Следва

Професия сомелиер

Сутрин в 7 точно с Ирена Комитова

Точна, овладяна и естествена, шефката на Lux Only Ирена Комитова ни потопи в света на бизнеса с майсторлък и издръжливост...

All About Life преди 15 години

Точна, овладяна и естествена, шефката на Lux Only Ирена Комитова ни потопи в света на бизнеса с майсторлък и издръжливост, на които много солидни бизнесмени от силния пол могат само да завидят.

Елегантна в черно-белия ансамбъл, свежа и много отзивчива, една от най-важните фигури в „дамския” бизнес елит на България ни показа нагледно какво значи „плътно ангажиран ден”.

Жена мениджър на 1996 г. в България, изпълнителен директор на Oriflame Bulgaria до 2000 г., вицепрезидент маркетинг и продажби в Allianz Bulgaria Holding, 2 години изпълнителен директор на Kamor Auto, член на Надзорния съвет на Оргахим, директор в борда на Black Sea Property Fund, управляващ партньор на Creative Solutions и AgroAqua АД и издател на сп. PREMIUM Lifestyle – това е Ирена Комитова.

Не си мисли, че това е невероятно – за единствения в България (може би и в света) човек с позиция Chief Luxury Officer (както гласи визитката) всичко е възможно, а дори и повече.

9.00 - Един от пиковите часове на софийските задръствания. Едва се добираме до  Kempinski Hotel Zografski - мястото на срещата, където Ирена вече е приключила сутрешното си плуване и е готова за енергичен и изпълнен със срещи ден.

Днес трябва да свърши много неща, защото след ден заминава за Америка без известна обратна дата. Ще посети 24-годишната си дъщеря Антония в Сан Франциско.

Изумени сме от разказа за младото момиче, което се е отдало на благотворителност – след като купува от спестяванията си кашон с играчки за децата на Сингапур и билет до там, заминава с идеята за строителство на къщи за бедните.

Преди време Антония отрязва дългата си коса, за да я дари за перуки на онкоболни жени. След това Ирена Комитова ще пътува до Хаваите на гости и по бизнес и накрая ще остане малко при сестра си в Бостън.

Така изглежда заплануваният маршрут.





9.40 - В офиса на сп. PREMIUM Lifestyle се издават още 3 списания: Special е най-новото издание за финансово грамотни хора с lifestyle продукти; Елемаг Gourmet - по поръчка на веригата, съдържащо хубави храни и напитки; Golf и SPA – насочено към хората, които искат да практикуват голф.





PREMIUM Lifestyle е позиционирано във високите марки часовници, бижута, мода, технологии, аксесоари, яхти, самолети и всичко, съдържащо елемента лукс. Разпространяването на изданията не е по масовия начин. Екипът не желае да бъде в бизнеса с продаване на списания, защото са прекалено скъпи за труда, който е вложен в тях. Те се подаряват като ценен дар.

10.00 - Докато пием кафе в офиса, очакваме за интервю млад мъж, който ще премине стаж във фирмата на Ирена. Питаме Г-жа Комитова, която лично ще го приеме и представи на останалите 11 души от работещите там, как ще подготви момчето за работата му в екипа? - „Млади момко, попадаш във вихъра на една организация – стягай се да работиш здраво!”.

11.00 – Спечелила не само уважението, но и обичта на жена, работила преди години като чистачка в Oriflame, Ирена получава от жената собственоръчно направена баница и искрени пожелания преди пътуване.
В отговор на жеста, Комитова подарява блуза за внучката й, абитуриентка.

V.S. От къде тръгна всичко?
И.К. След като се дипломирах като строителен инженер, през 1989г. вкарах в България първата графична система за компютърно проектиране. А когато на обектите не ме приеха на сериозно, защото съм жена, разбрах, че това не е моята професия. Преди 7 години започнах да уча своето „второ висше” (така му се викаше, нали?) за мениджър в Америка.

Ирена има магистърска степен Sloan M. Sc. In Management от Stanford /2001/.





12.00 – Потегляме към летището, където г-жа Комитова ще изпрати своите родители, които вече са дошли от родния й град Пловдив и заминават за Бостън при сестра й. Тя трябва да им даде последни указания, да ги види и качи безпроблемно на самолета.

V.S. Коя е марката на Вашата кола?
И.К. Renault и BMW, разбира се! В момента нямам кола – всички са служебни. Колата е удобство, само ако е с шофьор.

V.S. Предпочитани марки, марки емблема за Вашия стил?
И.К. За обувки – Ferragamo, за облекло – Esсada и Armani, бижу – почти не слагам, часовник – Pаteк Philippe, очила – леките рамки против главоболие и 100% UV филтър са задължителни – „Силует” са очила за голф и залагам на тях, козметика – Estée Lauder и Oriflame, парфюм - Channel Allure, вино – българското Terra Tangra.

V.S. Практикувате ли голф, щом носите такива очила?
И.К. Малко. Голфът е чудесна причина да обиколиш света. В момента в България има около 10 проекта за голф игрища, повечето са съсредоточени по Черноморието и това е чудесно.

V.S. Луксозната дестинация?
И.К. Вашингтон – все пак там съм учила.





13.30 – Ирена Комитова, както винаги е точно на време за срещата си с директора на Canon, където заедно ще подберат рекламите за предстоящия брой на PREMIUM Lifestyle.

15.30 – Пътуваме към бутик Chopard, а тя не спира да говори по телефона. Организацията, рекламата и всичко останало зависи от нея, и въпреки това Ирена е адски спокойна.





Тя трябва освен да види това, което ще присъства на страниците на луксозното списание, да ги сложи и усети как стоят. Ирена Комитова в момента съчетава, както се казва „полезното с приятното”. Какво е усещането да имаш на врата си огърлица, която струва колкото едно имение!? Ирена Комитова е една от малкото жени, които знаят отговора. А нейният личен избор в бутика е пръстен, който изглежда като 5-каратов, защото в едно са съчетани 5 камъка. Бижуто е ослепително, истински красиво.

V.S. Колекционирате ли нещо?
И.К. Не, но ми е мъчно за това. Осъзнах, че колекционирам само емоции и работа.

17.00 – Отново сме в офиса, където носителката на наградата Global Leader for Tomorrow на Word Economic Forum in Davos (2000г.) подписва протокол на Надзорния съвет на Оргахим АД.





18.00 – Започва оперативката, на която ще се обсъжда предстоящата конференция на Lux Only на 12-13 Юни и последните новини около рекламата за събитието. Всичко трябва да е под контрол.

В 20.00ч. предстои семейната вечеря с партньора й от 15 г. Виктор Папазов (основател и председател на българската фондова борса) и с техния кумец Косьо от Ню Йорк. Идеята е основно за приятелска среща, но отново с бизнес акцент. Тъй като Косьо е създател и двигател на сайт за организиране на сватби, Ирена Комитова и Виктор Папазов са „Ангели” за неговия бизнес. „Ангелите” е бизнес термин, който указва приятели или партньори, които финансират даден проект, за което получават съответен инвеститорски сертификат.

Денят на Ирена Комитова приключи точно по план, като най-важни за нея остават добре свършената работа, луксозното преживяване в Chopard, изпращането на родителите й и обаждането на дъщеря й Антония за благополучно пристигане в Сингапур.

Денят е пълноценен, а сега започва вечерта.

More from View Sofia

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 1 седмица

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 5 дни

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.