Следва

Канелони със спанак и рикота

Трябва ли децата да са задължително с бански на плажа? 12 мнения за предложението на майките в анкетата на ViewSofia

Въпросът се оказва твърде спорен и коментиран и много очаква скоро дискусията да бъде отнесена и на по-високо...

Health преди 10 години

Да ходят ли децата задължително облечени с бански на плажа или не се разрасна като много коментирана тема в портала на българските майки преди дни. Причината - жените са попаднали на сайт с еротични фотоси на малки момиченца и веднага са подали сигнал до съответните служби. Оказва се обаче, че въпросният сайт се поддържа от сървър в Холандия, и че ръката с правомощия на бг властите може да се разпростре единствено до ограничаване на рекламите му в най-популярните БГ портали.

Въпросът се оказва твърде спорен и коментиран и много очаква скоро дискусията да бъде отнесена и на по-високо обществено-политическо ниво. По този повод, точно в разгара на лятото и ваканционния сезон, се допитахме до различни по възраст, професия и интереси хора, случайно срещнати граждани, какво мислят за идеята носенето на бански на плажа от децата да стане задължително, от което се получиха разностранни, но любопитни мнения в анкетата на ViewSofia: 

Владимир, 34 г., музикант:
„Не мисля, че има смисъл. Дори смятам, че това е пълна глупост. Банските няма да спасят детето от болести. Но родителите да си решават.”

Петра, 25 г., студент по италианска филология в НБУ
„Така като ме питате, то и на големите не им трябват бански, но не е там работата. По тази логика за мен и на децата не им е нужен, за да не се стягат и срамуват от малки. До колкото заразите и болестите едва ли банският би ги спрял, а педофилите са си педофили и дрехите, или тяхната липса, не променят този факт.”

Люси, 41 г., собствен бизнес
„Аз съм толерантна. Не мисля, че трябва да има заповеди и забрани. До една възраст, в която все още децата не познават срама, мисля, че родителите им спокойно могат да решат дали да са с бански, или не."

Дядо Милко, 65 г., пенсионер
„Не знам, би трябвало. Ако са по-малки – защо не, но от първи клас – задължително! То дори е срамно да се ходи без бански – голямо дете, а да ходи голо! "

Мариян, 44 г., работи в Министерство на Образованието

„Би трябвало да не ги задължават да ходят с бански, за какво им е на малките дечица?! Аз съм за свободната практика, както си е било навремето. А болести от какво могат да хванат на плажа? Пък и с бански да си – какво от това, пак можеш да се разболееш. Но не знам, родителите да преценяват!”

Юлиана, 48 г., фоторепортер в „Дарик” радио 
„Принципно не виждам нищо лошо жените да ходят по монокини на плажа, но когато са вече пораснали. Това е преценка на родителя, но смятам, че заради педофилията и хигиената, трябва да се ходи поне с долнище на бански.”

Борислава, 26г., фотограф
„Абсолютно задължително трябва да се ходи с бански, според мен. Аз лично не искам никой друг да гледа какво има под банския на моето момиченце! Има много хора, които злоупотребяват с това нещо.”

Станислав, 28 г., занимава се с писане
„Моето мнение е, че децата могат да ходят и без бански на плажа. Хората от моето поколение сме израснали по този начин – и с, и без бански. Това е някакъв вид ограничение, което родителите могат да преценят дали да предприемат. Но всичко е много субективно. Не говорим за това децата да ходят на нудистки плажове – категорично съм против, освен ако самите родители не са нудисти. В крайна сметка болестите се предават чрез водата, пясъка, въздуха дори, така че банският няма да ги спре – това, че си го облякъл, не ти дава стерилност."

Валерия, 26 г., занимава се с търговия
„Пълна свобода – който както иска! Изобщо не трябва да е задължително.”

Мария, 28 г., продавач-консултант 
„Според мен след 3-годишна възраст децата трябва да са с бански. Аз имам две момиченца и въпреки че са малки смятам, че не е естетично. Дори и за момченцата на тяхната възраст.”

Марина, 22 г., студент по „биотехнологии
„Според мен е глупаво на малко дете да му се слага бански - той постоянно е мокър и по-скоро детето ще изстине. А дали си с бански или не, малък или голям, пак ще ти влезе там! Пясъкък имам предвид. А болестите и мен ме хващат."
 
Елена, 55 г, брокер на недвижими имоти
"По-чисто и хигиенично е, когато децата са облечени с бански, но в такъв случай би трябвало родителите да са подготвени с няколко чифта, за да преоблича мокрият със сух. А що се отнася до особения проблем с педофилията, то тя не е само на плажа и по тази логика родителят трябва непрекъснато, дори и на детската площадка, да е нащрек. Според мен, това е личен избор на семейството!"

Ако и ти имаш какво да споделиш, чакаме те в коментарната форма или дай гласа си в анкетата вдясно!
 

Анкета

Да или Не на предложението децата задължително да са с бански на плажа?

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 2 седмици

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.