Следва

Who are they?

Иван Гаков, "лицата на протеста" през неговия обектив и 3+3 въпроса за всичко това

Днес е тринадесетият протестен ден и първият, в който часа на срещата, но не и мястото, се промени...

Други преди 10 години

Днес е тринадесетият протестен ден и първият, в който часът на срещата, но не и мястото, се промени за малко. Протестиращите, интелигентни, възпитани, но гласовити хора, отидоха пред парламента "На Кафе" сутринта, за да търсят промяната и се оказа, че пиенето на топлата напитка и шумните разговори притесняват доста ефективно депутатите. Което бе и целта.

Тринадесети ден се протестира мирно, позитивно, ведро, не от глад, а заради достойнството на един народ, не защото хората са на ръба на оцеляването, а защото искат да вземат бъдещето в ръцете си, не защото някой им е платил да го направят, а защото се е случило онова самоосъзнаване, което толкова време чакахме.

Тринадесети ден няколко десетки хиляди, въпреки сутрешното кафе, ще излязат точно в 18.30 часа за пореден път на площада, за да се борят за една и съща човешка кауза - за по-честен и приятен живот. Със своите креативни лозунги и оригинални послания, говорещи затова, че това не е протест, а процес, може би закъснял Преход, но със сигурност нещо, на което му е дошло времето да се случи, тези хора отново ще докажат, че трудно ще се откажат.

И разликата с всички останали подобни случвания е потресаващо голяма. Само който не е бил няма да ни разбере и сме сигурни, че всички излезли извън зоната си на комфорт и надигнали се срещу ограничените хоризонти на управляващите ни знаят за какво говорим. Защото това е протест от друг тип... това е бунтът на смислените хора, а усмивките, младостта и позитивизмът са добавената стойност на всичко случващо се около нас. И ние нямаше как по-добре да ти го представим, освен през обективите на тях, хората, запечатващи ПРОМЯНАТА!

Вече ти показахме снимките на Бебо Халваджиян, Ивайло Петров и Огнян Младенов, които ни подействаха страшно вдъхновяващо, а днес решихме да те запознаем и с прекрасните кадри на Иван Гаков, които ни показват още една от страните на протеста!

Представяме ти работата на един чувствителен и реагиращ млад мъж, но преди всичко гражданин, и даже по-точно европеец, който междувременно разпитахме за няколко важни за тези протестни дни неща.

V.S. Красиви протести, как се получава така?
И: Народното недоволство по презумция е съпроводено с много гняв и омраза, но винаги е водело след себе си усмивки. Този път започнахме по същество, директно с усмивките. Излязохме с децата и показахме, че има хора, които искат да живеят, работят и отглеждат децата си тук. Приповдигнатото настроение витаеше във въздуха, но агресия липсваше. Полицаите ни се усмихваха кротко и сякаш ни казваха "И умната ей...". Очевидно се получаваше. 

V.S. Какво можа да хване и какво изпусна обективът ти тези дни?
И: Оглеждайки се виждах лицата на едно поколение, което продължава да живее с надеждата за промяна близо четвърт век, едно поколение от различни възрасти, поколение, което трябва да начартае бъдещето. За съжаление не успях да покажа това, за което всички говорят – мащаба на протеста. Приемам разходка с хеликоптер (предполагам още никой не го е щракнал от достатъчно високо).

V.S. Твоята най-приятна и най-неприятна изненада през изминалите десет дни?
И: Всяка вечер срещах десетки приятели и имах цялото търпение на света да прекарам няколко часа с тях, без ежедневните оправдания за липса на време и много работа. Това, че около мен беше пълно с популярни лица ме караше да се чувствам уверен в правотата, караше ме да се усмихвам.

Неприятната изненада дойде от липсата на каквото и да било разбиране от страна на управляващите, и техните безпрецедентни гафове.



V.S. На какво не бива да робуваме?
И: Не бива да робуваме на властимащите. Независимо кой държи кокала, нека не забравя кой му го е хвърлил.

V.S. Какъв е твоят личен лек против спокойствие?
И: Безочието и дебелокожието на политиците, опитвайки се да се скрият зад хипотетични си бръщолевения. Не съм вярвал, че след 97-ма може да се повтори този филм. Изглежда ми като опит за лош римейк.

V.S. Последното нещо, което си помисли преди да заспиш снощи?
И: Колко хубава и спокойна е София през нощта.























Още от лицата, които Иван е запечатал можеш да видиш ТУК и ТУК!

More Други