Следва

Колекциите Resort 2014 - Chalayan

Еволюция на вечността - Hermes и пътят на коприната. Как се създават иконичните шалове

За шаловете Hermes се носят легенди. Те са изключителни, неповторими и се правят с много внимание и с любов...

All fashion преди 10 години

За шаловете Hermes се носят легенди. Те са изключителни, неповторими и се правят с много внимание и с любов към красивото. От тях се усеща чувство на съвършенство, изящност и цялост, защото са направени с много страст и изразителност. Иконичният шал 90х90 см е изключително вдъхновение за всички, които обичат перфектното изпълнение и дълбоката душевност, дори в предмет, но който носи история в себе си. Истинска мечта, парче съвършенство, поразителна харизма, която пренасяме в сърцата си, душите и умовете си, а дори и на врата си.

Годината е 1937 и Робърт Дюма представя първия копринен шал с артистични и напълно различни от познатото мотиви. Езикът на марката е богат и пищен и ни разказва фантастични истории, подарявайки ни свободата да се потопим в тях. Каталогът с шаловете Hermes е безкраен и безброй много шарки и композиции дори не са имали възможност да бъдат произведени.






Копринената линия включва шалове във формата на каре, ромб, gavroches, twillys, вратовръзки. Процесът на създаване е много бавен и внимателен. Коприненият шал трябва да бъде плътен, устойчив, а попадне ли в ръцете на оцветители, гравьори, довършителни занаятчии, се намира на сигурно и безопасно място, където хората знаят как да вършат работата си по него. Озоваваме се в завода в Лион, градът на коприната във Франция, благодарение на Сузи от stylebubble.co.uk. Камел Хамаду, мениджър комуникации в Hermes, подчертава, че основната съставка за успеха на марката е страстта, с която работят хората, които често са с дългогодишен опит.



И така, от дизайнерското ателие в Париж идват проекти, предложени от художници, които работят за къщата на свободна практика, т.е. в общи линии всеки би могъл да бъде художник на шал Hermes. Идва ред на гравьорите, които „разбиват” цветовете на отделни т.н. филми в зависимост от броя цветове. Всеки шал се прави щателно и се проследява изработката му от самото начало до абсолютния му край. За получаването на един напълно завършен дизайн на шал са нужни 800 часа, но някои модели изискват дори повече.



Следва боядисването, което отнема изключително много време, но именно наситените цветове са част от легендата Hermes. Възможните цветове за използване са цели 75,000, от които 40 са основни или както ги наричат в „кухнята” - цветове майка. Цветовете се съхраняват в огромни бъчви, а когато трябва да се използват, внимателно се смесват с лепило, което наподобява дъвка. Процесът изисква много специално внимание, тъй като са намесени цветове, а както вече казахме, те са изключително важни за високото реноме на марката.

Следва изключително вълнуваща част, която прави Hermes уникални в това, което правят. Масите им за принтиране са изключително дълги - цели 150 метра и работят 24 часа, което е нетипично работно време за Франция. Платовете са застопорени за табла, така че да не мърдат. Един по един, шаловете се „обливат” в цветове, като се започне от най-малките местенца, особени графики, за да се стигне и до най-големите детайли. Цветовете се нанасят от най-тъмния до най-светлия нюанс, а след това, шаловете са готови да бъдат измити, нарязани и завършени.

Следва довършителна работа в работилницата, където шаловете се режат и ръбовете им се подгъват и зашиват. Има и още нещо, което ги прави различни и това е начинът на зашиване. Това се прави ръчно отзад-напред и направено, така че да се вижда при носене. Така го предпочитат от Hermes.

Като част от копринените продукти, в същата работилница се правят и вратовръзките. Платовете се режат също толкова старателно, а после и ръчно се зашиват внимателно по всяка гънка. Белег за автентичност са специалните навързани конци във вътрешността, но това е трудно да се забележи, дори когато видим вратовръзката в магазина.



И така, да се върнем обратно на коприната, за която научиаваме, че от Hermes са наясно какво значи перфектният материал. Марката има собствена ферма в Бразилия, където се отглеждат копринените буби, от които се правят копринените нишки. Там се произвеждат 300 пашкула, които се хранят с листата на черничево дърво /символа на марката/ и се произвеждат 450 000 метра копринен конец. 300 пашкула правят един шал Hermes. Хамаду се опитва да разсее мита за т.н. 100-процентова коприна. Всеки вид коприна може да бъде белязана със знак, че е 100%, но истина е, че има различни степени, които не се съобщават на клиента. Тази коприна, която се използва при високия клас марки, не е същата, като тази при по-ниския клас. И това може да се разбере само с един допир до шал на Hermes, но Хамаду чувства срам, че тази техническа подробност не се предава на клиентите, защото най-важни са именно те, хората, които искат да се чувстват добре. 

Може би облечени в Hermes?!

А ето и целия процес на направа на скъпоценните шалове, за който разказват снимките: 


























































































































Пашкулите

Преждата

Черничева клонка, с която се хрнаят бубите



















 

More All fashion

Аксесоарен флирт: тези 9 модела

All fashion преди 2 дни

И нека сезонът на слънчевите очила, освен да започне, да приеме точно определени форми и окраски: сърца, цветя, животински щампи. Най-добрите модели на Лято 24 следват, като гарантираме, че ще издигнат на друго ниво всяка визия, дори и най-семплата.