Следва

БЯГСТВОТО... MAXI спа хотел Велинград

Питай ме, питай ме: Какво представляват стволовите клетки и за какво са ни жизнено необходими?

Знаем, че най-важното в човешкия живот е именно той! Затова именно всеки ден се стремим да го подобрим и удължим с...

Health преди 10 години

Знаем, че най-важното в човешкия живот е именно той! Затова всеки ден се стремим да го подобрим и удължим със здравословна храна, доза удоволствия, спорт и масажи… Но не винаги това се оказва достатъчна сигурност за нашето здраве и пълноценен начин на живот. Дозата надежда е основната част за спокойствието на бъдещето ни и това на близките ни хора. Обърнахме се към специалистите от Биохеленика България, които да ни разкажат как да вземем в ръцете си именно тази надежда, която ни дават стволовите клетки, какво представляват, от къде се извличат, как се съхраняват и за какво са ни толкова необходими. Каква е правилната доза надежда, когато болестите са ужасни и перспективите за излекуване далечни? Споделяме с вас цялата достоверна и достъпна информация за смисъла от съхранението на стволови клетки. Защото те са най-добрата терапия за лечение на множество заболявания.

VS: Какво представляват стволовите клетки?
БИОХЕЛЕНИКA:
Стволовите клетки се „зараждат” още в първите дни на ембриона в утробата на майката. Това са първичните клетки на човешкия организъм и дават началото на всички тъкани и органи. Стволовите клетки имат две уникални способности - да се самовъзпроизвеждат и да се диференциират (променят) в различни видове тъкани, органи и кости. Поради тези им способности, стволовите клетки действат като ремонтна система на тялото и изследователите в медицината вярват, че носят потенциала да променят кардинално борбата с болестите.

VS: С други думи, стволовите клетки се извличат от плода. Могат ли стволовите клетки от бебето да бъдат приложени и за други членове на семейството?
БИОХЕЛЕНИКA:
Стволовите клетки са приложими за лечение на всички членове на семейството - друго братче или сестриче, майка или баща. За да бъде извършвана такава терапия е необходима т.нар.тъканна съвместимост (HLA-съвместимост), което означава над 50 % генетична близост между донора и приемащото лице. Най-важното е, че стволовите клетки са 100 % приложими към детето, т.с. те са "от него и за него" и без риск от отхвърляне.


VS: Каква е вероятността в живота на човека да бъдат използвани стволови клетки?
БИОХЕЛЕНИКA:
През целия живот на един човек вероятността да бъдат използвани собствени стволови клетки (автоложно) е 1:400, а необходимостта да използва клетки от друг човек (алогенно) е 1:220.
Благодарение на напредъка на медицината днес е доказано, че терапиите със стволовите клетки лекуват все повече заболявания. Модерните биотехнологии залагат на използването на собствената имунна защита на живия организъм. Благодарение на напредъка на медицината днес е доказано, че терапиите със стволовите клетки, лекуват все повече заболявания, което предполага нарастване на съотношението.


VS: Кой е най-добрият източник на стволови клетки?
БИОХЕЛЕНИКA:
Това е кръвта от пъпната връв и плацентата в акта на раждане. За първи път в България методът за вземане на клетки от плацентата е въведен от БИОХЕЛЕНИКА  с цел съхранение на максимален брой клетки. Този способ е свързан с извличането на стволовите клетки, които са останали в кръвоносните съдове на плацентата, след класическото вземане на кръв от пъпна връв.
При раждането стволовите клетки са в милиарди, с висока жизнеспособност, недиференцирани и са носители на оригиналното ДНК.



VS: Какви рискове съществуват при раждането за вземане на стволови клетки?
БИОХЕЛЕНИКA:
Няма никакви рискове за майката и бебето. Процедурата е напълно безопасна и безболезнена, извършва се непосредствено (до 30 секунди) след раждането, т.е. след прерязване на пъпната връв и предаването на бебето в ръцете на педиатъра. Самата процедура трае около 5 минути и цели събирането на възможно най-голямо количество кръв.


VS: Кои са другите източници на стволови клетки?
БИОХЕЛЕНИКA:
Могат да се извлекат и от костния мозък, но процедурата е много болезнена. Алтернативен вариант и възможно най-иновативен е вземането им от пулпата на млечен зъб, от пулпата на здрав кътник, от мастна тъкан, от подкожие. Истината е, че колкото по-млад е организмът, толкова стволовите клетки притежават по-голяма регенеративна способност.


VS: Когато биват взети стволови клетки от едно от децата, трябва ли да се подлага на тази процедура и следващото новородено?
БИОХЕЛЕНИКA:
Категорично ДА. Всяко дете е добре да има своите стволови клетки. След навършване на пълнолетие то има пълното право да се разпорежда с тях, както прецени.

VS: Как се извършва съхранението на стволови клетки?
БИОХЕЛЕНИКA:
Стволовите клетки, за да запазят качествата си, се съхраняват в постоянна и контролирана среда, потопени в течен азот при – 196 С˚. В БИОХЕЛЕНИКА стволовите клетки се разделят на няколоко «криоампули» от 4 до 12 броя, които се пазят едновременно в две физически обособени тъканни банки. Колкото повече отделни проби, толкова по-добре, защото една проба може да се ползва само за една терапия.

VS: Възможно ли е, ако сме съхранили стволови клетки, някой да ги използва с научно-изследователска или търговска цел?
БИОХЕЛЕНИКA:
Във всички държави е забранена търговията с генетичен материал.

VS: Какво е предимството на семейното (частно) банкиране?
БИОХЕЛЕНИКA:
Стволовите клетки принадлежат само на семейството, без допълнителни разходи за търсене на съвместим донор и с възможност за незабавно ползване. В сравнение с публичното банкиране цената за намиране на друг съвместим донор варира между 25 и 30 хил. евро и в случай на отхвърляне сумата не се възстановява.

VS: Морално ли е да се използват стволови клетки?
БИОХЕЛЕНИКA:
Морално-етичният въпрос се поставя само за използването на ембрионални стволови клетки. За извличането им е необходим ембрион, поради тази причина на строг контрол трябва да подлежат центровете по репродуктивно здраве. От този тип клетки може да се клонира човек.

Решението за съхранение на стволови клетки и един добър план за здравно осигуряване за бъдещето, защото никога не знаем какво ще се случи.

За допълнителни въпроси:
БИОХЕЛЕНИКА БЪЛГАРИЯ
денонощна тел. линия 0700 10 804
www.biohellenika.bg

 

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.