Следва

Топ 3 изпълнителите на EXIT фестивала, според 8 български артисти

Кои са създателите на филма "Човек от стомана" и как да спечелиш двойна покана за филма в играта на ViewSofia

Едно момче разбира, че притежава необикновени сили и е пришълец от друга планета...

Movies & TV преди 10 години

Едно момче разбира, че притежава необикновени сили и е пришълец от друга планета. Няколко години по-късно като млад мъж, той се впуска в пътуване, за да открие от къде е дошъл и с каква цел е изпратен на Земята. Героят в него трябва да се прояви, ако иска да спаси света от унищожение и да се превърне в символ на надежда на цялото човечество.

Warner Bros. Pictures и Legendary Pictures представят "Човек от стомана", с участието на Хенри Кавил в ролята на Кларк Кент / Кал-Ел под режисурата на Зак Снайдър. Във филма участват също четирикратно номинираната за Оскар Ейми Адамс ("The Master"), номинираният за Оскар Майкъл Шанън ("Пътят нa промените"), носителят на Оскар Кевин Костнър ("Танцуващият с вълци"), номинираната за Оскар Даян Лейн ("Изневяра"), номинираният Оскар Лорънс Фишбърн ("Тина") и носителя на Оскар Ръсел Кроу ("Гладиатор").

Продуценти на "Човек от стомана" са Чарлз Ровън, Кристофър Нолан, Ема Томас и Дебора Снайдър. Сценарият е дело на Дейвид С. Гойер по сюжет на Гойер и Нолан, по мотиви от героите на Супермен, създадени по Джери Сийгъл и Джо Шустър и публикувани от DC Entertainment. Томас Тъл, Лойд Филипс и Джон Питърс са изпълнителни продуценти.



Роденият на планетата Криптон, Кал-Ел, пораства на Земята като Кларк Кент. На кой свят принадлежи той? За какво се бори? Това са въпросите, пред които е изправен Супермен, и изборът, който прави ще определи съдбата на нашата планетата, която винаги нарича свой дом.

"В света на супергероите Супермен е безкомпромисна фигура, която съществува, за да представи най-доброто, на което е способен всеки от нас, - заявява режисьора Зак Снайдър. - Той е идеал; той е това, към което се стремим - магически бог, икона, която излиза от рамките на комикса и става неразделна част от популярната култура."

В ролята на иконичния герой, който се извисява в небесата, е Хенри Кавил. Той е едновременно развълнуван и смирен да играе главния персонаж в "Човек от стомана”.

"Супермен е един от наистина специалните герои, създавани някога, - споделя актьорът. - Той защитава надеждата и е способен да победи всяко зло. Това е урок , на който винаги можем да разчитаме, незвисимо къде се намираме или какво се случва по света. Ние се изправяме срещу трудностите и надеждата винаги играе важна роля в живота ни. Да наметна мантията на Супермен беше възможност, която не можех да пропусна."



Макар да е известен със способността си да се пресъздадава фантастични светове на екрана и да внася висок екшън заряд във филмите си, Снайдър първоначално се колебае дали да поеме отговорността да се заеме с един от първите комикси за супергерои.

"Бях доста увлечен по комиксите като малък, и Супермен е един от любимците ми. Затова не знаех, дали искам да се заловя с тази задача, - признава той. - Не бях сигурен дали мога да предложа нещо, което не е правено или показвано досега."

И после прочита сценария на Дейвид С. Гойер, базиран на историята, която Гойер е разработил заедно с един от продуцентите на филма, Кристофър Нолан.

"Без да се нарушава канона, без да се премахват нещата, които го правят Супермен, те са го предсатвяили напълно реален и приемлив, - казва Снайдър. – Поведоха ме по път, който е много интереснен и ми дадоха причина да се заема с филма."

Нолан споделя: "Публиката е много добре запозната със сюжета на "Мъж от стомана" и със самия Супермен – изключителният герой, тайнствена, божествена фигура – всичко това вече е показвано. Ние решихме да бъде познат и близък до зрителя, защото Кларк го занимават човешките проблеми на любовта и разкъсването между лоялност и семейство, макар самият той да е всичко друго, но не и човешко същество."



