Следва

1 юли, понеделник - Кейт Ъптън

7 начина да засилим метаболизма си

Щастливци са тези, които имат бърз метаболизъм и дори понякога им завиждаме за възможността да хапват всичко без по тях да се лепва и грам...

Health преди 10 години

Метаболизмът е индивидуален за всеки човек, като е в сложна връзка с възрастта, пола, мускулната маса, някои фактори на околната среда и пр.

Щастливци са тези, които имат бърз метаболизъм и дори понякога им завиждаме за възможността да хапват всичко без по тях да се лепва и грам, но също така знаем, че метаболизмът може да не е само даденост и има някои начини, с които можем да го засилим. Затова решихме малко по-надолу да те запознаем с най-важните фактори за неговото ускоряване...

1. Спортувай! Спортуването сутрин подобрява усвояването на веществата и изгаря повече калории, отколкото през другото време от деня. Трябва ти дори само десет минутна интензивна тренировка, за да се възползваш от предимствата по цял ден. Затова още преди да е звъннал часовника, скачай в маратонките и раздвижи тези мускули.

2. Яж повече пикантни храни! Подправки като къри, лют червен пипер, черен пипер, кимион и куркума, както и не чак толкова "горещите" канела, кардамон, джинджифил и индийско орехче са храни, които определено засилват скоростта на метаболизма.

3. Пии много вода!
Пиенето на вода ускорява метаболизма и подпомага свалянето на килограми. 90 минути след като си пил студена вода метаболизмът ти се ускорява с 24%. Водата също така потиска апетита и спомага за изхвърлянето на токсините от тялото.

4. Не отлагай закуската!
Закуската е най-важното ядене за деня. Консумирането на засищаща закуска веднага след събуждането е важно за успешния старт на изгарянето на калориите. Ако сутрин бързате, пригответе си питателна закуска от вечерта.

5. Грижи се за щитовидната жлеза! Забавянето на функцията на щитовидната жлеза забавя метаболизма. Щитовидната жлеза контролира голямо количество от телесните функции вкл. Метаболизма. Когато щитовидната жлеза забавя своите функции това пряко се отразява на метаболизма като го забавя и обратно при хипер функция метаболизма се ускорява. За да работи ефективно, щитовидната жлеза се нуждае от цинк, мед и йод. За да получиш повече от тези минерали, трябва да хапваш повече морски дарове и ядки.

6. Наспивай се!
Знаем, че е трудно съвременният градски човек да има време и за това, но все пак, когато можеш - наспивай се! Ако човек не спи достатъчно, това променя начина, по който ендокринната му система функционира респективно и неговият метаболизъм. Ако получаваш половината от препоръчителния сън на нощ /4 часа вместо 8/ след 6 дни организмът променя начина, по който регулира кръвната захар и енергията толкова много, че дори здрави пациенти показват 1-ви признаци на симптоми на диабет.

7. Забавлявай се!
Стресът също може да забави метаболизма! Освен това той често води до преяждане. Затова опитвай се да релаксираш повече – намери си хоби, спортувай, почивай си, общувай с любими хора… Има много начини.
 

 

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.