Следва

28 май, вторник - Лили Доналдсън

5 генерални заблуди относно здравословното хранене

Плодовете се усвояват бързо, но изядени след храна, те създават проблеми на храносмилането. Винаги яжте...

Health преди 10 години

Надписите Vegan и «Нискокалорично" на опаковките обещават великолепен ефект върху здравето и красотата в общия случай.

Но, истината е, че не винаги това е така, и всъщност са налице 5 основни заблуди относно храненето, които е добре да имаме предвид.

1. «Аз съм веган. Обожавам вегански бургери!»

Все едно дали бургерът е Vegan, той така или иначе си е бургер! Това означава, че има хлебче от бяло брашно, с, да речем, соев котлет. Което не е толкова полезно, колкото звучи. Соевите заместители не са така полезни като месото. Всъщност, соевите продукти са доста трудни за усвояване и влияят върху увеличението на теглото и преждевременното остаряване.



А как е при японците?
Японците не консумират соя в такива количества, както може би се демонстрира в рекламите. И категорично не ядат соеви котлети. В порциона на японците присъства едамаме-то (типично тамошно растение, което представлява соя в най-чист и натурален вид), не много тофу и соев сос. И всичко това в съчетание с останалите им, здравословни навици на хранене и условия на живот.

2. «Йогурт — равно на здраве!»



Хвалят йогурта за полезните бактерии, но незначителната порция пробиотици, които те съдържат, не си струва усилията, които организмът ще вложи за усвояването на пастьоризираното краве мляко. Още повече, че в състава на йогурта обикновено се съдържа захар, оцветители и други не съвсем полезни добавки.

Надписът «обезмаслен» или «лек» съвсем не гарантира, че този млечен продукт ще се усвои добре и няма да се складира някъде.

3. «Млечният сладолед е по-добър от сметановия. В него има по-малко калории!»



Организмът не смята в калории и цифри, но обичайно трудно усвоява кравето мляко, особено пастьоризираното и стерилизираното. За разлика от млякото, сметаната не съдържа трудният за усвояване казеин. Затова, с неголяма порция сметана тялото се справя далеч по-добре отколкото с млякото. Освен всичко друго, сметановият сладолед е и по-вкусен.

4. «Грижа се за здравето си и затова купувам сок 100% без консерванти»



Ако в магазина бутилките или кутиите със сок не стоят в хладилника, а на рафта, редом до газираните напитки, то и ползата от тях не е по-голяма, отколкото от един Швепс, например. Всички сокове, които имат срок на съхранение няколко месеца, са преминали през пастеризация, което автоматично значи, че са загубили полезните си ферменти и голяма част от витамините и минералите.

Сокът от магазина е добра замяна на кока-колата, но не е заместител на свежия сок.

5. «Избирам полезен десерт - плодове.»



Плодовете се усвояват бързо, но изядени след храна, те създават проблеми на храносмилането. Винаги яжте плодовете на празен стомах (в идеалния случай сутрин), поне половин час преди друго ядене. Между плодовете и предходното ядене пък трябва да са минали поне три часа.

Плодовете се съчетават идеално един с друг, както и със свежа салата.
 

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 2 седмици

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.