Историята завладява и въображението на продуцента Чарлз Ровън.

"Сценарият наистина ми хареса от самото начало, защото в него открих достатъчно от това, с което съм израснал, и в същото време има свеж, различен подход към този почитан образ. Той е много вдъхновяващ персонаж, мисля че всяко дете расте с мечатата някой ден да бъде като Супермен. Това, което ми хареса в тази история е, че той все пак е герой, на когото искаш да приличаш, но е и много по-сложен и реален, отколкото някога сме го виждали преди. Пътят, който извървява е много по-емоционален."

За да улови реализма, режисьорът решава да заснеме филма в 2D, вместо в 3D, и после да го конвертира в 3D. Снайдър продължава: "Зак усети, че интимният творчески подход, включително и използването на ръчни камери, ще ни помогне да се сближим с образа на Кларк. Когато се срещаме с героя за първи път, той се чувства отчужден, изгубен и се опитва да намери своето място. Това е състояние, което всеки от нас е изпитвал в някакъв момент от живота си."

Докато пише историята заедно с Нолан, сценаристът Дейвид Гойер решава, че "филмът до голяма степен се отнася за избора. Става дума за човек с двама бащи: Джор-Ел, бащата на Кал от Криптон, и Джонатан Кент, бащата на Кларк на Земята. Кларк / Кал е израснал с два корена, той има нужда да съгласува прозихода си, за да се превърне в това, който, вероятно и двамата му бащи искат да бъде." 




Тези влиятелни модела за подражание в живота му са представяни от двама уважавани актьора: Кевин Костнър е в ролята на Джонатан Кент, а Ръсел Кроу е Джор-Ел. Даян Лейн също участва като Марта Кент - съпруга на Джонатан, която има стабилно, успокояващо присъствие в живота на Кларк. И точно когато Кларк започва да разкрива тайната около раждането му и трябва да реши кои път да поеме, той среща жена, която силно въздейства върху избора, който прави, и която обръща света му надолу с главата. Това е разследващата журналистка Лоис Лейн. Ейми Адамс е в ролята на най-известната вестникарска репортерка в света на комиксите.

"Част от житейското пътуване на Кларк е да открие приемането на самия себе си, - отбелязва Адамс. - Той бяга от това, крие се, защото той все още не е на ясно кой е, и това е причината за самотното му съществуване. Той трябва да работи усилено, за да не показва способностите си, но прави някои грешки, които го правят изключително интригуващ за Лоис, чиято работа е да разкрива и показва истината."

Докато създателите на филма проучват произхода на легендарния герой, Снайдър подчертава, "Знаехме през цялото време, че екшънът трябва да потресаващ, изключителен, нестихващ и спиращ дъха. Все пак става дума за филм за Супермен."



И точно такъв се очертава да бъде филмът и ние нямаме търпение да го видим по кината. Неговата премиера е на 21 юни, а до тогава имаш време да си спечелиш двойна покана за една прожекция на филма предоставена от Lidl, където от 20 юни ще се предлагат интересни предложения за най-малките фенове на Супермен - раници, часовници, портмонета и др. с логото на Супермен - може да ги видиш тук>>

Условието е лесно и интересно. Трябва само да ни кажеш кой е любимият ти актьор от всички участващи в тази прекрасна продукция? Пишеш ни името й/му в коментарната форма наред с твоето и това е абсолютно всичко, което искаме от теб.

Можеш да участваш до 28 юни, а точно това е и денят, в който ще изберем печелившите и ще ги обявим на страниците на сайта.

Ще подарим три двойни покани на трима от коментиралите на съвсем случаен принцип, за което те ще бъдат уведомени на оставения от тях в коментарната форма мейл.

Успех!

________________________________________

Филмът е на екран във всички киносалони в страната от Александра филм: София, Пловдив, Стара Загора, Русе, Велико Търново, Плевен, Варна, Бургас, Смолян, Видин, Пазарджик, Ботевград, Благоевград, Гоце Делчев, Сливен, Севлиево, Хасково от Александра филмс.


More from View Sofia

More Movies & TV