Следва

София Копола и Louis Vuitton – нова колекция чанти

Любими колаборации между модни дизайнери и артисти

За духа на една епоха съдим предимно по модата, която властва тогава. Но, докато тя се съобразява с изискванията за функционалност и носимост, изкуството е свободно от всякакви ограничения...

All fashion преди 10 години

За духа на една епоха съдим предимно по модата, която властва тогава. Но, докато тя се съобразява с изискванията за функционалност и носимост, изкуството е свободно от всякакви ограничения и при това носи личния поглед на своя създател.

Колизията на двете излиза извън всякакви рамки и пренася изкуството на улицата, за да го върне по-късно в храма му – музеите или частните колекции. Дрехите – произведения – се превръщат в редки икони, колекционирани с огромна страст.





Едно от първите и най-значителни сътрудничества в това отношение е между скандалната Елза Скиапарели и сюрреалиста Салвадор Дали. Двамата се оказват приятели с твърде сходен вкус към естетиката на нестандартното и шокиращото.

В съвместното си творчество те създават роклята с десен на омар и парченца магданоз, носена с голямо удоволствие от графинята на Уиндзор. Сакото с джобове като чекмеджета и аксесоари като чантата-телефон, ръкавиците с изкуствени нокти или шапката-обувка стават любими на парижката и нюйоркската бохема в периода между двете войни.





Приживе Ив Сен Лоран често съжалява, че не той е изобретил джинсите, но пък може да се похвали, че е един от пионерите в съчетаването на облекло и изящно изкуство. Колекцията му Есен/зима 1965 е феномен с огромно значение, вдъхновен от холандския художник абстаркционист Пийт Мондриан. Ефектът е моментален: роклите с А-силует, ръчно изработени от парчета вълнено жарсе, са разграбени и до днес държат колекционерски рекорди.
 



Началото на новото хилядолетие е и начало на твърде успешната колаборация между Марк Джейкъбс и графити артиста Стивън Спраус за лейбъла Louis Vuitton.

2001-а е рождена за чантите от серията Graffiti line, любими и често носени от ценители и до днес. Съвместната им работа за сезоните Есен/зима 2006 и 2008 завладява колекционерите с чанти, обувки и шалове, които съчетават изображенията на цветя и леопардовия принт, нарисувани от Спраус.

 

Колекцията на Louis Vuitton Пролет/лято 2008 е белязана от колаборацията между Марк Джейкъбс и американския художник Ричард Принс.



Когато две личности с чувство за хумор съчетаят свръхкомерсиалното със свободата на въображението, резултатът е неочакван – по подиума дефилират медицинските сестри от творбите на Принс.

Като отправна точка за тази серия картини той използва кориците на купчина евтини булевардни романи, заглавието на всеки включващ думата nun (мединска сестра). През този сезон чантите с принт на художника, прозрачните материали на облеклата и цветовете на анимационния герой Спъндж Боб, любим на Джейкъбс, завладяват почитателите на бранда.

 


2011 година ражда не една, а няколко интересни капсулни колекции. Никълъс Киркууд е известен с обувките си, съчетаващи архитектурност, скулптура и ювелирно изкуство, но този път ги преплита и с графити. Вдъхновява се от завладяващите рисунките на Кийт Харинг.

Капсулната колекция, представена през юли в Лондон, съдържа няколко модела обувки: простите линии и ярките цветове жълто, синьо и червено са подсилени от кристали Сваровски, а по токчетата можем да прочетем две фрази, с който Кийт Харинг приживе се подписва - “Safe Sex” и “Radiant Baby”.




През ноември същата година креативният директор на Pringle of Scotland Алистър Кар и британският художник Лиъм Гилик представят капсулна колекция в рамките на Miami Design District. Liam Gillick for Pringle of Scotland реализира няколко плетива и линия чанти в стила на художника, отличителен с прости геометрични композиции на ярки цветове, примесени с ахроматични тонове и черно.



На същото изложение е представен и съвместният проект на швейцарският артист Олаф Брьойнинг и Bally. BallyLove#2 е отдаване на чест към поп-арта и неговия създател Анди Уорхол. Мислейки си за любимия портрет на Мерилин, рисуван от Уорхол, Брьойнинг предава това настроение с чувство за хумор в ярки цветове.

В колекцията можем да видим ярки аксесоари от гумени балеринки и мъжки мокасини с неонова лента до чанти , всички изцяло изкупени в рамките на един сезон.




COMME des GARÇONS
винаги ни изненадва с неочакваните си инспирации и колаборации, една от които е със създателя на „Семейство Симпсънс” Мат Грьонинг. За линията Play през 2011г Рей Кавакубо съчетава една от емблемите си – рисунка на сърце в наивистичен стил – с героите от комикса на Грьонинг от 1977г „Животът е ад”. В лимитирана линия тениски можем да видим изпълнените със страх герои Бинки, Шийба и Бонго. Една от интерпретациите на тази колекция дава съпругът на Рей от нейно име: „Животът е ад... Да правиш нова колекция на всеки шест месеца е ад”.




The Row
е млада марка, лансирана от близначките Мери-Кейт и Ашли Олсен. Набира популярност с добър вкус и качество на използваните материали, а част от приходите отиват за UNICEF. За успеха на бранда свидетелства линията раници от алигаторска кожа, изчерпана за рекордно кратко време въпреки цената от $39,000 за брой. Година по-късно Thе Row сътрудничи с художника Деймиън Хърст, използвайки мотиви от най-въздействащите му творби – принтовете с цветни точки и хапчета. В момента деветте модела от колекцията са едни от най-желаните и най-недостъпни аксесоари ($55,000).


Виж още: 

МУЗИТЕ: Елза Скиапарели и големите модни революции 
>>


МИНАЛОТО - Ив Сен Лоран, Джери Хол, Пиер Берже, Карл >>

PFW: Дефилетата - Louis Vuitton есен-зима 2013/14 >>

Първата бюти колекция на Марк Джейкъбс >>

 

More All fashion