дъглас и Луси Фишър за по-голяма подкрепа и тримата се обединяват около общата идея за филм. Но не като всички други! А както Лурман си знае. Както прави с „Ромео и Жулета” през 1996, където се среща за първи път с Ди Каприо - дава му от своя модерен дух и заедно съсипват клишетата за класическите сюжети.





Всички права за филмирането на „Великият Гетсби” са откупени след 2 години, но идва ред на трудната, съществена част - кастинга на актьорите, като, разбира се, най-важен е Гетсби. Той, Гетсби, в представите на Лурман е интелигентен, загадъчен, с искра в очите и много хъс. Това е не друг, а самият Леонардо Ди Каприо, който изключително пълноценно се превъплъщава в образа на Джей Гетсби, което логично го прави отсега основен претендент за академичните награди. Другата главна роля е поверена на прелестната Кери Мълиган, която влиза в образа на Дейзи Бюканън. Ди Каприо кани своя близък приятел Тоби Магуайър за ролята на Ник, като го подканва с думите:

„Току-що говорих с Баз, той е в града и смята да прави „Великият Гетсби”... говореше аз да съм Гетсби, а ти - Ник.... Какво ще правиш довечера?“, и ето така тримата се събират и магията „Гетсби” започва.



Подчертаната чувствителност към изкушенията на живота въвличат екипа в дълбоко проучване на текста, към който гледат да се придържат. За да възбудят още повече усещането си за епохата и живота на 20-те, актьорите и продуцентите пътуват до богатите имения на Лонг Айлънд, където Гетсби среща Дейзи. Лурман иска модерен поглед върху история, която обаче да запази в автентичния й смисъл и значение. Ето защо се обръща към Шон Картър, по-известен като Jay-Z, с молба да създаде музиката към филма. Той, разбира се, приема и смело сблъсква хип-хопа с джаза, които си кореспондират до съвършенство. За саундтрака на филма са поканени още Лана дел Рей, Бионсе, Флорънс Уелш. Виж плейлистата тук>>



Разказвачът на историята е самият Ник, който се счита и за единствения приятел на Гетсби, и само той в действителност вижда в него същността му. Времето, в което се развива филмът е ясно, но така поднесено от Лурман е без значение. Историята и героите преминава извън всякакво време и пространство и заживяват свой живот. Разбиваща, истинска, вечна история. В същото време обаче този свят е измислен и подмолен. Лурман играе с фантазията си и проявява истинска свобода, която преминава всякакви бариери. Има нещо магнетично в очите на Леонардо Ди Каприо, казва Лурман, онази светлинка на лудост, която е нужна за образ, като този на Гетсби. И режисьорът застава твърдо зад инстинкта си: „Това е той. Това е новият Гетсби”.



За да достигне съвършените величини на безспорен триумф в кино индустрията, Лурман знае, че не всичко е добре разказана история и безупречна актьорска игра. Костюмите са една от основните движещи сили във филма и Баз поверява тази важна роля на съпругата си, която, очаквано, се справя безупречно. Нейната роля е да представи безусловната любов към разкоша и богатството. Връщаме се в 1920 година във времената на Голяма депресия и морален застой. Но не само това, самата обстановка на празни образи и безмислени светски животи е основна движеща сила за идеята на костюмите.



Дизайнерът Миуча Прада се заема със сравнително трудната задача и избира 40 рокли на Prada и Miu Miu, които най-добре се вписват в условията на филма. Тя прочита сценария и казва: „Това е много лична история, почувствах я с всичките си сетива. Тук говорим за лъскавост и много пари. Разбирам, че Баз иска да покаже Дейзи в най-изумителния й блясък, да изглежда като най-красивата и богата жена в света.”

Прада се колаборира с друга дизайнерка - Катрин Мартин, която казва: „Историята се развива през 1920 година и аз успях да намеря снимка, която илюстрира стила. Но в крайна сметка не правим документален филм. Опитваме се да пресъздадем един свят през погледа на Фитцджералд, който е модерен и жив.”



Прада е изненадана колко много от роклите в предишните й колекция се вписват в търсените визии за филма. „Това беше много интересно, защото нито една от роклите не е мислена да представя 20-те години, когато ги правих. Бях много шокирана от този факт”, признава Дамата на съвременната мода.



Резултатът е повече от грандиозен. Роклите преливат от разкош и лукс. Те са богати на бляскави детайли, прекалени, но красиви и идеално залепват за пищните образи. Цветовете са основно монохромни - черно, сиво, синьо, а бижутата - едри и смели, основно от перли. Косите са в характерната за 20-те години форма, тип мъжка прическа, прилежно прибрана назад или настрани с помощта на стилизиращи продукти и с акцент - лента с перо или камъни.

Да, всичко е вълнуващо, великолепно и вълшебно в този филм. Истинска магия на една отминала епоха, която преминава през екрана като приказен акт.

Премиерата на филма "Великият Гетсби" тръгва от днес, 17 май, и може да бъде гледана на 3D в кината.
 

More Movies & TV