Следва

Ким Кардашиян и Кание Уест станаха родители неочаквано

News Екстаз: Кичът Делян Пеевски!

Кичът в модата, живота и политиката е еднакво отвратителен. Слава Богу, че все повече от нас го еиждат...

Други преди 10 години

Темата в държавата днес не е красива.

Може би е модерна, може би е желана за някои, може би е предвидима, но не е красива. В модна редакция като нашата тя има специфично определение и то е КИЧ!

Делян Пеевски бе избран за шеф на ДАНС.

Това ни разтърси и ни подсети, че безразличието е другото име на съгласието. Позволяваме си да припомним ясновидските думи на автора на "Тоталният кич" професор Иван Славов, както и да публикуваме без промяна прессъобщението на Български хелзинкски комитет.



"Кичът нито е вчерашен, нито е утрешен, той е вечен. Вече не се занимавам с това, очевидно кичът е явление, което не може да се изкорени, не може да бъде убито. То е много по-силно от всеки един. Преуспяват героите на кича. Те са фаворитите. Ние живеем в един политически, културен и обществен миш-маш. С годините осъзнавам, че кичът далеч не е най-страшната болест. Най-опасен за България е рецидивът на комунизма, от който не можем да се отървем вече десетилетия. Последните разкрития за дипломатите агенти показват за пореден път, че страната ни е филиал на ДС. Ние станахме за срам пред целия свят като последната държава, в която живее плътен неокомунизъм..." 

Проф. Иван Славов

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ
: Решението на Народното събрание за избор на председател на ДАНС издава тежък срив в държавното управление и държавното устройство 

Овластяването на Делян Пеевски пряко да разполага със службите е симптом на зависимостта на политическата класа от ресурсите му за разправа с нея

Г-н Пеевски няма опит, нито квалификация в областта на сигурността. Той не отговаряше и на законовите изисквания за председател на ДАНС, преди те да бъдат променени така, че да му съответстват. Самият факт, че Народното събрание промени законовите изисквания така, че те да съвпадат с даденостите на г-н Пеевски, за да може да го избере на поста, е повече от несъвместим с върховенството на закона.

Върховенството на закона ще бъде тежко компрометирано от директния контрол, даден от парламента на г-н Пеевски върху службите, в които последните законодателни изменения концентрираха още повече власт – за да стане тя негова. Тази власт ще допълни контрола му върху политическия процес посредством групировката медии и фирми, които му дават икономическа база за нелегитимен диктат върху институциите на държавата.

Предвид вътрешно- и външнополитическата цена на решението на Народното събрание за избор на г-н Пеевски, чийто публичен образ е силно негативен, налага се извод, че политиците, взели това решение, не са го взели свободно, а в условията на зависимост. Средствата за разправа с личности и организации, които г-н Пеевски, като лице на тежка медийно-икономическа групировка, е придобил, вече надхвърлят възможностите на политическата власт и институциите. Това е нетърпимо от гледна точка на върховенството на закона. Демокрацията, като форма на държавно управление и парламентарната република, като форма на държавно устройство са в условия на срив. Решенията не се взимат по воля на избраните народни представители, т.е. с мандат от народа, като източник на суверенната власт, а се налагат от икономически могъщи частни субекти, които управляват бизнес- и пропагандна машина, в техен частен интерес, без оглед на закона. Когато и правомощията на службите са под тяхна пряка власт, тези субекти ще узурпират държавата и тя категорично ще спре да е правова. Политиците, които стават проводник на тази мутация, дължат отговорност пред гражданите на републиката. Призоваваме премиера Орешарски, който предложи на Народното събрание скандалния избор, да подаде оставката си.

От екипа на БХК

 

 

More from View Sofia

More Други