Следва

Обичта на известните - Роузи Хънтингтън Уайтли в бяла като булчинска мини рокля и гаджето й Джейсън Стейтъм

Огнян Младенов, "цветята на протеста" през неговия обектив и 3+3 въпроса за всичко това

Прекрасните му кадри показват една друга страна на протеста, но всъщност най-важната - смисъла му...

Други преди 10 години

Последните дни доказаха, че може!

Може да се протестира мирно, позитивно, ведро, не от глад, а заради достойнството на един народ, не защото хората са на ръба на оцеляването, а защото искат да вземат бъдещето в ръцете си, не защото някой им е платил, а защото се е случило онова самоосъзнаване, което толкова време чакахме.

Няколко десетки хиляди вече бяха на площадите, събрали се по начин, който едва ли някога се е случвал. По улиците само на София над 20, може би и повече, хиляди души търсят справедливост всяка вечер. Лозунгите им говорят затова, че това не е протест, а процес, може би закъснял Преход, но със сигурност нещо, на което му е дошло времето да се случи.

И разликата с всички останали подобни случвания е потресаващо голяма. Само който не е бил няма да ни разбере и сме сигурни, че всички излезли извън зоната си на комфорт и надигнали се срещу ограничените хоризонти на управляващите ни знаят за какво говорим. Защото това е протест от друг тип... това е бунтът на смислените хора, а усмивките, младостта и позитивизмът са добавената стойност на всичко случващо се тези дни около нас. И ние нямаше как по-добре да ти го представим, освен през обективите на тях, фотографите, запечтващи ПРОМЯНАТА!

Вчера ти показахме снимките на Ивайло Петров, които ни подействаха страшно вдъхновяващо, а днес решихме да те запознаем с прекрасните кадри на Огнян Младенов, които показват една друга страна на протеста, но всъщност най-важната - смисъла му

Представяме ти прекрасните снимки на един чувствителен и реагиращ мъж, но преди всичко гражданин, и даже по-точно европеец, който междувременно разпитахме за няколко важни за тези протестни дни неща. 

V.S. Красив протест, как се получи така?
О: С млади и усмихнати хора, няма как да не се получи така!

V.S. Какво можа да хване и какво изпусна обективът ти?
O: Почти през цялото време се бях фокусирал върху децата. Те не заслужават да живеят в такава държава. И имаме последен шанс да им дадем това, което заслужават. Естествено, изпуснах всичко останало. Но едва ли съм пропуснал много.

V.S. Твоята най-приятна и най-неприятна изненада през изминалата седмица?
O: Петък, събота, неделя и понеделник от 18:30 бяха най-приятните неща в живота ми. Омръзна ми да слушам как младите не ставали за нищо, как мислели само за наркотици. Видях истинските млади хора на България и отново след много, много години съм изпълнен с вяра и ентусиазъм.

Най-неприятната изненада ? Струва ли си да говорим за нещо, което си отива ?



V.S. На какво не бива да робуваме?
O: На НЕвярата в себе си.

V.S. Какъв е твоят личен лек против спокойствие?
O: Де да имах...

V.S. Последното нещо, което си помисли преди да заспиш снощи?
O: Че сутринта ще се събудя в една нормална държава. Уви, ще се наложи и довечера пак да си мисля същото. Убеден съм в силата на мисълта, но вероятно ще се наложи и да се потрудя малко повечко.





































Останалите прекрасни снимки на Огнян можеш да разгледаш тук и тук!

 

More Други