Следва

Йордан Йовчев се обяви срещу употребата на алкохол при тинейджърите

Черешов чийзкейк

Вкусните десерти са ни голяма слабост. Този петък ще си позволим доста калорично вкусно изкушение, но пък си го заслужаваме, а и ...

Food преди 10 години

Вкусните десерти са ни голяма слабост. Този петък ще си позволим доста калорично вкусно изкушение, но пък си го заслужаваме, а и може да потичаме в парка утре сутрин...

Необходими продукти:


за основата:
200 г маслени овесени бисквити
2 с. л. кокосови стърготини
120 г меко масло

за пълнежа:
300 г череши 
50 мл коняк
3 с. л. кафява захар за черешите
2 пакетчета желатин
300 г крем-сирене
200 г заквасена сметана
1 ч. л. фино настъргана лимонова кора
5 с. л. пудра захар
2 с. л. лимонов сок
1 ванилия
200 г течна сметана 

Начин на приготвяне:

Черешите се почистват от костилките и се заливат с коняка. Оставят се да се мариноват заедно с кафявата захар за 1 нощ в хладилника.

За основата бисквитите се смилат заедно с кокосовите стърготини. Добавя се маслото. Сместа се притиска добре по дъното на форма за печене с подвижни стени. Пече се 8 мин. на 180° С и се охлажда.

Желатинът се накисва в 90 мл студена вода за 10 мин. Стопява се на водна баня, без да завира.

Крем-сиренето се разбива със заквасената сметана, лимоновата кора, пудрата захар, лимоновия сок и ванилията. Слага се горещият желатин.

Течната сметана се разбива на сняг и се добавя към сместа. От бялата пухкава смес може да се запази 1 ч. ч., за да се шприцова върху сладкиша. Към останалата част се добавят отцедените череши. Всичко се сипва във формата върху изпечената основа, шприцова се със запазената разбита сметана и се оставя да стегне за 3-4 часа в хладилник.

 

 

More Food