Следва

Персийски таратор с мента и червен пипер

Продукти, забранени за хапване през лятото

В разгара на лятото информацията за това, което можем да ядем през горещите дни и това, което...

Food преди 10 години

В разгара на лятото информацията за това, което можем да ядем през горещите дни и това, което по-добре да не опитаме, е добре дошла.

По-добре да не опитваме или да бъдем особено внимателни, когато консумираме:

Салати подправени със сметана или майонеза

Лекарите предупреждават, че срокът на годност на такива салати, при спазване на подходяща температура, не трябва да надвишава 6 часа. А при силна жега, дори още по-малко. Трябва да имаме предвид, че времето за приготвяне на салата с майонеза и сметана не може да се определи точно, така че от подобни блюда по-добре да се откажем напълно. Ако много ни се иска "Руска салата" при 40 градуса, нека я приготвим у дома и да я изядем веднага. Така ще бъде по-сигурно!

Cладкиши, торти с млечен крем, сладкарски изделия с маслен крем

Статистиката е безмилостна – всеки втори гражданин, попаднал в инфекциозно отделение през горещото лято е консумирал сладкарско изделие с много крем. Специално внимание трябва да обръщаме и на сладоледа, понякога това ледено изкушение може да причини сериозно отравяне. Лекарите съветват да ограничим до минимум употребата на сладкарски изделия през лятото, а кисело мляко и извара да купуваме само от супермаркети с добра репутация.

Риба и морски дарове

Замразена риба през горещото лято, не трябва да се купува - съветват лекарите. Причината е проста - рибата през лятото би могла лесно да се развали ако по някаква причина е била размразена и замразена повторно. Трябва да имаме предвид, че морската риба е малко по-безопасна от речната, солена вода все пак убива някои микроорганизми, които в речната вода (и в рибата), се чувстват превъзходно. През горещото лято в рисковата група попадат също и замразени морски дарове, както и пушена и веяна риба.

Яйца

Фактът, че яйцата са в състояние да ни причинят инфекция (салмонелоза), знаем всички. А рискът от заразяване с нея през горещото лято се увеличава най-малко четири пъти. През лятото не е препоръчително да се ядат глазури, кремове, ястия, в които фигурира сурово яйце. Преди употреба яйцата трябва да се измиват добре с топла сапунена вода, след това да се варят дълго (ако ни се прииска варено яйце) и да се спазва стриктно цялата технология за приготвяне на продукти с добавяне на яйца.

Пиле на грил, месо

Често недобросъвестни производители мариноват това, което мирише лошо и опушват това, което вече вони, за да не губят от скъпи изделия, които много бързо се развалят в жегата. И дори ако първоначално продуктите (пиле или месо) са били свежи, при неправилна термична обработка или неправилно избран консервант, болестотворните бактерии в такъв продукт се развиват за час-два.

Тогава какво да ядем в жегите? Очаквайте утре!



 

More Food