Следва

Христо Стоичков разплака българите в САЩ

A to JazZ Festival 2013 – America Latina

 “A to JazZ Festival 2013 –America Latina” е с нова локация. Третото издание на ежегодния джаз фест на открито ще...

Music преди 10 години

“A to JazZ Festival 2013 –America Latina” е с нова локация. Третото издание на ежегодния джаз фест на открито ще се проведе в Южния парк 2, зад басейна “Спартак” в последните три дни на месеца – 28, 29 и 30 юни. Музикалното джаз събитие на столицата е посветено на едно от най-значимите течения в музиката – латино джаза, а на сцената му ще свирят световни величия – като двукратния носител на “Грами” Мишел Камило, саксофонистът на Тито Пуенте Мич Фромън, бразилската дива Жандира Силва, както и кубинските Dany Noel Latin Jazz Quintet. Организатори на “A to JazZ Festival 2013 – America Latina” са фондация “A to Z” и фондация „Америка за България”.

Тази година единственият джаз фестивал в София смени два пъти мястото на провеждането си, но организаторите уверяват, че това няма да попречи нито на протичането на музикалното събитие, нито на удоволствието на меломаните, които ще се потопят в света на латино джаза и ще имат възможността да чуят изключителните артисти, част от фестивалната програма.

“Истината е, че намерихме може би най-доброто място, което да замени първоначалната локация на A to JazZ Festival – Докторската градина. Пространството зад басейна „Спартак”, във втората част на Южния парк ни осигурява обширни зелени площи, отдалеченост от жилищни сгради и удобна локация - само на няколко минути пеша от НДК.

Новият дом на A to JazZ Festival ще се хареса на почитателите на джаза във всичките му разновидности, защото това са верните наши приятели, които присъстват вече трета година на една своеобразна ретроспекция на джаза във всичките му форми - от родния Ню Орлеанс, през магията на Франк Синатра, соул и фънк музиката в предишните две издания. Тази година ни очаква среща с горещите латино джаз ритми. Това е „A to JazZ Festival” – едно красиво и елегантно пътуване из света на музиката”, обясни Петър Димитров, организатор на джаз фестивала.

Зелената поляна, която се намира зад басейна „Спартак“ и е част от Южния парк, ще позволи на организаторите да създадат повече удобства за зрителите на фестивала и наистина ще ги отдалечи за три дни от урбанизирана София, осигурявайки им наслада от природата, подправена с магията на латино джаз пиеси. От истинската феерия и красота на тази музика ни делят 18 дни, тъй като “A to JazZ Festival 2013 – America Latina” започва точно в 18.30 часа на 28 юни, когато на сцената ще се качат родните Tumbaito с Калин Вельов и магнетичната бразилска дива Жандира Силва. На 29 юни ще имаме удоволствието да видим кубинския Dany Noel Latin Jazz Quintet и кралете на нюйорската салса The Bronx Horns.

Кулминацията в програмата на фестивала е присъствието на двукратния носител на „Грами” Мишел Камило и неговото трио. Аплодираният в най-престижните концертни зали по целия свят пианист, ще гостува за първи път в България като хедлайнер на последната вечер – 30 юни. Пред родната публика виртуозът ще свири на най-големия концертен модел роял на “Стейнуей”, а изпълненията на триото ще бъдат подкрепи от завладяващи аранжименти, изсвирени от българския биг бенд „Брас Асоциация“.

Съвместният концерт на доминиканския пианист, американските музиканти и български артисти ще бъде уникално по рода си събитие, свидетелстващо, че музиката не познава етнически и географски граници, защото нито един от артистите всъщност никога не са се виждали. Преди появата му настроението на публиката ще подгреят българите Bandera Rossa.

За децата на София „A to JazZ Festival 2013 – America Latina” организира безплатни музикални класовете по ударни инструменти и латино танци, водени от перкусионистката Лили Йончева и салса педагога Алфредо Торес. Местата са ограничени, поради което родителите, желаещи да запишат децата си за участие в един от двата уъркшопа, могат да го направят предварително на [email protected]. Имейлът трябва да съдържа двете имена на детето, годините му и желаният уъркшоп. Задължително условие е навършени 7 години. Образователната програма под надслов „Децата на София свирят и танцуват с A to JazZ" е част от Календара на културните събития на Столична община за 2013 г.

Допълнителна информация за артистите и програмата можете да намерите на atojazz.bg

 

More from View Sofia

More Music