Следва

Уонг е велик!

To Be Or Not To Be: That’s Fashion. Или стилът Moschino в 30 силни години

Италианското бижу сред марките-новаторки, перлата в короната на експериментаторите от тази...

All fashion преди 10 години

Италианското бижу сред марките-новаторки, перлата в короната на експериментаторите от тази толкова модерна нация, без съмнение е едно име, една марка-емблема на добрата разпознаваема мода, което тази година чества 30-годишен юбилей. Moschino е думата от 8 букви, която и днес, три десетилетия след създаването й от Франко Москино продължава да ни убеждава в правотата на постулата - добрата мода е (трябва да е) повече от мода. Тя е произведение на изкуството.

Нещо, което носи неподозирана добавена стойност, отвъд показността и първосигналния лукс. Moschino и Moschino Cheap & Chic са чудесен пример за горното - като произведенията на сюрреалистите, към които Франко Москино неведнъж е прибягвал за вдъхновение в своите колекции - да разбереш смисъла и идеите, въплътени в тях, можеш само през призмата на хумора, иронията, критичното отношение към обстоятелствата и явленията в окръжаващата действителност. И естествено, ирония и намигване към самия себе си.

Франко Москино влиза в модната индустрия от артистичните среди - завършва Академията за Изящни изкуства в Милано и се приготвя да стане живописец. Поклонник на творчеството на дадаистите и сюрреалистите, на дизайнера Пиеро Форнацети, концептуалния художник Пиеро Манцони и на поп-арта, младият художник се оказва въвлечен в света на модата в съвсем различно качество - кариерата му започва с рисуването на илюстрации за рекламните кампании на модна къща Versace.

През 1983-а година, вече придобил опит с работата си по някои линии във Versace, и за кратко като главен дизайнер на италианската марка Cadette, Москино пуска собствен бранд, първоначално под името Moschino Couture! През 1988 към него се прибавя по-демократичната линия Cheap & Chic. Година по-рано излиза първият парфюм на марката, между другото доста успешен.



И днес, 30 години по-късно, освен че на хоризонта е създадена и утвърдена една от най-разпознаваемите италиански модни марки, характерна с образцов елегантен и женствен стил, безупречен в кройките и силуетите, разполагаме и с уникално богатство от премерени, но незабравими модни провокации, които просто боготворим.



Например прочутият слогън "Ready to Where?" или "Niente" (в превод от италиански "нищо"). Още през 1989 Москино издават книга под названието "To Be Or Not To Be: That’s Fashion", пълна с дръзките рекламни послания на марката, сред които още "Stop The Fashion System" със зачеркнато момиче, седящо на диван и облечено в безукорна рокля.

И наред с цялата тази бликаща провокация - мода с идеално качество. Стилът Москино - това са женствени тайори, жакети от букле в стил Шанел, прави базови рокли, изящно украсени сака, идеално скроени панталони, универсални вталени тренчове.

Феноменът Франко Москино е уникален: той е първият италианец, който чрез създаването на първокласна мода, преподава на света идеала си за красота и елегантност, наред със сериозните алтруистични уроци за това да направим света по-добро място за живеене, а модната индустрия - по-чиста и искрена.



От самото начало колекциите на Москино носят отчетливите знаци на "активиста" - изобилие от лозунги, обръщения към актуални политически, социални и икономически въпроси, нестандартен формат на дефилетата, провокиращи рекламни кампании. Критиката не е негативна, напротив, специалистите оценяват опита на Москино да гледа на модата като на чисто изкуство - някои от ревютата му спокойно могат да бъдат причислени към понятието пърформънс.



Част от използваните от артиста прийоми и образи също могат да бъдат отнесени към категорията на изкуствата - оптическият прийом, любим на Москино, при който образът изглежда триизмерен, независимо, че е двуизмерен, или пък характерната за поп-арта усмихваща се уста.





Самият дизайнер винаги е съпровождал модната си дейност с ярки, често дори скандални коментари и изявления. Като напаример: "Струва ми се, че в модата винаги може да се открие нещо смешно. Но в същото време, това е най-сложният възможен обект за смеха, тъй като хората се отнасят към него твърде сериозно". Или пък: "Аз отхвърлям системата, която не се развива и не се движи напред. Не желая да съм част от индустрия, експлоатираща човешката глупост". И още: "Интересуват ме социалният, психологически, географски и духовен аспект на това как изглеждаме. Вещите трябва да бъдат екран, върху който се прожектира нашата духовна същност".

Една от любимите теми на Москино е иронизирането на т.нар. безапелационни фешън легенди. Най-яркият пример за това е неговото постоянно обръщение към Шанел и знаменития й тайор: с него Москино "декорира" капачки на бутилки, или пък безопасни игли. "Винаги ми е харесвало да се шегувам с Шанел, безусловно запазвайки уважението си към нея", казва създателят на тениските с принт "Channel #5".




Много по-рано от своите колеги Москино повдига въпроса за необходимостта модната индустрия да се ангажира с опазването на околната среда. През 1994 година, малко преди смъртта му, е представена колекцията Ecouture от материали, създадени в резултат на екологично безвредни технологични процеси.

За разлика от своите колеги, Москино не изпитва страх или колебание да заеме позиция, която би могла да се отрази незнайна как на модната му кариера - той заема напълно уникално място в света на модата чрез активната си и иронична позиция.

Колекциите на Moschino и днес остават практически единственият вариант за избор на онези, на които хумора и иронията не са безразлични, но които все пак предпочитат елегантността, комфорта и традиционно високото качество. Росселла Джардини съумя да съхрани и обогати традициите на фирмата, и както сама заявява: "от всичко онова, което съставлява ДНК на бранда, най-важното си остава свободата на мненията и убежденията".




Новата есенно-зимна колекция на Moschino интерпретира образа на ездачката, която е и класическа шотландка. Идеално скроените сака леко напомнят по форма на японските ученически униформи. Погледът към ученическото облекло се улавя и в принтираните ансамбли с къси черни поли и жилетки в допълнение към жакетите.




Но ако тук всичко е пропито с атмосферата на "нескучна класика", то в есенно-зимната колекция на втората линия на модната къща Cheap & Chic, която Джардини създава съвместно с Франческо Рубино, идва по-скоро реч за това, да се създаде изящна и изискана интерпретация на темата пънк. Пълната с британски мотиви колекция беше представена през февруари на седмицата на модата в Лондон, а девизът й е: "Пътешествието на пънка в света на Високата мода".




На тази приказна италианска фирма в годините се удаде да спечели най-трудната битка - да запази уникалността си без грам компромис и никога, за нищо на света, да не изгуби чувството си за хумор. Историята оправда главната идея на дизайнера: Да не се отнасяме към модата твърде сериозно.

Супер радващо внушение, което Москино обличаше и продължава да облича с великолепен вкус. 


Moschino 1984


Moschino есен- зима 1987/88; 1988/89


Moschino есен - зима 1993/1994


Moschino eсен - зима 2013/2014


Moschino eсен - зима 2013/2014


Moschino eсен - зима 2013/2014

 

More All fashion

Аксесоарен флирт: тези 9 модела

All fashion преди 1 ден

И нека сезонът на слънчевите очила, освен да започне, да приеме точно определени форми и окраски: сърца, цветя, животински щампи. Най-добрите модели на Лято 24 следват, като гарантираме, че ще издигнат на друго ниво всяка визия, дори и най-семплата.