Следва

Мини бикини от Isabel Marant

SUCCESS&THE CITY: Николай Божилов - приятна комбинация от амбиция, талант и работа

Само на 24, но постигнал успех надвишаващ многократно възрастта му, Николай Божилов определено е сред успешните личности, които нямаме търпение да ти представим...

All fashion преди 10 години

Няма да крием, че той е сред любимите ни български дизайнери. Неговите творения са оценявани подобаващо не веднъж, а ние сме се впечатлявали многократно от таланта, който той носи в себе.

Несъмнено станал популярен още преди няколко години, след като спечели конкурса Triumph Inspiration Awards през 2010 г. в Лондон, той с лекота накара света да чуе и да говори за българския дизайн, след което също толкова успешно пое и по пътя право на горе. Последвалите награди, признания и постижения са само част от биографията, която той тепърва започва да пише, а какво ще се случи от тук нататък само времето, което той има в изобилие пред себе си, ще покаже.

Само на 24, но постигнал успех надвишаващ многократно възрастта му, Николай Божилов определено е сред успешните личности, които нямаме търпение да ти представим. Усмихнат, успешен и удивителен, ето го и него...

V.S. Всъщност, Ники, нека се върнем малко назад във времето преди да започнем да говорим за бъдещето. Кога реши, че модата е твоето призвание? 

Н: Честно казано започнах да се занимавам с мода доста отдавна, още от средното си образование имах афинитет към нея и дори учех в училище, в което я изучавах усилено. Още тогава осъзнавах, че това е моето нещо, а това, че моите учители ме окуражаваха ми даваше допълнително самочувствие и стимул.

V.S. Явно е имало защо да те окуражават, защото както всички знаят, след момента, в който влезе в НХА започнаха да "валят" и наградите за теб. Тук няма как да не те попитаме кое от всички получени до този момент признания ти е най-ценно?
Н: Не мога да излъжа и веднага ще кажа, че най-ценна ми е наградата, която получих на международния конкурс за бельо Triumph Inspiration Award, но останалите награди също са изключително важни за мен. Те отбелязват успеха, който съм постигнал в даден момент. Но тук искам да отбележа, че успехът не е константа и в един момент може да си успешен, а в друг да не си и всичко зависи от това дали правиш правилните стъпки и дали вървиш по правилния път... 

V.S. Каква е твоята формула за успех?
Н: Амбиция, талант, постоянство и работа.

V.S. Сигурни сме, че и добрите идеи са част от формулата, ти от къде черпиш такива, от къде се вдъхновяваш?
Н: Вдъхновението е нещо, което можеш да откриеш навсякъде. Трудно е да кажа, че се вдъхновявам конкретно от списания, книги или от определени личностни. При мен е комплексно. Най-често се вдъхновявам от ситуации, в които попадам, те ме провокират и тогава създавам нещо. Оставям се да се наситя на изживяването, след което сядам да рисувам. Това всъщност е моментът, в който материализирам идеите си.

V.S. Чухме, че си започнал да материализираш и една друга твоя идея. Става въпрос за лейбъла, който ще стартираш скоро, разкажи ни за него...
Н: Не искам да бъда многословен и да говоря преди да се е случило, но наистина имам проект, който ми предстои да реализирам под формата на лейбъл. Смятам да стартирам с него през Октомври, когато съм роден, и смятам, че ще е успешен. 

Това е начин моите идеи да имат по-комерсиален успех и да имат по-голяма публика. Единственото, което мога да кажа е, че в началото лейбъла ще бъде ориентиран към жените. Готов съм с концепцията на бранда и първата колекция е в процес на изработване. 

Не съм следвал определени тенденции, защото смятам, че тенденциите ги измислят дизайнерите, а медиите ги транслират на публиката. Аз съм дизайнер, което значи, че аз създавам по някакъв начин тенденции.

V.S. Въпреки световния успех и безспорния талант, които имаш, ти все пак избра България, за да стартираш лейбъла си? Не те ли изкушаваше идеята да се развиваш извън границите на нашата държава?
Н: Пректът, който планирам ще бъде стартиран и локализиран в България, но се надявам и съм сигурен, че ще има и световен успех и ще се развие интернационално. Това е първа точка в бизнес плана ми.

В никакъв случай не ме притеснява това, че се намирам в България, че живея тук, защото смятам, че страната ни в момента е в една такава ситуация, в която се случват много неща, обществото се развива по някакъв начин и аз съм доволен от тази промяна и искам да съм част от нея. Най-лесно е човек да избяга, но дори и там, където избягаш не е сигурно, че ще се случи това, което искаш. 

Харесвам си родината, чувствам се добре с приятелите, семейството и средата си и затова предпочетох така да ми се случат нещата.

V.S. Харесваме оптимизма ти, но ще те питаме директно - изкарваш ли пари, които да ти стигат от това, с което се занимаваш?
Н: Да! Изкарвам пари от мода и се чувствам добре.



V.S. На кой би благодарил за това, което си постигнал?
Н: На първо място на моите родители. Много се радвам, че точно те са ми родители и винаги са ме подкрепяли във всичко. След това бих благодарил и на учителите, които са ми помагали да се развивам. На проф. д-р Любомир Стойков, който не веднъж ми е подавал ръка, окуражавал и отбелязвал е моите успехи. Списъкът е много дълъг...

