Следва

Бионсе за бялата тениска като животоспасяваща необходимост, колко секси е Париж и какво е смъртоносна скука. Откровено за Flaunt Magazine

Жерар Пипар, един от водещите кутюристи на Париж, почина на 79 години

Добре известен заради работата си за Nina Ricci, където в продължение на повече от 30 години изпълняваше...

All fashion преди 10 години

Добре известен заради работата си за Nina Ricci, където в продължение на повече от 30 години изпълняваше ключовата роля на кутюр дизайнер /дизайнерът на висша мода за бранда/, Пипар приживе бе аплодиран за авангардния си дизайн. През 1994 година в интервю за WWD, моделиерът казва: "Удивен съм, че останах толкова дълго. Когато пристигах, всички предричаха смъртта на висшата мода, така че аз имах настройката, че ще правя висша мода няколко години, докато тя отмре. Но ето, въпреки хора като Пиер Берже и много други, които предричаха това, кутюрът изкара много повече, отколкото всеки си бе мислил."

Пипар започва кариерата си при Пиер Балмен на невръстните 16. Преминава през Живанши, Жан Пату и Клои, както и други, по-малки фирми, преди да се установи в Нина Ричи прези 1964 като шеф-дизайнер.

"Той е и един от първите дизайнери на готово облекло - ready-to-wear, създавайки линията на Chloe, която е "хубава и модерна, и желана от жени, които до този момент са носили само от-кутюр", спомня си Беатрис Келер, близка съратница, пресаташе на Nina Ricci навремето.



Дидие Грумбах, президент на Френската федерация за мода, също си спомня за дизайнера: "Той бе централна фигура в един извънредно значим момент за модата. Той бе признат за един от най-талантливите дизайнери. Изключително иновативен и креативен, той рушеше догмите на времето."

Дизайнерът умира на 29 юни в дома си след дълго боледуване. Погребението на поредното голямо име в модата /след Жан-Луи Шерер/, което си отиде от този свят, ще бъде в сряда, днес, в Западна Франция, където Жерар Пипар прекарва последните години след пенсионирането си.








 

More All fashion