Следва

Огнян Младенов, "цветята на протеста" през неговия обектив и 3+3 въпроса за всичко това

Ивайло Петров, "лицата на протеста" през неговия обектив и 3+3 въпроса за всичко това

Усмивките, младостта и позитивизмът бяга добавената стойност на всичко случващо се тези дни около нас...

Други преди 10 години

Последните дни доказаха, че може!

Може да се протестира мирно, позитивно, ведро, не от глад, а заради достойнството на един народ, не защото хората са на ръба на оцеляването, а защото искат да вземат бъдещето в ръцете си, не защото някой им е платил, а защото се е случило онова самоосъзнаване, което толкова време чакахме.

Няколко десетки хиляди бяха на площадите, събрали се по начин, който едва ли някога се е случвал. По улиците само на София над 20, може би и повече, хиляди души търсеха справедливост. Лозунгите им говореха затова, че това не е протест, а процес, може би закъснял Преход, но със сигурност нещо, на което му е дошло времето да се случи. 

И разликата с всички останали подобни случвания беше потресаващо голяма. Само който не е бил няма да ни разбере и сме сигурни, че всички излезли извън зоната си на комфорт и надигнали се срещу ограничените хоризонти на управляващите ни знаят за какво говорим. Защото това беше протест от друг тип... това беше бунтът на смислените хора, а усмивките, младостта и позитивизмът бяга добавената стойност на всичко случващо се тези дни около нас. И ние нямаше как по-добре да ти го представим, освен през обективите на тях, фотографите, запечтващи ПРОМЯНАТА! 

Първият, този, чиито снимки ни потресоха и усмихнаха в самия край на миналата седмица, е Ивайло Петров, фотограф, артист, чувствителен и реагиращ мъж, но преди всичко гражданин, и даже по-точно европеец. Градски тип с кауза и фотоапарат. Попитахме го няколко важни за тези протестни дни неща и взехме назаем някои от прекрасните му снимки.

Ето го и него...

V.S. Красив протест, как се получи така?
И: Протестират хората, които трябва да протестират, красиви хора, по правилния начин. Много съм щастлив, че до момента няма намесени агитки, почти няма провокации към излишно насилие и ако мога да вмъкна един цитат, който много ми хареса от тези дни, на д-р Александър Колевски: "Аз съм там с моето си лице. Както и ти, и ти, и ти... Ние. Личностите възмутени от най - скандалното назначение в държавата. Пак повтарям ЛИЧНОСТИТЕ, а не лумпенизираната тълпа, която се опитват да ни изкарат послушните медии." и една картинка бих искал да покажа, която мисля, че говори достатъчно: http://i.id24.bg//i/438181.jpg

V.S. Какво можа да хване и какво изпусна обективът ти?
И: Не ходя на този протест с основната идея да снимам на него. Там съм, защото го чувствам като нещо нужно и, в определен смисъл, нося лична отговорност да присъствам, както всеки човек, който е по някакъв начин ядосан на случващото се тук. Не снимам за медия и в този смисъл - мога да си позволя не максимално количество кадри от всичко възможно, което се случва, а по-лични, непосредствени такива - на хора, които са ми харесали на мен лично. Предимно усмихнати хора, в случая. Почти всички там са такива.

V.S. Твоята най-приятна и най-неприятна изненада през изминалата седмица?
И: Най-приятната е може би обществената реакция на ставащото в момента, предвид факта, че в съзнателния си живот не съм виждал нищо подобно, по този начин точно. За мен това наистина беше изненада и при това - повече от приятна. Неприятната е по-скоро лична и ще я напиша по-късно.



V.S. На какво не бива да робуваме?
И: На примиренческото мислене и социокултурните архетипи, на обществения натиск, когато е в разрез с личните ценности. Mисля, че по-кратко ще е да напиша на какво е ок да робуваме...

V.S. Какъв е твоят личен лек против спокойствие?
И: Наистина нямам идея какъв точно е бил, но предполагам, че като малък са ме предозирали с него, защото спокойствието е едно от онези неща, които в мен твърде рядко могат да бъдат открити. Не ми се е налагало да търся такъв допълнително.

V.S. Последното нещо, което си помисли преди да заспиш снощи?
И: 
В момента чета биографията на Бенджамин Франклин, предполагам, че е било нещо, свързано със силата на думите и силата те да бъдат използвани правилно. Или че всички комари трябва да умрат.















Останалите снимки от протеста тук, можеш да следиш работата на фотографа и на неговата Фейсбук страница!

 

 

More Други