Следва

30 май, четвъртък - Хане Габи Одиел

Истината за енергийните блокчета - какво знаем и не знаем за тях

Eнергийните блокчета обикновено ни служат за подсилване, точно както обичайно гласи и рекламата им. Хапваме...

Health преди 10 години

Eнергийните блокчета обикновено ни служат за подсилване, точно както обичайно гласи и рекламата им. Хапваме ги при физическо натоварване, спорт, след тежка физическа работа, като доза чиста енергия, като нещо много хранително и дори като част от отслабваща диета.

Направени са от семена, сушени плодове, ядки, семки и мед, както и фруктозен царевичен или друг сироп. Обичайно не съдържат брашно, но имат прибавени мазнини и захар. Продават се най-често в специализирани магазинмета за сладки неща и напитки, също в аптеките, фитнесите, магазините за здравословни храни. И определено са много популярни заради наситеността им с карбохидрати, калории и интензивни хранителни вещества в различни пропорции, в зависимост от конкретното им предназначение.

Не всички енергийни блокчета са еднакви. Има такива, пригодени за закуска, други са специално с нисък гликемичен индекс, трети – високо протеинови. Има също и за усилване на мозъчната дейност, за заменяне на цяло отделно хранене, за диета и пр. Някои са хранителни, докато други не са.

Заради цялото това многообразие е важно да преценим какво точно ядем от множеството енергийни неща и дали точно то е правилното за нас.

Най-добрият съвет, който диетолозите дават за ориентир, е следният: В идеалния случай избирайте блокчета с ниско съдържание на мазнини, и най-вече наситени и „транс” мазнини. Ориентирът, че храната съдържа транс мазнини, е отпечатаното на етикета понятие „хидрогенирани мазнини”. Някои блокчета са чудесен източник на фибри /считайте за достатъчни 3 до 5 грама/, витамини и минерали.

Блокчетата с високо съдържание на протеин и тези с нисък гликемичен индекс са чудесни за спортисти вегетарианци, за бегачи на дълги разстояния и хора, които спазват високопротеинови диети. Старайте се да консумирате закуски с високо съдържание на протеинови източници като соя, казеин или суроватка.

Енергийните блокчета, предназначени да заменят отделно ядене или такива за загуба на тегло не би трябвало да се консумират редовно. За да замените цяло хранене, заложете на блокче с минимум съдържание на протеин 10 до 15 грама. Повечето подобни продукти са предназначени и рекламирани за хора, които искат да свалят килограми. Но е важно да се знае, че те не могат да заменят нормалната храна, която съдържа незаменими фитохимикали в себе си, а е и доста по-евтина.
 

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 2 седмици

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.