Следва

Завръщането на Къци Вапцаров...

През седмицата ще видим... Или най-интересното в афиша на града - 8 - 14 юли

Цветове, жени, лудост и вино...

Events преди 10 години

Вечер на американското кино @ Кинематограф LIVE
Кога: 8 юли, 21 часа
Къде: Studio 5
Вход: 5 лв.

Последното за сезона LIVE събитие ще бъде посветено на американското късометражно кино. Специален гост ще бъде американският режисьор и сценарист Dean Mason, който пристигна специално за независимата американска продукция Surrender. 

Очакваме да научим малко повече за ролята на късометражното кино днес и бива ли пренебрегнато от големите холивудски таланти. Къде се намира то в момента, накъде е тръгнало, за какво се бори и още много!

Отделно от това, тъй като е американска вечер ще има и уникална селекция, която ще хвърли един малко по - различен поглед върху културата, разбиранията и обществото на гринготата. Ще се видим в студиото!

С П Е К Т Р О Ф Р Е Н И Я
Кога: 9-31 юли
Къде: галерия-книжарница "София Прес"



Изложба на магистърския курс по живопис в класа на проф. Андрей Даниел.
Ангелика Радева, Калина Мавродиева, Мария Стамати, Миглена Йончева-Николова и Нора Ампова - 5 жени в “Спектофрения“.

Цветове, жени, лудост и вино.

Desire - Изложба на Калоян Тошев
Кога: 10-16 юли
Къде: Vivacom Art Hall



Първа самостоятелна изложба на българският графичен дизайнер и артист Калоян Тошев.

Desire – стремеж към красота, непрестанно търсене на съвършенство, удивление от женското начало. Това е името на първата самостоятелна изложба на вече познатото и утвърдено име в областта на графичния дизайн и дигиталните изкуства, Калоян Тошев.

Провокативен, както винаги, авторът разчупва границите на познатите ни художествени форми и разкрива пред нас една необятна вселена от образи. На пръв поглед извън контекста на обичайната представа за портрет, творбите му преплитат в себе си контраст от нежност и изчистени линии от една страна и ярко и силно присъствие от друга. Цветовете са категорични, но винаги в хармония с персонажите, които често са усещания от миналото или желания от бъдещето. Всяка творба носи своята история и послание, минавайки през различни състояния – божественото, тъмнината, свободата, сънищата. Неземни момичета със земни страсти.

За работата си Калоян Тошев обича да се осланя върху максимата “Less is more”, а музиката е една от любимите му музи. Занимава се графичен и интерфейс дизайн, следва архитектура, а в свободното си време си пада по екстремните спортове. Макар да е само на 26 год., зад гърба си има няколко изложби и публикации в български и международни издания, като една от най-значимите е в “Illustration Now! 4” на издателство Taschen. Участвал е със свои неща в Sofia Architecture Week, Sofia Design Week, Masters Remistered и др.

Газ, вода и революция: образи от "Таксим" - фотографска изложба на Димитър Кенаров
Кога: 11 юли, 19 часа
Къде: Галерия Ластици



"В края на месец май група турски еколози окупираха малкия парк „Гези“, в близост до площад „Таксим“ в централен Истанбул, в знак на протест срещу плановете на общината да издигне търговски комплекс на мястото на зелените площи. След агресивна намеса на полицията, ситуацията бързо ескалира в социалните мрежи и през следващите седмици над 2.5 милиона души излязоха по улиците на Турция – най-масовите демонстрации за последните десетилетия. Първоначалните искания за запазване на парка постепенно прераснаха в масов протест срещу авторитарната политика на турския министър-председател Ердоган и консервативни течения в турското общество.

Пристигнах в Истанбул няколко дни след началото на протестите, когато турските полицейски части временно се бяха изтеглили от „Таксим“, а „Гези“ се беше превърнал във весел, шумен палатков лагер, утопичен остров в средата на града. Леви и десни, кемалисти и кюрди, гей активисти и еколози: по алеите и тревните площи на парка мирно се бяха събрали най-разнородни групи, които се срещаха (и споделяха общи идеи) за пръв път. Вечер, когато слънцето потънеше зад хоризонта и лампите на парка светваха, започваха концертите и танците, разговорите, речите. Това беше турското лято на любовта, турската 68-ма година. „Гези“ беше лицето на нова Турция в миниатюра.

Оптимизмът се оказа кратък. Рано сутринта на 11 юни, без никаква провокация, тежко екипирани полицейски части за борба с масовите безредици влязоха на „Таксим“, за да разчистят площада от плакати и барикади. Сред гъсти облаци сълзотворен газ и мощни водни струи, уличните сблъсъци продължиха часове наред. По-радикалните групи отвръщаха с камъни, прашки и фоерверки, но отпорът им беше кратък. Няколко дни по-късно беше разчистен със сила и самият парк „Гези“, а когато част от протестиращите намериха убежище в близкия петзвезден хотел „Диван“, полицията влезе вътре със сълзорворен газ в разрез с всички международни правила. В крайна сметка, след близо месец протести, над 7,000 души бяха ранени, десетки от тях тежко, а шестима изгубиха живота си. Турция вече никога не можеше да бъде същата.

В продължение на три седмици отразявах събитията в Турция за различни международни и български медии, печатни, радио и телевизионни. Надявам се и снимките в тази фотоизложба – моята първа – да са уловили част от атмосферата."

Повече от автора тук: www.dimiterkenarov.com

"Имат ли архитектите... УШИ?"
Кога: 11 юли
Къде: лаборатория за градски дизайн и изследвания на сдружение ТРАНСФОРМАТОРИ (A.K.A. ЛАБА), задния двор на УАСГ



Среща - семинар на тема "Имат ли архитектите УШИ? " и по -точно " за звуковият комфорт в сградите и ролята на архитекта". Разговор за сетивата, за ориентацията, за комфорта, за качеството и за последиците от неприятният шум от който всички ние сме заобиколени ежедневно. Какво трябва да знаем за шума и как да не "наказваме" потребителите на жилищни и обществени сгради. Всичко, което ви интересува относно кънтене, звук, чуваемост в жилищни гради, конферентни зали, антрета в молове и заведения ще намери отговор по време на семинара. Също така ще дадем конкретни примери с нови и стари сгради в София и по света :) Подгответе си въпроси и заповядайте да проверим дали " се чуваме.

Организатори: decibel.bg и сдружение ТРАНСФОРМАТОРИ
 

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.