Следва

Петте спирки тази седмица

Усещане за Вендерс

По традиция, Международният филмов фестивал София Филм Фест представя...

Галерии преди 17 години
<@SITE_URLtd> <@SITE_URLtr> <@SITE_URLtbody> <@SITE_URLtable> По традиция, Международният Филмов Фестивал София Филм Фест представя на живо най-големите личности в света на киното.

Тази година гост на 11-тото издание на фестивала е Вим Вендерс - подарък за всички почитатели на стойностното кино по повод присъединяването на България към Европейския Съюз.

Подготвя се също и изложба с фотографии на Вим и съпругата му Доната Вендерс. Режисьорът ще получи “Наградата на София” за цялостен принос в световното киноизкуство.
Фестивалът представя ретроспектива на Вендерс от близо 20 игрални филма, много от тях- задължителни в колекцията на всеки ценител: "Буена Виста Сошъл Клъб”, “Алената буква”, “Алис в градовете”, "Състоянието на нещата", "Хотел за един милион долара”, "Криле на желанието”, "Париж, щата Тексас”...

Визитата е чудесен повод за издателство “Колибри” да пусне в печат последната книга на големия режисьор “Усещане за място”, публикувана за първи път през 2005 година в Германия.

Точно като предхождащата я “Логиката на образите”, тя продължава добрата воля на Вендерс да ни приобщава към процеса на създаване на неговите филми. А те се познават по това, как се чувстваш след края им. Създават усещане за пълнота и самодостатъчност, близко до влюбване. Разливат се заедно с кръвта по тялото ти и след като те наситят с наркотика си намират място в съзнанието и остават там.
<@SITE_URLtd> <@SITE_URLtr> <@SITE_URLtbody> <@SITE_URLtable>
Стилът на “Усещане за място” е плавен, последователен, много откровен. Увлича те неусетно в неочаквано подредения за гений начин на мислене.
Историите се въртят около по - скорошните му филми: “Лисабонска история”, “Буена Виста Сошъл Клъб”, “Хотел за милион долара”, “Душата на човек”, “Не ме търси”.
Акцентът пада върху терените за снимки като постоянен източник на идеи за него.


“...Местата упражняват върху ми непреодолима притегателна сила.
Те са бездънен извор от  "вдъхновение”,
и това, което дъха от тях,
носи основните причини да бъде направен един филм,
а именно историите,
за които е ясно откъде идват...”

Вим Вендерс

More from View Sofia

More Галерии