V.S. Спомена родителите си, как приемат те това, с което се занимаваш?
Н: Много се радват за моите успехи и мога да кажа, че дори са горди. А това нещо наистина ме е мотивирало през цялото време да продължавам. И ако имам право на апел то той би бил -  "Родители, подкрепяйте си децата!". За мен това е много важно, защото, когато си спокоен, усещаш позитивната енергия на всички, нещата се случват по-лесно. 



V.S. Какво му липсва на съвременния моден дизайн у нас според теб?
Н: Липсва му голяма доза мотивация и най-вече адекватност на това, което се случва в модата през 21-ви век. Имам чувството, че много хора правят неща на ниво, което не е адекватно на времето, в което живеем. При наличието на интернет и толкова много информация, това няма как да бъде оправдано. 

V.S. Има ли, така да ги наречем, модни клишета, които те дразнят?
Н: Не харесвам мултиплицирането на тенденциите, въпреки че знам, че това е начинът да се продаде даден продукт. Според мен индивидуалното усещане на човек е много важно и не трябва да се обвързва толкова много с тенденциите.  

V.S. А кое ще остане непреходно в модата?
Н: Точно личното усещане и концептуалният дизайн. Знам, че нишата в България не е особено голяма, но е хубаво, че съществува, но пък в международен план хората се интересуват от това нещо и точно такъв тип дрехи, които имат идея, които имат послание, които имат цел ще останат непреходни. Защото те остават като отбелязване на даден период от времето, а не просто като някаква тенденция, която отминава и заминава.



V.S. Какво е влиянието на модните блогъри върху разпространението на тенденциите?
Н: Модните блогъри бяха модерни преди няколко години, но с днешна дата мога да кажа, че тяхното влияние замира.

V.S. Какво ще ги замени? Какво следва от тук нататък?
Н: Социалните медии и това, че човек може да се информира много по-лесно и да търси пътя към модата сам.

Иначе нещата глобално ще се развият в посока Азия. Цялата модна индустрия ще се ориентира към нуждите на този континент, защото икономическия фактор ще си каже своята дума, а тя е, че за момента там е най-голям пазара. Европа винаги ще бъде едно контролно ниво, но тук ще се презентират нещата, така че те да бъдат в тон с нуждите на Азия. 



V.S. Има ли човек, който не би искал да видиш облечен в твоите дрехи?
Н: О, не! Това би било твърде осъдително от моя страна. Всеки човек, който се е припознал в дрехите ми е добре дошъл. Искам да кажа обаче, че винаги моите клиенти са ми допадали като хора. Може би това се дължи на факта, че те сами ме откриват, тъй като аз до този момент не съм продавал активно, а това е отношение, което определено ме ласкае сериозно.

V.S. Имаш ли модни икони, какви жени харесваш?
H: Много са моите модни икони. Като цяло харесвам силни жени, жените с мнение, жените лидери.

V.S. А колко е важно да изглеждаш добре?
Н: Не е много важно! По-важното е да се чувстваш добре.
Важо е да можеш да си позволиш да излезеш извън собствената си кожа и да представиш това, което е вътре в теб по начина, по който изглеждаш външно - под формата на стайлинг, под форамта на дрехи... Облеклото е един чудесен начин да изразиш себе си. 

V.S. В такъв случай има ли някакви правила, които можем да спазваме, така че да правим добро първо впечатление всеки път?
Н: Според мен хората винаги могат да се оповават на класиката. Но в крайна сметка аз създавам дрехи, а не ги стилизирам, така че не мога да давам подобни съвети.

V.S. Няма как да не те попитаме, според теб добре ли се обличат българските жени?
Н: За съжаление, не. На двадесет жени, една е тази, която е облечена добре.

V.S. А българските мъже...
Н: Тук нещата са още по-трагични. Българските мъже нямат никаква модна култура. Добре, че има млада генерация, която да промени това.

V.S. Имаш ли любими български модни брандове?
Н: Със сигурност мога да дам много положителни примери. Харесвам работата на NULA, например.

V.S. От къде пазаруваш?
Н: Пазарувам главно, когато пътувам. Често пазарувам от Capasca също така.

V.S. Пазаруваш ли онлайн?
Н: Пазарувам да, но не дрехи.

V.S. А облечен в какви дрехи се чувстваш най-добре? 

Н: Обичам дънките, обичам да нося ризи закопчани до горе, обичам да изглеждам спретнат, обичам да нося удобни маратонки NIKE, понякога и елегантни обувки, но с голяма доза дизайн и в различни цветове. 



V.S. Много ни е итнересно, ако не се занимаваше с мода, какво щеше да правиш?
Н: Не си го представям, но сигурно щеше да е нещо организационно. Смятам, че мога да планирам много добре нещата, което винаги ми е помагало.

V.S. Как се виждаш след 10 години?

Н: Напълно реализиран, успешен дизайнер.

V.S. И ние имаме подобно усещане за теб. Затова ти го пожелаваме от сърце!


Можеш да видиш изложбата на Николай Божилов "1300+33", която е част от Sofia Design Week до неделя в галерия Glossary Depot. Повече информация ТУК!


More All fashion